Ascultă Radio Antena Satelor Live

Proteină produsă prin electricitate, folosită pentru reducerea foametei la nivel mondial

O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice (VTT) şi de la Universitatea Tehnologică Lappeenranta (LUT) din Finlanda a găsit o metodă de a produce o moleculă de proteină cu ajutorul electricităţii şi a dioxidului de carbon. Proteina poate fi obţinută „oriunde este disponibilă energie regenerabilă”, menţionează VTT într-un comunicat, centrul de cercetări neoferind însă detalii cu privire la procesul de producţie.

06 Martie 2022, 19:36

„Spre deosebire de agricultura tradiţională, metoda de producţie aflată în curs de dezvoltare nu necesită o locaţie care să ofere condiţii pentru agricultură, precum temperatura corespunzătoare, umiditate sau un anumit tip de sol”, a declarat Jero Ahola, profesor la LUT.

Conform lui Juha-Pekka Pitkänen, cercetător principal la VTT, o proteină produsă prin această metodă poate fi dezvoltată ulterior pentru a fi obţinute alimente sau furaje.

„Pe termen lung, proteina creată cu electricitate va putea fi utilizată atât pentru gătit cât şi ca produs de sine stătător. Mixtura este foarte nutritivă, cu peste 50% proteină şi 25% carbohidraţi. Restul este reprezentat de grăsimi şi acizi nucleici. Consistenţa produsului final poate fi modificată prin schimbarea organismelor utilizate în producţie”, a explicat Pitkänen în prezentarea publicată pe site-ul LUT, intitulată „Proteină produsă prin electricitate pentru reducerea foametei la nivel mondial'”

Oamenii de ştiinţă estimează că noua metodă de obţinere de alimente din electricitate va fi de aproape zece ori mai eficientă în comparaţie cu fotosinteza şi astfel va avea un impact minim asupra mediului înconjurător.

Însă, în acest moment este nevoie de circa două săptămâni pentru a produce un gram de proteină în laborator, iar cercetătorii au subliniat că procesul are nevoie de îmbunătăţiri.

„Ideea este de a dezvolta conceptul într-un produs realizat în masă, la un preţ care va scădea pe măsură ce tehnologia va deveni din ce în ce mai comună”, a declarat Ahola.

Studiul face parte dintr-un amplu proiect de cercetare intitulat „Neo-Carbon Energy” prin care se doreşte dezvoltarea unui sistem energetic în totalitate regenerabil şi fără emisii, a menţionat VTT.

Sursa: AGERPRES

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Ce este agroecologia?
Agricultura in lume 02 Martie 2024, 18:31

Ce este agroecologia?

Agroecologia este un cadru de transformare a agriculturii și a sistemului alimentar care aduce beneficii oamenilor și naturii.

Ce este agroecologia?
Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”
Agricultura in lume 29 Februarie 2024, 17:24

Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”

„Carnea cultivată” ar putea reduce resursele necesare pentru producția de carne, cu o amprentă ecologică mai mică decât în...

Oamenii de știință îmbunătățesc culoarea și textura „cărnii de cultură”
Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului
Agricultura in lume 28 Februarie 2024, 17:27

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului

Cercetătorii au reușit să cultive în laborator carne sub formă de plăci de mușchi bovină contractilă la scară milimetrică.

Satisfacerea nevoilor de carne ale viitorului