Ascultă Radio Antena Satelor Live

Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

Partenerii proiectului CIBUS şi reprezentanţi ai factorilor interesaţi din domeniul risipei şi deşeurilor alimentare s-au reunit la Hameenlinna, în Finlanda, în perioada 28-29 ianuarie 2025, pentru a doua întâlnire interregională a proiectului CIBUS. Tema evenimentului a fost 'Inovarea, ca factor de prevenire şi reducere a pierderilor şi risipei alimentare'.

Schimb de experienţă interregional pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS
Foto: Pixabay.com

04 Februarie 2025, 15:55

Din partea judeţului Maramureş, la întâlnirea CIBUS participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureş.

În prima zi, participanţii s-au familiarizat cu provocările şi inovaţiile legate de pierderea şi risipa alimentară în cele 8 regiuni partenere. Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potenţial de transfer şi adaptare pentru îmbunătăţirea politicilor regionale şi s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile şi risipa alimentară.

Pe lângă examinarea situaţiei în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat şi pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Hame. Consiliul Regional din Hame a prezentat modul în care economia circulară şi sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Hame (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovaţii alimentare bazate pe plante şi Dialogul alimentar local - hrană locală durabilă pentru magazine şi consumatori.

În plus, participanţii au aflat despre alte două proiecte Interreg Europe implementate de parteneri din regiunea Kanta-Hame şi au descoperit potenţialul de sinergie al proiectului CIBUS cu acestea. Proiectele prezentate au fost: CITISYSTEM - Sprijinirea oraşelor în schimbarea sistemică durabilă bazată pe abordare bio şi FISSH - Sprijin şi ajutor pentru IMM-uri din industria alimentară.

A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluţii inovatoare privind măsuri de prevenire şi reducere a pierderilor alimentare din regiunea Kanta-Hame. Optimus Food a prezentat modul în care comercianţii de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei şi creşterea eficienţei, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor şi de diminuare a pierderilor şi risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly, care a prezentat experienţe inovative de utilizare a unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveţi.

Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educaţie şi cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare. Clădirea dispune de facilităţi moderne de laborator şi de cercetare care vor dezvolta soluţii şi aplicaţii inteligente multidisciplinare pentru a promova tranziţia verde.

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Serviciul Diasporă şi Relaţii Internaţionale din cadrul Direcţiei Finanţare, Turism şi Relaţii Publice. Mai multe informaţii despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

Consiliul Judeţean Maramureş implementează în prezent 3 proiecte finanţate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul 'SIRM - Integrarea Socio-Economică a Refugiaţilor şi Migranţilor', finanţat prin apelul 1, precum şi proiectele finanţate prin apelul 2, şi proiectul 'OpenRegioCulture - Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale' şi 'CIBUS - Reducerea pierderilor şi risipei de alimente în Europa'.

Paradoxul din zootehnie: Statistici pozitive, dar fermele de vaci se închid pe capete
Actualitatea agricola 15 Decembrie 2025, 09:37

Paradoxul din zootehnie: Statistici pozitive, dar fermele de vaci se închid pe capete

Statisticile oficiale pentru începutul anului 2025 maschează o criză acută în zootehnie, unde creșterea de 36% a producției...

Paradoxul din zootehnie: Statistici pozitive, dar fermele de vaci se închid pe capete
Producția internă de carne își revine, dar importurile rămân ridicate
Actualitatea agricola 15 Decembrie 2025, 09:21

Producția internă de carne își revine, dar importurile rămân ridicate

După o perioadă lungă de dezechilibre și crize succesive, primele luni din 2025 aduc semnale de stabilitate în producția de...

Producția internă de carne își revine, dar importurile rămân ridicate
Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente
Actualitatea agricola 14 Decembrie 2025, 10:32

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente

Vânzările produselor de protecţie a plantelor au înregistrat o creştere în 2024, evoluţie care reflectă extinderea şi...

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente
Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2025, 10:21

Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei

Crescătorii de animale vor beneficia de virarea unei sume totale de 38,7 milioane de lei, reprezentând contravaloarea...

Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei
Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Actualitatea agricola 08 Decembrie 2025, 13:51

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul

Pe măsură ce toamna se apropie de final, grijile economice ale românilor nu par să se risipească. Prețurile au crescut în...

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2025, 14:16

Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină

Agricultorii care doresc să beneficieze de facilități fiscale pentru combustibilul necesar lucrărilor agricole de anul viitor...

Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină
Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 13:22

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării

Menținerea în viață a soiurilor tradiționale a devenit o cursă contra cronometru desfășurată cu resurse critice, situație...

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 12:35

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează tot mai vizibil agricultura românească. Seceta prelungită, valurile de căldură și ploile...

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice