Ascultă Radio Antena Satelor Live

O proteină de grâu non-alergenică pentru creșterea cărnii mai bine cultivate

Pe măsură ce populația lumii crește, carnea cultivată sau crescută în laborator - celule musculare și de grăsime animală cultivate în condiții de laborator - a apărut ca o modalitate potențială de a satisface viitoarele nevoi de proteine.

O proteină de grâu non-alergenică pentru creșterea cărnii mai bine cultivate
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 01 Februarie 2024, 17:21

Iar proteinele vegetale comestibile și ieftine ar putea fi folosite pentru a crește aceste culturi de celule. Acum, cercetătorii din ACS Biomaterials Science & Engineering raportează că proteina glutenină din grâu non-alergenică a reușit să crească cu succes straturi musculare striate și straturi plate de grăsime, care ar putea fi combinate pentru a produce texturi asemănătoare cărnii.
Celulele cultivate au nevoie de o bază sau de o schelă la care să adere pentru a produce carne crescută în laborator.
Proteinele vegetale sunt candidați atrăgători pentru schele pentru că sunt comestibile, abundente și ieftine.
Cercetătorii anteriori au arătat că o peliculă vegetală din glutenină a fost o bază de succes pentru a cultiva celule musculare scheletice de vacă.
Dar pentru ca această tehnică să producă o alternativă promițătoare asemănătoare cărnii, celulele musculare trebuie să formeze fibre aliniate, asemănătoare texturii din țesuturile reale.
În plus, grăsimea trebuie să fie inclusă în structura 3D pentru a reproduce compoziția produselor tradiționale din carne.
Pentru a profita de utilizarea gluteninei, o proteină din gluten la care persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten nu reacționează în mod obișnuit, Ya Yao Yao, John Yuen Jr., Chunmei Li, David Kaplan și colegii lor au dorit să dezvolte filme pe bază de plante cu ajutorul acesteia pentru a dezvolta celule musculare texturate și straturi de grăsime.
Cercetătorii au izolat glutenina din glutenul de grâu și au format pelicule plate și cu model de creastă.
Apoi au depus celule de șoarece care se dezvoltă în mușchi scheletici pe bazele proteice și au incubat filmele acoperite de celule timp de două săptămâni.
Celulele au crescut și au proliferat atât pe filmele plate, cât și pe cele cu creastă. Așa cum era de așteptat, în comparație cu celulele crescute pe filme de control realizate din gelatină, performanța filmelor pe bază de glutenină a fost inferioară, dar suficientă.
Cercetătorii spun că trebuie să se lucreze în continuare pentru a îmbunătăți modul în care celulele se fixează pe pelicula pe bază de plante pentru a se apropia de creșterea pe biomaterialul de origine animală.
În timpul celei de-a doua săptămâni de cultură, celulele de pe pelicula modelată au format fascicule lungi și paralele, recreând structura fibroasă a mușchilor animali.
În cadrul unui alt test, celulele de șoarece care produc țesut adipos au fost depuse pe pelicule plate de glutenină.
În timpul perioadei de incubare, pe măsură ce celulele au proliferat și s-au diferențiat, au produs depozite vizibile de lipide și colagen.
Straturile de carne și de grăsime cultivate atașate la filmele de glutenină comestibilă au putut fi stivuite pentru a forma o proteină alternativă 3D asemănătoare cărnii.
Deoarece baza materială de glutenină a susținut creșterea atât a mușchiului animal texturat, cât și a straturilor de grăsime, cercetătorii spun că aceasta ar putea fi utilizată într-o abordare pentru produse din carne cultivată mai realiste.
Autorii recunosc finanțarea din partea MilliporeSigma și a Departamentului de Agricultură al SUA. Unii autori sunt angajați ai MilliporeSigma, Inc.

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 14:03

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Agricultura in lume 16 Martie 2024, 18:25

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?

În contextul creșterii procentului de persoane care suferă de diabet, în întreaga lume, și al nevoii de a găsi alimente care...

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Agricultura in lume 11 Martie 2024, 12:03

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul

Un siloz de cereale de mari dimensiuni a fost complet distrus într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Dnipro din estul...

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor