Ascultă Radio Antena Satelor Live

Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

Partenerii proiectului CIBUS şi reprezentanţi ai factorilor interesaţi din domeniul risipei şi deşeurilor alimentare s-au reunit la Hameenlinna, în Finlanda, în perioada 28-29 ianuarie 2025, pentru a doua întâlnire interregională a proiectului CIBUS. Tema evenimentului a fost 'Inovarea, ca factor de prevenire şi reducere a pierderilor şi risipei alimentare'.

Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS
Foto: Pixabay.com

04 Februarie 2025, 15:55

Din partea judeţului Maramureş, la întâlnirea CIBUS participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureş.

În prima zi, participanţii s-au familiarizat cu provocările şi inovaţiile legate de pierderea şi risipa alimentară în cele 8 regiuni partenere. Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potenţial de transfer şi adaptare pentru îmbunătăţirea politicilor regionale şi s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile şi risipa alimentară.

Pe lângă examinarea situaţiei în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat şi pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Hame. Consiliul Regional din Hame a prezentat modul în care economia circulară şi sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Hame (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovaţii alimentare bazate pe plante şi Dialogul alimentar local - hrană locală durabilă pentru magazine şi consumatori.

În plus, participanţii au aflat despre alte două proiecte Interreg Europe implementate de parteneri din regiunea Kanta-Hame şi au descoperit potenţialul de sinergie al proiectului CIBUS cu acestea. Proiectele prezentate au fost: CITISYSTEM - Sprijinirea oraşelor în schimbarea sistemică durabilă bazată pe abordare bio şi FISSH - Sprijin şi ajutor pentru IMM-uri din industria alimentară.

A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluţii inovatoare privind măsuri de prevenire şi reducere a pierderilor alimentare din regiunea Kanta-Hame. Optimus Food a prezentat modul în care comercianţii de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei şi creşterea eficienţei, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor şi de diminuare a pierderilor şi risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly, care a prezentat experienţe inovative de utilizare a unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveţi.

Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educaţie şi cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare. Clădirea dispune de facilităţi moderne de laborator şi de cercetare care vor dezvolta soluţii şi aplicaţii inteligente multidisciplinare pentru a promova tranziţia verde.

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Serviciul Diasporă şi Relaţii Internaţionale din cadrul Direcţiei Finanţare, Turism şi Relaţii Publice. Mai multe informaţii despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

Consiliul Judeţean Maramureş implementează în prezent 3 proiecte finanţate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul 'SIRM - Integrarea Socio-Economică a Refugiaţilor şi Migranţilor', finanţat prin apelul 1, precum şi proiectele finanţate prin apelul 2, şi proiectul 'OpenRegioCulture - Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale' şi 'CIBUS - Reducerea pierderilor şi risipei de alimente în Europa'.

România deschide noi piețe de export pentru animale și carne, în Tunisia și Arabia Saudită
Actualitatea agricola 17 Februarie 2025, 15:56

România deschide noi piețe de export pentru animale și carne, în Tunisia și Arabia Saudită

Fermierii români au acum noi oportunități de valorificare a animalelor și produselor agroalimentare pe piața din Tunisia,...

România deschide noi piețe de export pentru animale și carne, în Tunisia și Arabia Saudită
APIA - Stadiul autorizării plăţilor finale aferente anului de cerere 2024
Actualitatea agricola 15 Februarie 2025, 12:35

APIA - Stadiul autorizării plăţilor finale aferente anului de cerere 2024

În perioada 02 decembrie 2024 - 14 februarie 2025, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la...

APIA - Stadiul autorizării plăţilor finale aferente anului de cerere 2024
Pesta porcină africană afectează gospodăriile din Maramureș, cu cinci focare confirmate
Actualitatea agricola 14 Februarie 2025, 15:09

Pesta porcină africană afectează gospodăriile din Maramureș, cu cinci focare confirmate

Autoritățile sanitar-veterinare din Maramureș au confirmat prezența a cinci focare de pestă porcină africană în mai multe...

Pesta porcină africană afectează gospodăriile din Maramureș, cu cinci focare confirmate
Curs special pentru pomicultori găzduit de liceul agricol Seini
Actualitatea agricola 14 Februarie 2025, 14:24

Curs special pentru pomicultori găzduit de liceul agricol Seini

Cea de-a VII-a ediție a Seminarului de pomicultură va avea loc sambată, 15 februarie, de la ora 10.00, în Seini, Maramures.

Curs special pentru pomicultori găzduit de liceul agricol Seini
2024, cel mai cald an din istorie: Efecte severe asupra agriculturii din România
Actualitatea agricola 12 Februarie 2025, 15:19

2024, cel mai cald an din istorie: Efecte severe asupra agriculturii din România

Schimbările climatice devin tot mai vizibile în România, iar anul 2024 a fost cel mai călduros din istorie, conform...

2024, cel mai cald an din istorie: Efecte severe asupra agriculturii din România
Campania de recoltare a sfeclei de zahăr în România: dificultăți și perspective pentru viitor
Actualitatea agricola 12 Februarie 2025, 12:39

Campania de recoltare a sfeclei de zahăr în România: dificultăți și perspective pentru viitor

Campania de recoltare a sfeclei de zahăr din acest an s-a încheiat, însă, rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru...

Campania de recoltare a sfeclei de zahăr în România: dificultăți și perspective pentru viitor
Agrometeo: Frigul declanșează repausul vegetativ la speciile de toamnă și culturile viticole
Actualitatea agricola 11 Februarie 2025, 17:05

Agrometeo: Frigul declanșează repausul vegetativ la speciile de toamnă și culturile viticole

Odată cu scăderea temperaturilor, speciile de toamnă și pomii viticoli vor intra în stadiul de repaus vegetativ. Acest proces...

Agrometeo: Frigul declanșează repausul vegetativ la speciile de toamnă și culturile viticole
Ziua Mondială a Leguminoaselor. Importanța acestor plante pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 10 Februarie 2025, 12:35

Ziua Mondială a Leguminoaselor. Importanța acestor plante pentru sănătate și mediu

Ziua Mondială a Leguminoaselor, sărbătorită la nivel global in data de 10 februarie, este un eveniment instituit de Adunarea...

Ziua Mondială a Leguminoaselor. Importanța acestor plante pentru sănătate și mediu