Ascultă Radio Antena Satelor Live

Specii noi, adaptate la condiţiile Mării Negre: dorada, păstrăvul curcubeu, lavracul şi stridia

Cercetările recente subliniază potenţialul enorm al Mării Negre pentru dezvoltarea sustenabilă a acvaculturii şi pentru noi oportunităţi comerciale în sectorul piscicol. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" (INCDM) anunţă rezultate excepţionale obţinute în cadrul activităţilor de cercetare privind acvacultură marină, consolidând poziţia institutului ca punct de referinţă în acest domeniu.

Specii noi, adaptate la condiţiile Mării Negre: dorada, păstrăvul curcubeu, lavracul şi stridia
Foto: Pixabay.com

16 Iulie 2025, 12:11

Cercetările recente subliniază potenţialul enorm al Mării Negre pentru dezvoltarea sustenabilă a acvaculturii şi pentru noi oportunităţi comerciale în sectorul piscicol.
Sub conducerea Dr. Victor Niţă, Şef Departament Resurse Marine Vii şi a Dr. Magda Nenciu, echipa de cercetare a înregistrat succese notabile în adaptareaşi creşterea unor specii de peşti şi moluşte cu valoare comercială, direct în apele Mării Negre.
Potrivit Institutului, adaptarea reprezintă procesul prin care o specie de organism viu, obişnuită cu un anumit mediu, este adaptată treptat la condiţiile unui mediu nou. În cazul nostru, este vorba despre adaptarea speciilor de peşti şi moluşte din Marea Mediterană sau Adriatică, ori din ape dulci, la specificul apei Mării Negre (salinitate, temperatură, compoziţie chimică etc.). Succesul aclimatizării este esenţial pentru viabilitatea fermelor de acvacultură şi pentru a asigura o producţie sănătoasă şi profitabilă.
Specii cu potenţial comercial, adaptate cu succes la condiţiile Mării Negre
Dorada (Sparus aurata)
Două sute de juvenili proveniţi din Marea Adriatică au fost transferaţi şi crescuţi în apă din Marea Neagră, înregistrând o rată de supravieţuire de 100%. Aceştia au atins o biomasă medie de peste 500 de grame în doar 10 luni. Studiile sugerează că dorada este pretabilă pentru creştere în sezonul cald, cu potenţial comercial ridicat şi posibilitatea de rotaţie sezonieră cu păstrăvul pentru optimizarea utilizării facilităţilor.
Lavracul (Dicentrarchus labrax)
Două sute de juvenili din Marea Mediterană, transferaţi şi crescuţi în Marea Neagră, au avut de asemenea o supravieţuire de 100%, depăşind 350 de grame în 10 luni. Spre deosebire de doradă, lavracul tolerează şi temperaturile scăzute, deschizând perspective pentru o producţie extinsă pe parcursul anului.
Păstrăvul curcubeu (Oncorhynchus mykiss)
O sută de juvenili, proveniţi dintr-un râu de munte (Cheia, Prahova), au fost adaptaţi şi crescuţi în Marea Neagră, demonstrând o creştere de până la 2,5 ori mai rapidă comparativ cu mediul de apă dulce. După procesul de somonare, aceştia au atins peste 1 kg în doar 7 luni. Acest rezultat remarcabil subliniază potenţialul enorm pentru producţia de păstrăv de dimensiuni mari, ce are calităţi similare somonului, pentru piaţa locală şi nu numai.
Midii (Mytillus galloprovincialis).
INCDM "Grigore Antipa" a oferit suport ştiinţific esenţial pentru înfiinţarea primei ferme de midii în ape clasificate microbiologic, contribuind activ la procesul de alocare a zonelor destinate acvaculturii la Marea Neagră. Dezvoltarea acvaculturii de midii reprezintă o oportunitate comercială importantă, având în vedere cererea crescândă pentru fructe de mare proaspete.
Stridii (Magallana gigas)
Stridia japoneză este testată cu succes în diverse variante de cuşti. Exemplarele aduse din Veneţia au depăşit 35 de grame în 7 luni, iar raportul carne/cochilie a atins chiar şi 30%, semnificativ mai mult decât media obţinută în alte mări.
Un pas important este proiectarea, realizarea şi lansarea primei instalaţii de cercetare în acvacultură marină din România, un sistem long-line de 50 de metri amplasat în Baia Mamaia, pe izobata de 14 metri.
Succesul în creşterea stridiilor deschide noi perspective pentru o nişă de piaţă de lux, cu un potenţial economic considerabil.
"Aceste rezultate spectaculoase demonstrează nu doar viabilitatea, ci şi potenţialul foarte mare al acvaculturii marine în Marea Neagră," a declarat Dr. Victor Niţă, Şef Departament Resurse Marine Vii la INCDM "Grigore Antipa". Suntem martorii unor creşteri remarcabile ale speciilor testate, în special la păstrăvul curcubeu şi stridii, care depăşesc chiar şi performanţele înregistrate în mediile lor de origine sau în alte regiuni. Munca noastră de cercetare nu este doar academică. Aceasta pune bazele unei industrii locale puternice şi sustenabile, capabile să ofere produse proaspete, de calitate superioară şi să contribuie la securitatea alimentară a României. Suntem deosebit de încântaţi de succesul instalaţiei noastre de cercetare long-line, care ne permite să continuăm experimentele la o scară relevantă"ť, a declarat Dr. Victor Niţă, Şef Departament Resurse Marine Vii la INCDM "Grigore Antipa".

RADOR

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români