Ascultă Radio Antena Satelor Live

Informații privind producția de miere în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a lansat o cerere de candidaturi pentru înființarea unei platforme a mierii, care își propune să valorifice cele mai bune cunoștințe și expertiză privind calitatea și autenticitatea mierii.

Informații privind producția de miere în Uniunea Europeană
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 17 Iulie 2024, 17:27

Părțile interesate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu miere, societatea civilă și experții cu titlu personal, inclusiv cei din mediul academic, sunt încurajați să își depună candidatura în vederea selectării membrilor grupului de experți nou înființat al platformei pentru miere.

Coloniile de albine sunt esențiale pentru agricultură și mediu. Ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale.

Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează prin condiții de producție, randamente și practici apicole diverse. UE este al doilea mare producător de miere după China, dar UE este și un mare importator net de miere din țări terțe. Țările UE cu cea mai mare producție de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia) sunt situate în principal în sudul Europei, unde condițiile climatice sunt mai favorabile apiculturii.

Norme privind calitatea și etichetarea

Directiva revizuită privind mierea (2001/110) a intrat în vigoare la 13 iunie 2024. Toată mierea comercializată în UE trebuie să respecte normele privind calitatea și etichetarea din această directivă, care stabilește definiția și criteriile de compoziție pentru miere și alte norme, în special:

Aceasta prevede etichetarea obligatorie a originii mierii. Începând cu 2026, țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să apară pe etichetă în ordine descrescătoare, împreună cu procentajul fiecărei origini. Țările UE vor avea flexibilitatea de a solicita procentaje pentru cele mai mari patru părți numai atunci când acestea reprezintă mai mult de 50% din amestec.

Aceasta împuternicește Comisia să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta alterarea mierii cu zahăr. La Centrul Comun de Cercetare al Comisiei este în curs un acord administrativ de 3 ani privind armonizarea metodelor de testare.

Directiva conferă Comisiei competența de a adapta criteriile de compoziție a mierii pentru a se asigura că aceasta nu este supraîncălzită, că polenul nu este îndepărtat din miere și că sunt puse în aplicare metode de urmărire a originii sale geografice, inclusiv explorarea fezabilității unui sistem de trasabilitate la nivelul UE, de la apicultor sau importator până la consumatorul final.

Directiva revizuită prevede crearea unei platforme pentru miere care să consilieze Comisia cu privire la aceste aspecte.

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase
Agricultura in lume 03 Aprilie 2025, 16:50

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase

Austria va închide, începând de sâmbătă, două puncte de trecere de frontieră cu Ungaria și Slovacia, ca măsură preventivă...

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase
Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase
Agricultura in lume 02 Aprilie 2025, 14:28

Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase

Guvernul ungar a decis să apeleze la armată pentru a combate epidemia de febră aftoasă, care s-a răspândit rapid în mai multe...

Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase
Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate
Agricultura in lume 26 Martie 2025, 15:33

Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate

Ungaria este nevoită să sacrifice aproximativ 3.000 de bovine după descoperirea unui nou focar de febră aftoasă, o boală...

Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate
Agricultura in lume 20 Martie 2025, 20:46

Ce motive există pentru a crede în viitorul agriculturii?

Viitorul agriculturii este promițător datorită inovațiilor în practicile durabile și regenerative care sporesc securitatea...

Ce motive există pentru a crede în viitorul agriculturii?
Agricultura in lume 19 Martie 2025, 20:43

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG

Cumpărăturile de la magazinul alimentar pot părea o vânătoare de comori cu o întorsătură, mai ales atunci când căutați...

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG
Agricultura in lume 18 Martie 2025, 20:42

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi

Printre culturile frecvent modificate se numără soia, porumbul, bumbacul și canola. Fiecare dintre acestea are una sau mai...

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi
Agricultura in lume 10 Martie 2025, 20:23

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului

Oceanele au absorbit mai mult de 90 la sută din încălzirea globală care a avut loc în ultimii 50 de ani. Pentru aceasta,...

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului
Agricultura in lume 04 Martie 2025, 19:52

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat

Biodiversitatea este bogăția planetei noastre. Este o piatră de temelie a dezvoltării, iar pierderea acesteia amenință multe...

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat