Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prin cultivarea de celule animale în boabe de orez, oamenii de știință pregătesc alimente hibride

De la puiul crescut în laborator la proteinele derivate din greieri, aceste alternative inovatoare oferă speranță pentru o planetă care se luptă cu impactul asupra mediului și etic al agriculturii industriale.

Prin cultivarea de celule animale în boabe de orez, oamenii de știință pregătesc alimente hibride
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 02 Februarie 2024, 17:18

Acum, oamenii de știință coreeni adaugă o nouă rețetă pe listă - orez cultivat cu carne de vită - prin cultivarea mușchilor și celulelor de grăsime animală în interiorul boabelor de orez. Metoda, prezentată la 14 februarie în revista Matter, are ca rezultat un aliment hibrid nutritiv și gustos care, odată comercializat, ar putea oferi o alternativă proteică mai accesibilă și cu o amprentă de carbon mai mică.
"Imaginați-vă că putem obține toate substanțele nutritive de care avem nevoie din orezul proteic cultivat cu celule", spune primul autor, Sohyeon Park, care a realizat studiul sub îndrumarea autorului corespondent Jinkee Hong de la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.
"Orezul are deja un nivel ridicat de nutrienți, dar adăugarea de celule provenite de la animale îl poate spori și mai mult."
La animale, schelele biologice ajută la ghidarea și susținerea creșterii tridimensionale a celulelor pentru a forma țesuturi și organe.
Pentru a cultiva carne cultivată cu celule, echipa a imitat acest mediu celular - folosind orez.
Boabele de orez sunt poroase și au structuri organizate, oferind o schelă solidă pentru a găzdui celulele derivate din animale în colțuri și crăpături.
Anumite molecule găsite în orez pot, de asemenea, să hrănească și să promoveze creșterea acestor celule, făcând din orez o platformă ideală.
Echipa a acoperit mai întâi orezul cu gelatină de pește, un ingredient sigur și comestibil care ajută celulele să se fixeze mai bine pe orez.
Apoi, celulele stem din mușchi și grăsime de vacă au fost însămânțate în orez și lăsate să se cultive în placa Petri timp de 9-11 zile.
Produsul final recoltat este un orez de vită cultivat celular, cu ingrediente principale care îndeplinesc cerințele de siguranță alimentară și au un risc scăzut de a declanșa alergii alimentare.
Pentru a caracteriza orezul hibrid cu carne de vită, cercetătorii l-au gătit la aburi și au efectuat diverse analize în industria alimentară, inclusiv valoarea nutritivă, mirosul și textura.
Rezultatele au arătat că orezul hibrid are cu 8% mai multe proteine și cu 7% mai multe grăsimi decât orezul obișnuit.
În comparație cu textura lipicioasă și moale tipică, orezul hibrid a fost mai ferm și mai fragil.
Orezul hibrid cu un conținut mai mare de mușchi avea compuși de miros asemănători cărnii de vită și migdale, în timp ce cel cu un conținut mai mare de grăsime avea compuși corespunzători smântânii, untului și uleiului de cocos.
"De obicei, obținem proteinele de care avem nevoie de la animale, dar producția de animale consumă multe resurse și apă și eliberează o mulțime de gaze cu efect de seră", spune Park.
Produsul echipei are o amprentă de carbon semnificativ mai mică, la o fracțiune din preț.
Pentru fiecare 100 g de proteine produse, se estimează că orezul hibrid eliberează mai puțin de 6,27 kg de CO2, în timp ce carnea de vită eliberează 49,89 kg. Dacă ar fi comercializat, orezul hibrid ar putea costa în jur de 2,23 dolari pe kilogram, în timp ce carnea de vită costă 14,88 dolari.
Având în vedere că orezul hibrid pentru carne prezintă riscuri scăzute de siguranță alimentară și un proces de producție relativ ușor, echipa este optimistă în ceea ce privește comercializarea produsului.
Însă, înainte ca orezul să ajungă în stomacul nostru, echipa intenționează să creeze condiții mai bune în bobul de orez pentru ca atât celulele musculare, cât și cele adipoase să se dezvolte, ceea ce poate spori și mai mult valoarea nutritivă.
"Nu mă așteptam ca celulele să se dezvolte atât de bine în orez", spune Park. "Acum văd o lume de posibilități pentru acest aliment hibrid pe bază de cereale. Într-o zi ar putea servi ca hrană de ajutor pentru foamete, rație militară sau chiar hrană spațială."

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Agricultura in lume 24 Iulie 2025, 12:01

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles

Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles, a declarat ministrul...

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Fermierii,despre bugetul PAC: Pentru România, consecinţele sunt dezastruoase;este momentul unei poziţii clare,curajoase şi unite
Agricultura in lume 24 Iulie 2025, 11:58

Fermierii,despre bugetul PAC: Pentru România, consecinţele sunt dezastruoase;este momentul unei poziţii clare,curajoase şi unite

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore ce ameninţă...

Fermierii,despre bugetul PAC: Pentru România, consecinţele sunt dezastruoase;este momentul unei poziţii clare,curajoase şi unite
Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Agricultura in lume 22 Iulie 2025, 12:01

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles

Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles, a declarat ministrul...

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Comisia Europeană: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034
Agricultura in lume 18 Iulie 2025, 12:18

Comisia Europeană: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034

Bugetul total alocat pentru planurile naţionale şi regionale de parteneriat se ridică la 865 de miliarde de euro, în perioada...

Comisia Europeană: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034
UE vrea plafonarea subvenţiilor pentru agricultură (proiect al Comisiei Europene)
Agricultura in lume 14 Iulie 2025, 21:27

UE vrea plafonarea subvenţiilor pentru agricultură (proiect al Comisiei Europene)

Bruxellesul intenţionează să propună plafonarea subvenţiilor UE pe care un singur fermier le poate primi în fiecare an, în...

UE vrea plafonarea subvenţiilor pentru agricultură (proiect al Comisiei Europene)
Ministrul Agriculturii participă luni la reuniunea AGRIFISH de la Bruxelles
Agricultura in lume 14 Iulie 2025, 12:16

Ministrul Agriculturii participă luni la reuniunea AGRIFISH de la Bruxelles

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi...

Ministrul Agriculturii participă luni la reuniunea AGRIFISH de la Bruxelles
Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina
Agricultura in lume 04 Iulie 2025, 13:25

Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina

Uniunea Europeană a majorat cota de import pentru grâul din Ucraina, de la un milion la trei milioane de tone, ca parte a...

Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina
Autoritățile sanitare din Franța au detectat primul focar de dermatoză nodulară contagioasă la bovine
Agricultura in lume 30 Iunie 2025, 12:29

Autoritățile sanitare din Franța au detectat primul focar de dermatoză nodulară contagioasă la bovine

Autoritățile veterinare din Franța au anunțat depistarea primului focar de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor, o...

Autoritățile sanitare din Franța au detectat primul focar de dermatoză nodulară contagioasă la bovine