Sacrificarea porcilor în gospodăriile cetăţenilor nu este interzisă
Sacrificarea porcilor în gospodăriile cetăţenilor nu este interzisă, au anunţat autorităţile sanitar-veterinare. Carnea de porc trebuie însă verificată înainte de consum pentru a preveni îmbolnăvirea, în caz că este infestată cu parasitul trichinella.
07 Decembrie 2023, 14:30
Flavius Nicoară, şeful DSV Timiş: „Sunt obligaţii pe care deţinătorii de porci care doresc să-şi sacrifice animalele pentru consum familial trebuie să anunţe medicul veterinar de liberă practică înainte de sacrificare, pentru ca acesta să recolteze probele în vederea efectuării trichinei. După efectuarea trichinei cu rezultat negativ, animalele respective pot fi date în consum propriu.”
La Caraş-Severin, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare au început controalele de sezon în magazine şi târguri. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, a fost instituită permanenţa la sediul DSVSA până la finalul anului, a declarat pentru Radio România Reşiţa şeful acestei instituţii, Pavel Borchescu.
Pavel Borchescu: „Vor fi verificate abatoare care taie porcine, unităţi de tranşare, unităţi de procesare, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, depozite frigorifice, unităţi de alimentaţie publică, pieţe agroalimentare, târguri şi expoziţii unde se expun şi se comercializează produse alimentare, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie, depozite pentru fructe şi legume. Se va pune accentul pe verificarea condiţiilor de igienă, a conformităţii documentelor însoţitoare, menţinerea lanţului termic, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor. În timpul controalelor oficial, de la suspiciune vor fi recoltate probe de alimente.”
RADOR