Ascultă Radio Antena Satelor Live

Aprovizionarea cu fructe de mare de crescătorie este în pericol dacă nu acționăm în privința schimbărilor climatice

Potrivit unui nou studiu, se estimează că oferta de fructe de mare de crescătorie, cum ar fi somonul și midiile, va scădea cu 16% la nivel mondial până în 2090, dacă nu se iau măsuri pentru a atenua schimbările climatice.

Aprovizionarea cu fructe de mare de crescătorie este în pericol dacă nu acționăm în privința schimbărilor climatice
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 20 Februarie 2024, 18:17

Fructele de mare crescute în oceane sau maricultura sunt adesea considerate un panaceu pentru problemele legate de stocurile epuizate de pește sălbatic și de creșterea cererii umane și se așteaptă ca acestea să crească substanțial în următorii ani. Însă noul studiu de modelare subliniază că această industrie este la fel de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice ca oricare alta. Dacă vom continua să consumăm combustibili fosili în ritmul actual, cantitatea de fructe de mare, cum ar fi peștele sau midiile, care poate fi cultivată în mod durabil va crește cu doar opt procente până în 2050 și va scădea cu 16 procente până în 2090.
Oferta de fructe de mare de crescătorie, cum ar fi somonul și midiile, ar urma să scadă cu 16% la nivel global până în 2090, dacă nu se iau măsuri de atenuare a schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu al UBC.
Fructele de mare crescute în ocean sau maricultura sunt adesea considerate un panaceu pentru problemele legate de stocurile epuizate de pește sălbatic și de cererea umană în creștere, și se așteaptă să crească substanțial în următorii ani, spune autorul principal, Dr. Muhammed Oyinlola (he/him), cercetător postdoctoral la Institutul pentru oceane și pescuit (IOF). Dar noul studiu de modelare evidențiază că această industrie este la fel de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice ca oricare alta. "Dacă vom continua să ardem combustibili fosili în ritmul actual, cantitatea de fructe de mare, cum ar fi peștele sau midiile, care poate fi cultivată în mod sustenabil va crește cu doar opt procente până în 2050 și va scădea cu 16 procente până în 2090."
Prin comparație, într-un scenariu cu emisii reduse, în care se iau măsuri de atenuare a schimbărilor climatice, se preconizează că maricultura va crește cu aproximativ 17% până la jumătatea secolului XXI și cu aproximativ 33% până la sfârșitul secolului, în raport cu anii 2000.
Modelul ia în considerare numeroși factori, inclusiv schimbarea temperaturilor oceanelor, zonele potrivite pentru maricultură în viitor și aprovizionarea cu făină de pește și ulei de pește. Modelul a examinat aproximativ 70 % din producția mondială de maricultură din 2015, concentrându-se pe zonele economice exclusive, unde are loc cea mai mare parte a creșterii fructelor de mare din lume.
Schimbările climatice vor afecta producția de maricultură în mod diferit, în funcție de locul în care se află fermele din lume și de ceea ce produc acestea, spune Dr. Oyinlola. Regiunile cele mai afectate în scenariul cu emisii ridicate - Norvegia, Myanmar, Bangladesh, Țările de Jos și China - și-ar putea vedea producția de maricultură scăzând cu până la 40-90 la sută.
Efectele climei asupra mariculturii includ schimbări în zona de ocean viabilă în care se pot crește peștii, precum și în stocul de hrană folosit pentru a-i hrăni. Fermele piscicole tind să folosească făină și ulei de pește, care sunt compuse în mare parte din pești mai mici, cum ar fi heringul și hamsia - stocuri care sunt, de asemenea, amenințate de schimbările climatice.
"Unele regiuni produc mai mulți bivalve, cum ar fi midii, stridii și scoici, iar în aceste regiuni, impactul este mai mic", a declarat Dr. Oyinlola. "În regiunile care produc mai mulți pești, cum ar fi somonul, impactul va fi ridicat din cauza reducerii ofertei de făină de pește și ulei de pește".
Conform ratelor actuale ale emisiilor de carbon, se estimează că, la nivel global, creșterea peștilor cu aripioare, cum ar fi somonul, va scădea cu trei procente până în 2050 și cu 14 procente până în 2090. Se preconizează că, în ambele scenarii climatice, creșterea creșterii pisciculturii de bivalve va crește până în 2050 și va scădea până în 2090.
Țările în care maricultura este proeminentă, în special pentru producția de pește cu aripioare, cum ar fi Norvegia, Islanda, Finlanda, Chile și Bangladesh, vor fi cele mai afectate, potrivit Dr. Oyinlola, în timp ce regiunile care produc mai mulți bivalve vor fi mai stabile sau, în cazul Canadei, vor crește.

Pește vegetarian: hrănirea peștilor cu soia
De asemenea, studiul a constatat că înlocuirea făinii de pește și a uleiului de pește cu alimente pe bază de plante, cum ar fi soia, ar putea contribui la atenuarea efectelor schimbărilor climatice pentru fermele piscicole.
Atunci când un sfert din hrana pentru pești a fost înlocuită cu alternative, în cadrul unui scenariu cu emisii scăzute, producția de maricultură a fost proiectată să crească cu 25% până în 2050 și cu 31% până în 2090.
Fără nicio modificare a emisiilor actuale, atunci când un sfert din hrana pentru pești a fost înlocuită cu alternative, producția de maricultură ar urma să crească cu 15% până în 2050 și cu 4% până în 2090. În cazul în care jumătate din hrană a fost înlocuită în ambele scenarii climatice, aceste procente au crescut.
"Acest studiu evidențiază necesitatea de a diversifica dezvoltarea mariculturii de la concentrarea actuală pe pește", a declarat autorul principal, Dr. William Cheung (el/ea), profesor și director al IOF. Maricultura adaptată la schimbările climatice ar include specii care nu depind de făină și ulei de pește, cum ar fi crustaceele sau algele, sau cele care pot utiliza hrană care nu este pe bază de pește. "Cultivarea acestor specii ajută, în general, la reducerea expunerii la pericolele climatice a pisciculturii de fructe de mare."
Deși există un entuziasm cu privire la faptul că maricultura oceanică ajută la creșterea producției de fructe de mare, studiul arată că, dacă oamenii nu ameliorează schimbările climatice, acest entuziasm va fi temperat, spune Dr. Cheung. "Schimbările climatice afectează totul, inclusiv aspecte ale creșterii fructelor de mare pe care nu le-am luat în considerare până acum. Trebuie să acționăm, și rapid, pentru a atenua schimbările climatice, mai degrabă decât să ne bazăm pe o singură soluție pentru a rezolva toate problemele noastre de producție de fructe de mare."

Grecia va interzice pescuitul folosind metode care distrug ecosfera
Agricultura in lume 09 Mai 2024, 09:06

Grecia va interzice pescuitul folosind metode care distrug ecosfera

Grecia se pregăteşte să devină prima ţară din UE care interzice complet pescuitul cu traule de fund în parcurile naţionale şi...

Grecia va interzice pescuitul folosind metode care distrug ecosfera
Fermierii din Franţa vor putea să folosească mai multe pesticide pentru a-şi proteja culturile de sfeclă de zahăr
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 16:35

Fermierii din Franţa vor putea să folosească mai multe pesticide pentru a-şi proteja culturile de sfeclă de zahăr

Cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa li se va permite să folosească mai multe pesticide în acest an, din cauza...

Fermierii din Franţa vor putea să folosească mai multe pesticide pentru a-şi proteja culturile de sfeclă de zahăr
Loviturile israeliene au făcut din sudul Libanului o 'zonă agricolă devastată'
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 14:13

Loviturile israeliene au făcut din sudul Libanului o 'zonă agricolă devastată'

Prim-ministrul interimar libanez, Najib Mikati, a declarat vineri că loviturile aeriene israeliene au transformat sudul...

Loviturile israeliene au făcut din sudul Libanului o 'zonă agricolă devastată'
FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 14:03

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Agricultura in lume 16 Martie 2024, 18:25

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?

În contextul creșterii procentului de persoane care suferă de diabet, în întreaga lume, și al nevoii de a găsi alimente care...

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Agricultura in lume 11 Martie 2024, 12:03

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul

Un siloz de cereale de mari dimensiuni a fost complet distrus într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Dnipro din estul...

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă