Temperaturile joase întârzie coacerea grâului, dar fermierii rămân optimiști privind producția
Temperaturile sub media perioadei au încetinit procesul de coacere a grâului în județul Arad, însă fermierii și specialiștii în agricultură dau asigurări că recolta din acest an nu va avea de suferit.

Articol de Petruț Mazilu, 26 Mai 2025, 10:40
Coacerea grâului este întârziată cu aproximativ două săptămâni, în judeţul Arad, pe fondul temperaturilor 'neobişnuit de scăzute' din această primăvară, după cum au constatat specialiştii, care spun însă că producţia nu va fi afectată din punct de vedere cantitativ.
Grâul se va coace mai greu din cauză că nu a fost suficient de cald, în timp ce anul trecut coacerea a avut loc mai devreme cu trei săptămâni pe fondul arşiţei, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Pavel Ţica, pentru Agerpres.
Producţia estimată de grâu ar putea fi chiar mai mare decât anul trecut, când a fost în medie de 5.710 kilograme la hectar, dar şi faţă de 2023 - care a avut o medie de 5.210 kilograme la hectar.
Fermele cunoscute pentru cele mai bune performanţe ar urma să aibă o producţie chiar de 11.000 de kilograme la hectar.
Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care 85.000 de hectare au fost cultivate cu grâu.