Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fermierii italieni îşi depozitează fructele în peşteri pentru a reduce consumul de electricitate

Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigiderele naturale din peşterile săpate sub un deal pentru a-şi depozita recolta într-un mediu controlat care menţine o temperatură constantă în toate anotimpurile, transmite Reuters.

Fermierii italieni îşi depozitează fructele în peşteri pentru a reduce consumul de electricitate

21 Septembrie 2022, 13:40

La trei sute de metri sub livezile de meri din Predaia, un mic oraş din regiunea Trentino, grupul Melinda a pus la punct 34 de spaţii de refrigerare în vaste peşteri unde poate păstra 12-13% din producţie şi în acelaşi timp să îşi reducă costurile cu energia electrică.

În aceste spaţii de depozitare din peşteri, merele sunt ţinute în cutii de plastic şi manipulate de muncitori cu motostivuitorul.

'Din punct de vedere al impactului asupra mediului, am văzut mai multe avantaje şi beneficii. Unul este cu siguranţă în termeni de energie pentru că în urma unui test pe care l-am făcut anul trecut am măsurat o economie de electricitate de 32%', a spus Mauro Erlicher, managerul depozitului subteran.

În prezent, în aceste peşteri sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de mere, o cifră care ar urma să ajungă la 40.000 de tone în viitorul apropiat.

Erlicher a explicat că marile spaţii de depozitare la rece de la suprafaţă utilizează panouri de tip 'sandwich' cu izolaţie şi mai multe straturi de metal pentru a păstra temperatura scăzută în interior. În cazul peşterilor subterane, roca acţionează ca un panou sandwich, 'cât mai natural posibil'.

Înainte ca peşterile să fie utilizate, roca este răcită cu ajutorul gazelor până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că peştera poate menţine o temperatură constantă de un grad Celsius.

În condiţiile în care la suprafaţă vara se apropie de sfârşit, fermierii au început recoltatul merelor din livadă, o operaţiune care va continua timp de 30-40 de zile.

Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a spus că iniţial a fost sceptic când a auzit de ideea depozitării în peşteră dar a fost convins de rezultate. 'Am ezitat la început, apoi ne-am dat seama că funcţionează pentru că permite o mare economie de energie şi este foarte sustenabil. Sperăm să putem continua cu proiectul nostru', a spus Loris Calliari.

Foto: pixabay

Cazurile de gripă aviară ar putea să se înmulţească din nou în primăvară
Agricultura in lume 13 Martie 2023, 14:04

Cazurile de gripă aviară ar putea să se înmulţească din nou în primăvară

Extinderea rapidă a gripei aviare în rândul efectivelor de păsări din Europa a început să încetinească, însă numărul...

Cazurile de gripă aviară ar putea să se înmulţească din nou în primăvară
Un viitor pentru fermele piscicole
Agricultura in lume 07 Martie 2023, 12:18

Un viitor pentru fermele piscicole

A mânca pește este una dintre marile plăceri ale vieții. La Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură...

Un viitor pentru fermele piscicole
Cum ar trebui să numim alimentele obținute din celule animale?
Agricultura in lume 07 Martie 2023, 11:22

Cum ar trebui să numim alimentele obținute din celule animale?

Un bucătar de top prezintă o bucată dintr-o „friptură”, dacă se va numi așa, obținută din celule animale. Terminologia joacă...

Cum ar trebui să numim alimentele obținute din celule animale?
FAO: Anul Internațional al Meiului - 6 motive să readucem meiul în piață
Agricultura in lume 07 Martie 2023, 11:16

FAO: Anul Internațional al Meiului - 6 motive să readucem meiul în piață

Bogat în moștenire și plin de potențial, meiul este o sursă de hrană durabilă, hrănitoare și subestimată. A fost una dintre...

FAO: Anul Internațional al Meiului - 6 motive să readucem meiul în piață
FAO: Modernizarea siguranței alimentelor, păstrând în același timp tradițiile
Agricultura in lume 07 Martie 2023, 11:07

FAO: Modernizarea siguranței alimentelor, păstrând în același timp tradițiile

FAO și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ajută la actualizarea măsurilor de siguranță alimentară pentru...

FAO: Modernizarea siguranței alimentelor, păstrând în același timp tradițiile
Convertirea terenului marginal în iarbă redă solului carbonul și nutrienți
Agricultura in lume 04 Martie 2023, 09:19

Convertirea terenului marginal în iarbă redă solului carbonul și nutrienți

În 1989, fermierul Jim Faulstich, Highmore, Dakota de Sud, a început să transforme terenurile marginale în fâșii de pășune,...

Convertirea terenului marginal în iarbă redă solului carbonul și nutrienți
Editarea genetică a porcilor ar putea diminua riscurile unor boli virale ale suinelor
Agricultura in lume 04 Martie 2023, 08:47

Editarea genetică a porcilor ar putea diminua riscurile unor boli virale ale suinelor

Sindromul reproductiv și respirator porcin (PRRS) costă crescătorii de porci 500 de milioane de dolari în pierderi ale...

Editarea genetică a porcilor ar putea diminua riscurile unor boli virale ale suinelor
Provocări practice pentru apa în agricultură
Agricultura in lume 03 Martie 2023, 13:49

Provocări practice pentru apa în agricultură

Banca Mondială sprijină țările cu intensificarea durabilă a agriculturii prin investiții critice în infrastructura de irigare...

Provocări practice pentru apa în agricultură