Ascultă Radio Antena Satelor Live

Proteină produsă prin electricitate, folosită pentru reducerea foametei la nivel mondial

O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice (VTT) şi de la Universitatea Tehnologică Lappeenranta (LUT) din Finlanda a găsit o metodă de a produce o moleculă de proteină cu ajutorul electricităţii şi a dioxidului de carbon. Proteina poate fi obţinută „oriunde este disponibilă energie regenerabilă”, menţionează VTT într-un comunicat, centrul de cercetări neoferind însă detalii cu privire la procesul de producţie.

06 Martie 2022, 19:36

„Spre deosebire de agricultura tradiţională, metoda de producţie aflată în curs de dezvoltare nu necesită o locaţie care să ofere condiţii pentru agricultură, precum temperatura corespunzătoare, umiditate sau un anumit tip de sol”, a declarat Jero Ahola, profesor la LUT.

Conform lui Juha-Pekka Pitkänen, cercetător principal la VTT, o proteină produsă prin această metodă poate fi dezvoltată ulterior pentru a fi obţinute alimente sau furaje.

„Pe termen lung, proteina creată cu electricitate va putea fi utilizată atât pentru gătit cât şi ca produs de sine stătător. Mixtura este foarte nutritivă, cu peste 50% proteină şi 25% carbohidraţi. Restul este reprezentat de grăsimi şi acizi nucleici. Consistenţa produsului final poate fi modificată prin schimbarea organismelor utilizate în producţie”, a explicat Pitkänen în prezentarea publicată pe site-ul LUT, intitulată „Proteină produsă prin electricitate pentru reducerea foametei la nivel mondial'”

Oamenii de ştiinţă estimează că noua metodă de obţinere de alimente din electricitate va fi de aproape zece ori mai eficientă în comparaţie cu fotosinteza şi astfel va avea un impact minim asupra mediului înconjurător.

Însă, în acest moment este nevoie de circa două săptămâni pentru a produce un gram de proteină în laborator, iar cercetătorii au subliniat că procesul are nevoie de îmbunătăţiri.

„Ideea este de a dezvolta conceptul într-un produs realizat în masă, la un preţ care va scădea pe măsură ce tehnologia va deveni din ce în ce mai comună”, a declarat Ahola.

Studiul face parte dintr-un amplu proiect de cercetare intitulat „Neo-Carbon Energy” prin care se doreşte dezvoltarea unui sistem energetic în totalitate regenerabil şi fără emisii, a menţionat VTT.

Sursa: AGERPRES

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 08:24

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume

Agricultura este diversă, cu diferite tipuri practicate în funcție de regiune, climă și resursele disponibile. Unele dintre...

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Impactul agriculturii 4.0
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 04:02

Impactul agriculturii 4.0

CGIAR va participa la Conferința anuală IFA 2025, iar directorul general al IITA, Bernard Vanlauwe, va lua cuvântul în...

Impactul agriculturii 4.0
Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Agricultura in lume 29 Aprilie 2025, 04:09

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume

În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități...

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Ce este „diversitate alimentară minimă”
Agricultura in lume 28 Aprilie 2025, 04:15

Ce este „diversitate alimentară minimă”

În ciuda progreselor notabile, toate organizațiile, private și publice, care își unesc forțele în eforturile de a pune capăt...

Ce este „diversitate alimentară minimă”
Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie
Agricultura in lume 25 Aprilie 2025, 04:28

Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie

Indicele de referință al prețurilor mondiale ale produselor alimentare a crescut în aprilie, impulsionat de cotările mai...

Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie
Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară
Agricultura in lume 23 Aprilie 2025, 04:34

Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară

Datorită condițiilor ecologice favorabile, actualul sezon de reproducere din primăvară a înregistrat infestări semnificativ...

Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară
FAO și eforturile globale privind monitorizarea restaurării ecosistemelor
Agricultura in lume 22 Aprilie 2025, 04:50

FAO și eforturile globale privind monitorizarea restaurării ecosistemelor

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat astăzi, de Ziua Pământului, Accelerating...

FAO și eforturile globale privind monitorizarea restaurării ecosistemelor
Siguranța alimentară în nutriția personalizată: accent pe suplimentele alimentare și alimentele funcționale
Agricultura in lume 21 Aprilie 2025, 04:40

Siguranța alimentară în nutriția personalizată: accent pe suplimentele alimentare și alimentele funcționale

Suplimentele alimentare și alimentele funcționale joacă un rol esențial în planurile de nutriție personalizată, pretinzând că...

Siguranța alimentară în nutriția personalizată: accent pe suplimentele alimentare și alimentele funcționale