Ascultă Radio Antena Satelor Live

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se confruntă cu constrângeri semnificative din cauza schimbărilor climatice, a dăunătorilor și a bolilor, precum și a accesului inadecvat la materiale de plantare și la alte inputuri agricole.

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Foto: Pixabay

Articol de Simona Lazăr, 05 Martie 2024, 18:53

Aceștia sunt adesea cei care iau prețurile și nu au acces ușor la informații de piață sau la finanțare. Producția de cacao și cafea continuă să fie un factor de defrișare. Deși sunt comercializate în mare parte ca marfă, există un interes sporit pentru cacao și cafea de calitate superioară, diferențiate și produse în mod durabil, care să asigure, de asemenea, un venit de subzistență pentru agricultori.
Alianța, în colaborare cu părțile interesate din întregul lanț valoric, abordează aceste constrângeri și oportunități în moduri inovatoare.

De la fermă prin lanțurile valorice până la standardele internaționale
În ceea ce privește cacao și cafea, Alliance of Bioversity&Ciat (pe care o vom numi în continuare: Alianța) aduce contribuții semnificative în patru domenii-cheie:
Accesarea și conservarea diversității genetice
Beneficii de mediu pentru comunitățile agricole și pentru peisajele lor
Beneficii pentru mijloacele de trai ale fermierilor
Beneficii de calitate pentru procesatori și consumatori

Prin intermediul acestor domenii de acțiune, s-a dezvoltat și aplicat o gamă largă de inovații pentru a atenua vulnerabilitățile de-a lungul lanțului de aprovizionare. Aceasta include o activitate extinsă privind gestionarea riscurilor, identificarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic, monitorizarea schimbărilor de mediu și a defrișărilor, dezvoltarea de cacao de calitate superioară produsă în mod durabil pentru o piață diferențiată și a standardelor internaționale de calitate și aromă a cacaoi. Pentru a consolida capacitatea actorilor cheie din lanțurile valorice și pentru a sprijini veniturile de subzistență ale producătorilor, s-au identificat mecanisme de sprijin și de stimulare prin dezvoltarea competențelor, consultanță agricolă și finanțare durabilă.

Producerea de rezultate semnificative la nivel local, colaborând cu rețelele de părți interesate
S-au făcut progrese importante în ceea ce privește conservarea resurselor genetice de cacao prin intermediul CacaoNet. Această rețea de părți interesate cheie a dezvoltat o strategie globală de conservare și a inițiat acțiuni prioritare.
Astfel, se reușește să se ajungă la micii fermieri cu informații relevante și oportune despre producția de cacao și cafea prin intermediul sfaturilor și pachetelor agronomice locale, a utilizării diversității genetice și a feedback-ului privind calitatea și aroma pentru o mai bună prelucrare după recoltare.
În paralel, se îmbunătățește siguranța alimentară prin dezvoltarea unor modalități de a minimiza sau elimina cadmiul din cacao în regiunea andină prin intermediul Clima-LoCA.
În stabilirea scenei globale pentru cacao, s-a recunoscut munca fermierilor și am celebrat calitatea, diversitatea aromei și originile unice în Cacao of Excellence.

Provocări
Cacaua și cafeaua sunt cultivate de milioane de mici fermieri din întreaga lume. Provocările legate de mediu, cum ar fi schimbările climatice, precum și dăunătorii și bolile și factorii legați de accesul inadecvat la inputuri agricole și la dezvoltarea competențelor, exercită o presiune intensă asupra acestor fermieri, majoritatea cărora nu au asigurat un venit de subzistență.
Fiind plătitori de prețuri, micii fermieri au adesea nevoie de capacități suplimentare pentru a înțelege lanțul lor valoric și pentru a avea acces la informații de piață.
Cererea globală de cacao și cafea și generarea de venituri naționale pentru fermieri contribuie, de asemenea, la defrișări pentru a face loc unei producții mai mari.
Cacaua și cafeaua, comercializate în mare parte ca produse de bază, au câștigat interes pentru o calitate diferențiată și superioară, pentru produse și piețe bazate pe practici durabile care răspund nevoilor cumpărătorilor gata să ofere prețuri mai bune.

Rezultate
Prin crearea de rețele între principalele părți interesate, Alianța (prin CacaoNet) a elaborat o strategie globală de conservare a resurselor genetice de cacao și a derivat acțiuni prioritare împreună cu partenerii.
Prin intermediul unor inițiative relevante la nivel local, Alianța a reușit să ajungă la micii fermieri și să ofere informații relevante și oportune despre producția de cacao și cafea sub diverse forme: recomandări agronomice locale, feedback privind calitatea și gustul pentru o mai bună prelucrare după recoltare, conservarea și utilizarea la maximum a resurselor genetice, modelare și furnizarea de pachete de practici de adaptare.
În plus față de stabilirea standardelor internaționale pentru calitatea și aroma de cacao, s-a recunoscut munca agricultorilor de cacao și s-au apreciat calitatea, diversitatea aromei și originile unice (Cacao of Excellence).
S-au înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea siguranței alimentare prin dezvoltarea unor modalități de a minimiza sau elimina cadmiul din cacao.

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Agricultura in lume 06 Mai 2025, 13:15

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine

Autoritățile veterinare din Slovacia au confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă din localitatea...

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
Agricultura in lume 05 Mai 2025, 14:04

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că Europa traversează cea mai gravă epidemie...

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 08:24

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume

Agricultura este diversă, cu diferite tipuri practicate în funcție de regiune, climă și resursele disponibile. Unele dintre...

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Impactul agriculturii 4.0
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 04:02

Impactul agriculturii 4.0

CGIAR va participa la Conferința anuală IFA 2025, iar directorul general al IITA, Bernard Vanlauwe, va lua cuvântul în...

Impactul agriculturii 4.0
Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Agricultura in lume 29 Aprilie 2025, 04:09

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume

În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități...

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Ce este „diversitate alimentară minimă”
Agricultura in lume 28 Aprilie 2025, 04:15

Ce este „diversitate alimentară minimă”

În ciuda progreselor notabile, toate organizațiile, private și publice, care își unesc forțele în eforturile de a pune capăt...

Ce este „diversitate alimentară minimă”
Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie
Agricultura in lume 25 Aprilie 2025, 04:28

Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie

Indicele de referință al prețurilor mondiale ale produselor alimentare a crescut în aprilie, impulsionat de cotările mai...

Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie
Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară
Agricultura in lume 23 Aprilie 2025, 04:34

Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară

Datorită condițiilor ecologice favorabile, actualul sezon de reproducere din primăvară a înregistrat infestări semnificativ...

Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară