Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prin cultivarea de celule animale în boabe de orez, oamenii de știință pregătesc alimente hibride

De la puiul crescut în laborator la proteinele derivate din greieri, aceste alternative inovatoare oferă speranță pentru o planetă care se luptă cu impactul asupra mediului și etic al agriculturii industriale.

Prin cultivarea de celule animale în boabe de orez, oamenii de știință pregătesc alimente hibride
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 02 Februarie 2024, 17:18

Acum, oamenii de știință coreeni adaugă o nouă rețetă pe listă - orez cultivat cu carne de vită - prin cultivarea mușchilor și celulelor de grăsime animală în interiorul boabelor de orez. Metoda, prezentată la 14 februarie în revista Matter, are ca rezultat un aliment hibrid nutritiv și gustos care, odată comercializat, ar putea oferi o alternativă proteică mai accesibilă și cu o amprentă de carbon mai mică.
"Imaginați-vă că putem obține toate substanțele nutritive de care avem nevoie din orezul proteic cultivat cu celule", spune primul autor, Sohyeon Park, care a realizat studiul sub îndrumarea autorului corespondent Jinkee Hong de la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.
"Orezul are deja un nivel ridicat de nutrienți, dar adăugarea de celule provenite de la animale îl poate spori și mai mult."
La animale, schelele biologice ajută la ghidarea și susținerea creșterii tridimensionale a celulelor pentru a forma țesuturi și organe.
Pentru a cultiva carne cultivată cu celule, echipa a imitat acest mediu celular - folosind orez.
Boabele de orez sunt poroase și au structuri organizate, oferind o schelă solidă pentru a găzdui celulele derivate din animale în colțuri și crăpături.
Anumite molecule găsite în orez pot, de asemenea, să hrănească și să promoveze creșterea acestor celule, făcând din orez o platformă ideală.
Echipa a acoperit mai întâi orezul cu gelatină de pește, un ingredient sigur și comestibil care ajută celulele să se fixeze mai bine pe orez.
Apoi, celulele stem din mușchi și grăsime de vacă au fost însămânțate în orez și lăsate să se cultive în placa Petri timp de 9-11 zile.
Produsul final recoltat este un orez de vită cultivat celular, cu ingrediente principale care îndeplinesc cerințele de siguranță alimentară și au un risc scăzut de a declanșa alergii alimentare.
Pentru a caracteriza orezul hibrid cu carne de vită, cercetătorii l-au gătit la aburi și au efectuat diverse analize în industria alimentară, inclusiv valoarea nutritivă, mirosul și textura.
Rezultatele au arătat că orezul hibrid are cu 8% mai multe proteine și cu 7% mai multe grăsimi decât orezul obișnuit.
În comparație cu textura lipicioasă și moale tipică, orezul hibrid a fost mai ferm și mai fragil.
Orezul hibrid cu un conținut mai mare de mușchi avea compuși de miros asemănători cărnii de vită și migdale, în timp ce cel cu un conținut mai mare de grăsime avea compuși corespunzători smântânii, untului și uleiului de cocos.
"De obicei, obținem proteinele de care avem nevoie de la animale, dar producția de animale consumă multe resurse și apă și eliberează o mulțime de gaze cu efect de seră", spune Park.
Produsul echipei are o amprentă de carbon semnificativ mai mică, la o fracțiune din preț.
Pentru fiecare 100 g de proteine produse, se estimează că orezul hibrid eliberează mai puțin de 6,27 kg de CO2, în timp ce carnea de vită eliberează 49,89 kg. Dacă ar fi comercializat, orezul hibrid ar putea costa în jur de 2,23 dolari pe kilogram, în timp ce carnea de vită costă 14,88 dolari.
Având în vedere că orezul hibrid pentru carne prezintă riscuri scăzute de siguranță alimentară și un proces de producție relativ ușor, echipa este optimistă în ceea ce privește comercializarea produsului.
Însă, înainte ca orezul să ajungă în stomacul nostru, echipa intenționează să creeze condiții mai bune în bobul de orez pentru ca atât celulele musculare, cât și cele adipoase să se dezvolte, ceea ce poate spori și mai mult valoarea nutritivă.
"Nu mă așteptam ca celulele să se dezvolte atât de bine în orez", spune Park. "Acum văd o lume de posibilități pentru acest aliment hibrid pe bază de cereale. Într-o zi ar putea servi ca hrană de ajutor pentru foamete, rație militară sau chiar hrană spațială."

Extinderea gripei aviare forțează Franța să ia măsuri stricte de protecție
Agricultura in lume 21 Octombrie 2025, 13:29

Extinderea gripei aviare forțează Franța să ia măsuri stricte de protecție

Situația epidemiologică din Franța a impus adoptarea de măsuri excepționale în sectorul avicol, pe fondul extinderii rapide a...

Extinderea gripei aviare forțează Franța să ia măsuri stricte de protecție
Franța, în fața unei crize zootehnice: Un virus periculos afectează bovinele
Agricultura in lume 17 Octombrie 2025, 15:50

Franța, în fața unei crize zootehnice: Un virus periculos afectează bovinele

Cazurile recente de dermatoză nodulară contagioasă semnalate în vestul Europei stârnesc îngrijorare în rândul fermierilor...

Franța, în fața unei crize zootehnice: Un virus periculos afectează bovinele
O nouă taxă pe poluare, aplicată pentru prima dată animalelor din ferme
Agricultura in lume 23 Septembrie 2025, 15:17

O nouă taxă pe poluare, aplicată pentru prima dată animalelor din ferme

Într-un demers fără precedent, Guvernul danez a anunțat un plan pentru a introduce o taxă pe emisiile poluante ale animalelor...

O nouă taxă pe poluare, aplicată pentru prima dată animalelor din ferme
Fermierii turci se confruntă cu pierderi majore după un sezon extrem
Agricultura in lume 03 Septembrie 2025, 11:17

Fermierii turci se confruntă cu pierderi majore după un sezon extrem

Fermierii din regiunea Adana, una dintre cele mai importante zone agricole din Turcia, au înregistrat pierderi masive în urma...

Fermierii turci se confruntă cu pierderi majore după un sezon extrem
Franța anunță cea mai mare recoltă de cartofi din ultimul deceniu
Agricultura in lume 30 August 2025, 12:24

Franța anunță cea mai mare recoltă de cartofi din ultimul deceniu

Franța se pregătește să înregistreze cea mai mare producție de cartofi din ultimul deceniu, cu o estimare de 8,5 milioane de...

Franța anunță cea mai mare recoltă de cartofi din ultimul deceniu
Recolta de legume din 2024, una dintre cele mai mari din ultimii ani în Uniunea Europeană
Agricultura in lume 25 August 2025, 13:29

Recolta de legume din 2024, una dintre cele mai mari din ultimii ani în Uniunea Europeană

Fermierii europeni au înregistrat în 2024 o recoltă de aproximativ 62,2 milioane de tone de legume proaspete, cu 6% mai mult...

Recolta de legume din 2024, una dintre cele mai mari din ultimii ani în Uniunea Europeană
 Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene
Agricultura in lume 31 Iulie 2025, 12:27

 Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene

Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene de pe piaţă. Companiile de transport, porturile şi...

 Companiile poloneze de logistică se plâng de lipsa cerealelor ucrainene
UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova
Agricultura in lume 25 Iulie 2025, 21:22

UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au ajuns, joi, la un acord de revizuire şi actualizare a condiţiilor comerciale ale...

UE a convenit să sporească accesul exporturilor agricole din Republica Moldova