Ascultă Radio Antena Satelor Live

Informații privind producția de miere în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a lansat o cerere de candidaturi pentru înființarea unei platforme a mierii, care își propune să valorifice cele mai bune cunoștințe și expertiză privind calitatea și autenticitatea mierii.

Informații privind producția de miere în Uniunea Europeană.
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 17 Iulie 2024, 17:27

Părțile interesate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu miere, societatea civilă și experții cu titlu personal, inclusiv cei din mediul academic, sunt încurajați să își depună candidatura în vederea selectării membrilor grupului de experți nou înființat al platformei pentru miere.

Coloniile de albine sunt esențiale pentru agricultură și mediu. Ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale.

Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează prin condiții de producție, randamente și practici apicole diverse. UE este al doilea mare producător de miere după China, dar UE este și un mare importator net de miere din țări terțe. Țările UE cu cea mai mare producție de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia) sunt situate în principal în sudul Europei, unde condițiile climatice sunt mai favorabile apiculturii.

Norme privind calitatea și etichetarea

Directiva revizuită privind mierea (2001/110) a intrat în vigoare la 13 iunie 2024. Toată mierea comercializată în UE trebuie să respecte normele privind calitatea și etichetarea din această directivă, care stabilește definiția și criteriile de compoziție pentru miere și alte norme, în special:

Aceasta prevede etichetarea obligatorie a originii mierii. Începând cu 2026, țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să apară pe etichetă în ordine descrescătoare, împreună cu procentajul fiecărei origini. Țările UE vor avea flexibilitatea de a solicita procentaje pentru cele mai mari patru părți numai atunci când acestea reprezintă mai mult de 50% din amestec.

Aceasta împuternicește Comisia să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta alterarea mierii cu zahăr. La Centrul Comun de Cercetare al Comisiei este în curs un acord administrativ de 3 ani privind armonizarea metodelor de testare.

Directiva conferă Comisiei competența de a adapta criteriile de compoziție a mierii pentru a se asigura că aceasta nu este supraîncălzită, că polenul nu este îndepărtat din miere și că sunt puse în aplicare metode de urmărire a originii sale geografice, inclusiv explorarea fezabilității unui sistem de trasabilitate la nivelul UE, de la apicultor sau importator până la consumatorul final.

Directiva revizuită prevede crearea unei platforme pentru miere care să consilieze Comisia cu privire la aceste aspecte.

Ţările din Africa de Est, interesate să cumpere porumb, grâu şi orez
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 10:33

Ţările din Africa de Est, interesate să cumpere porumb, grâu şi orez

Directorul executiv al Eastern Africa Grain Council, Gerald Makau Masila, a declarat că, pentru ţările membre ale acestei...

Ţările din Africa de Est, interesate să cumpere porumb, grâu şi orez
Bulgaria solicită ajutor de la UE din cauza secetei
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 10:28

Bulgaria solicită ajutor de la UE din cauza secetei

Bulgaria insistă să primească ajutor financiar din rezerva agricolă a Uniunii Europene din cauza pagubelor cauzate de secetă.

Bulgaria solicită ajutor de la UE din cauza secetei
Inovație în agricultură: Grâul modificat genetic primește aprobare în SUA
Agricultura in lume 10 Septembrie 2024, 16:56

Inovație în agricultură: Grâul modificat genetic primește aprobare în SUA

O companie argentiniană, prima firmă care a obţinut aprobarea autorităţilor americane de reglementare pentru soiul său de...

Inovație în agricultură: Grâul modificat genetic primește aprobare în SUA
Microorganisme benefice în agricultura durabilă
Agricultura in lume 09 Septembrie 2024, 11:25

Microorganisme benefice în agricultura durabilă

Se preconizează că populația mondială va crește până la aproape 10 miliarde de persoane până în anul 2050; prin urmare,...

Microorganisme benefice în agricultura durabilă
Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”
Agricultura in lume 08 Septembrie 2024, 11:31

Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”

În urmă cu aproape două decenii, olandezii și-au asumat un angajament național în favoarea agriculturii durabile sub sloganul...

Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”
Experții îndeamnă la sprijinirea micilor fermierilor prin subvenții agricole
Agricultura in lume 04 Septembrie 2024, 17:20

Experții îndeamnă la sprijinirea micilor fermierilor prin subvenții agricole

Un raport al unui grup de experţi publicat miercuri îndeamnă Comisia Europeană să restructureze subvenţiile agricole, astfel...

Experții îndeamnă la sprijinirea micilor fermierilor prin subvenții agricole
Fitch: Producătorii de carne de porc şi vită riscă să fie retrogradaţi, pe fondul agravării riscurilor climatice
Agricultura in lume 30 August 2024, 13:31

Fitch: Producătorii de carne de porc şi vită riscă să fie retrogradaţi, pe fondul agravării riscurilor climatice

Producătorii de carne de porc şi vită de pe pieţele dezvoltate devin mai vulnerabili la retrogradări de rating, determinate...

Fitch: Producătorii de carne de porc şi vită riscă să fie retrogradaţi, pe fondul agravării riscurilor climatice
2024, un an negru pentru apicultorii francezi
Agricultura in lume 25 August 2024, 13:11

2024, un an negru pentru apicultorii francezi

'Este un an catastrofal', spune Mickael Isambert, apicultor în centrul Franţei, care a pierdut 70% din recolta de miere şi a...

2024, un an negru pentru apicultorii francezi