Ascultă Radio Antena Satelor Live

OMG-urile și „Revoluția verde”

Timp de secole, oamenii au crescut noi tipuri de plante și animale prin experimente. În anii 1950 și 1960, oamenii de știință au dezvoltat noi tulpini de grâu și orez cu randament ridicat. Le-au introdus în Mexic și în părți ale Asiei. Ca urmare, producția de cereale a crescut în aceste zone. Acest experiment îndrăzneț în agricultură a fost numit „Revoluția Verde”.

OMG-urile și „Revoluția verde”
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 25 Iulie 2023, 22:02

Odată cu succesele Revoluției Verzi au apărut probleme. Pentru a produce randamente mari, noile tulpini au avut nevoie de îngrășăminte chimice, pesticide și irigații. În multe țări cu venituri mici și medii, fermierii independenți nu își pot permite noua tehnologie, iar afacerile mari au preluat agricultura. Noile culturi de mare producție pun, de asemenea, stres asupra plantelor și animalelor native.
Mai târziu, oamenii de știință și fermierii au înțeles cum s-au dezvoltat noile tulpini. Aceasta a dat naștere unei noi revoluții verzi: modificarea genetică a alimentelor.
În interiorul fiecărei celule se află gene, material care determină multe dintre caracteristicile unui organism. Genetica este studiul ce caracteristici moștenesc organismele și modul în care aceste trăsături sunt transmise. Cu o mai bună cunoaștere a geneticii, oamenii pot selecta științific caracteristicile pe care doresc să le reproducă. Noua tehnologie a revoluționat procesul de reproducere selectivă atât la plante, cât și la animale.
Începând cu anii 1970, oamenii de știință au descoperit că ar putea rearanja genele și adăuga altele noi pentru a promova rezistența la boli, productivitatea și alte caracteristici dorite la culturi și animale. Aceste organisme modificate genetic (OMG-uri sau alimente modificate genetic) sunt acum comune în întreaga lume dezvoltată. Biotehnologia le permite oamenilor de știință să modifice ADN-ul microbilor, plantelor și animalelor. OMG-urile care au material genetic, sau ADN, de la alte specii sunt numite organisme transgenice.
O genă dintr-o plantă arctică, de exemplu, ar putea fi adăugată (matisată) în ADN-ul unei plante de căpșuni pentru a crește rezistența căpșunilor la frig și, astfel, a prelungi sezonul de creștere. Căpșunul ar fi o plantă transgenică.
Biotehnologia a adus progrese în creșterea animalelor (creșterea animalelor domestice). Animalele de fermă de astăzi sunt mai mari și cresc mai repede decât predecesorii lor.
Vitele, de exemplu, sunt animale de pășunat. Sistemul lor digestiv a evoluat pentru a procesa ierburi și alte culturi. Porumbul și alte cereale fac ca sistemul digestiv al vacii să devină acid. Acest lucru facilitează dezvoltarea bacteriilor periculoase (cum ar fi E.coli). Infecțiile bacteriene pot fi dăunătoare pentru vacă și pot infecta, de asemenea, laptele și carnea consumată de oameni. Antibioticele sunt îmbinate în ADN-ul porumbului furajer pentru a preveni o astfel de infecție. Antibioticele au fost folosite încă din anii 1950 pentru a stimula creșterea vitelor. De-a lungul timpului, această practică a dus la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice la bovine și la oameni. Multe bovine primesc, de asemenea, steroizi anabolizanți, sau hormoni de creștere, pentru a le face să devină mai mari, mai repede.
Fermierii care cultivă alimente modificate genetic cresc producția cu mai puțină forță de muncă și mai puțin teren. Mulți consumatori preferă alimentele modificate genetic. Legumele și fructele durează mai mult și sunt mai puțin susceptibile de a se învineți. Cărnurile sunt mai grase - mai fragede și mai sărate.
Majoritatea fermierilor din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii din Africa, Asia și America Latină. Unii dintre ei cultivă pământul așa cum au făcut strămoșii lor cu sute sau chiar mii de ani în urmă. Ei nu pot utiliza tehnologie agricolă care implică produse chimice scumpe sau metode de producție.
Mulți dintre fermierii lumii sunt fermieri de subzistență. Ei folosesc cea mai mare parte a alimentelor pe care le produc pentru ei și familiile lor, spre deosebire de fermierii comerciali, care cultivă numai pentru a le vinde.

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Agricultura in lume 25 Noiembrie 2024, 12:08

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin

Comisia a prelungit cu un an valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare care expiră în 2024 în regiunile afectate...

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Agricultura in lume 22 Noiembrie 2024, 11:33

Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene

Sectorul european al culturilor arabile a furnizat 64 de milioane de tone de proteine brute în 2023-24. Cea mai mare parte a...

Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole
Agricultura in lume 19 Noiembrie 2024, 11:41

Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole

Noile norme privind Rețeaua de date privind durabilitatea exploatațiilor agricole ( FSDN) au fost adoptate astăzi de către...

Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole
Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC
Agricultura in lume 17 Noiembrie 2024, 11:36

Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC

Comisia Europeană a publicat un studiu de estimare a potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al celor 19 planuri...

Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC
Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune
Agricultura in lume 15 Noiembrie 2024, 10:51

Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune

Raportul din august privind comerțul agroalimentar al UE: Încetinire după performanța maximă din iulie, dar menținerea unui...

Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune
Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Agricultura in lume 05 Noiembrie 2024, 15:46

Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine

Pe insula Sardinia, cea mai importantă zonă din Italia pentru creşterea oilor, Michela Dessi a văzut cum 150 dintre cele 600...

Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE
Agricultura in lume 01 Noiembrie 2024, 12:00

Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE

Comisia a autorizatastăzi statele membre ale UE să plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile...

Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE
Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:30

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii

O inflație mai mare de 5% este înregistrată în 76,2% din țările cu venituri mici (cu 1,1 puncte procentuale mai mică de la...

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii