Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sistemele și circuite alimentare sănătoase, durabile și incluzive

Sistemele alimentare sănătoase, durabile și incluzive sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare ale lumii. Dezvoltarea agriculturii este unul dintre cele mai puternice instrumente de a pune capăt sărăciei extreme, de a stimula prosperitatea comună și de a hrăni aproximativ 9,7 miliarde de oameni până în 2050.

Sistemele și circuite alimentare sănătoase, durabile și incluzive

Articol de Simona Lazăr, 07 August 2023, 10:55

Creșterea sectorului agricol este de două până la patru ori mai eficientă în creșterea veniturilor celor mai săraci, comparativ cu alte sectoare. .

Agricultura este, de asemenea, crucială pentru creșterea economică: reprezentând 4% din produsul intern brut (PIB) global și, în unele țări cel mai puțin în curs de dezvoltare, poate reprezenta mai mult de 25% din PIB.

Dar creșterea determinată de agricultură, reducerea sărăciei și securitatea alimentară sunt în pericol: șocuri multiple – de la perturbări legate de COVID-19 la vreme extremă, dăunători și conflicte – au un impact asupra sistemelor alimentare, ducând la creșterea prețurilor la alimente și la creșterea foametei. Invazia Ucrainei de către Rusia a accelerat o criză alimentară globală care duce alte milioane de oameni în sărăcie extremă, iar aproximativ 205 milioane de oameni din 45 de țări au atât de puțină hrană încât viața lor este în pericol.

Impactul tot mai mare al schimbărilor climatice ar putea reduce și mai mult randamentul culturilor, în special în regiunile cu cea mai mare insecuritate alimentară din lume. În același timp, sistemele noastre alimentare sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Sistemele alimentare actuale amenință, de asemenea, sănătatea oamenilor și a planetei și generează niveluri nesustenabile de poluare și deșeuri. O treime din alimentele produse la nivel global sunt fie pierdute, fie risipite. Abordarea pierderii și risipei de alimente este esențială pentru îmbunătățirea securității alimentare și nutriționale, precum și pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice și pentru a reduce stresul asupra mediului.

Riscurile asociate cu dietele sărace sunt, de asemenea, principala cauză de deces la nivel mondial. Milioane de oameni fie nu mănâncă suficient, fie mănâncă tipuri greșite de alimente, ceea ce duce la o povară dublă de malnutriție care poate duce la boli și crize de sănătate. Insecuritatea alimentară poate înrăutăți calitatea dietei și poate crește riscul apariției diferitelor forme de malnutriție, ceea ce poate duce la subnutriție, precum și la supraponderalitate și obezitate. Se estimează că aproximativ 3 miliarde de oameni din lume nu își pot permite o dietă sănătoasă.

Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar
Agricultura in lume 16 Septembrie 2024, 18:33

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări

Consolidarea încrederii, promovarea unei abordări bazate pe colaborare și monitorizarea continuă a aprovizionării cu...

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări
Agricultura in lume 15 Septembrie 2024, 18:30

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE

Securitatea alimentară în Ucraina este un motiv de mare îngrijorare, în special din cauza atacării deliberate a depozitelor...

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE
Agricultura in lume 13 Septembrie 2024, 18:25

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE

Explorați modul în care tranziția digitală poate consolida reziliența agriculturii și a zonelor rurale în contextul...

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 18:23

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale din UE sprijină modernizarea, competitivitatea și durabilitatea agriculturii....

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE
Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 16:09

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani

Producţia de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu, din cauza...

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 11:16

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?

Cererea globală în creștere de produse agricole, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente din 2007/2008, a declanșat o...

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?