-

Fermierii care îndeplinesc această condiție, vor primi subvenția APIA în 2017

Începând cu data de 16 octombrie, încep transferurile pentru avansul subvențiilor APIA aferente anului 2017, pentru cei care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Sigura condiție pentru ca fermierii să intre în posesia banilor este ca aceștia să treacă de controalele și verificările, pe care inspectorii APIA trebuie să le finalizeze pentru autorizarea dosarelor.

”Am solicitat în scris să se ia o decizie la Comisia Europeană, astfel încât în avansul pentru subvenții din toamnă să fie mai mare, să fie la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. În acest an vă spunem că vor începe să fie distribuite la fermieri de la 15 octombrie. Este sâmbătă, este duminică, dar noi trebuie să lucrăm (…) legătura cu fermierul este extrem de importantă. Eu am un program foarte clar stabilit, care trebuie dus la îndeplinire, și anume acela de a termina până la 1 octombrie toate controalele în teren, în așa fel încât 16 octombrie să fie prima zi de transfer a sumelor către fermieri”, a spus Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Anul acesta, eșantionul de fermieri care au intrat la verificările APIA este unul semnificativ. Astfel, dacă inițial s-a anunțat că numărul producătorilor extrași de softul informatic pentru verificări este de 104.146 pentru anul 2017, ulterior, s-au suplimentat listele cu încă aproximativ 12.000 de exploatații. Acestea din urmă au fost controlate și în anul 2016, identificându-se supradeclarări de suprafețe agricole sub 10%. Aceste ferme au primit ”cartonaș galben” și au intrat automat și în verificările din această vară, conform regulamentelor europene pentru plăți directe.

În plus, o nouă catergorie de femrieri care nu au beneficiat până acum de plata subvenției pentru motorină vor putea să primească acest sprijin în viitorul apropiat. Este vorba despre fermierii care activează în domeniul acvaculturii și care până acum nu au fost incluși la plata acestei subvenții pentru combustibil.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că „În România, în ultimii 15 ani nu s-a acordat niciun fel de sprijin pentru producătorii din acvacultură. În prezent sunt licențiate pentru producția de puiet de pește un număr de 221 de unități care exploatează o suprafață de peste 6400 ha.”

Beneficiarii viitoarei scheme de sprijin sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoara activitatea în acvacultură, respectiv: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale ori persoane juridice.

Conform oficialilor, noua schemă de ajutor de stat pentru producătorii din acvacultură nu va aplica dacă beneficiarii se află în una din următoarele situații:

- întreprinderi aflate în dificultate
- întreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat
- întreprinderi care nu pot solicita ajutor din partea Fondului European pentru pescuit și afaceri maritime.

Articole înrudite

 • Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

  Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia.

 • Statutul de zonă montană, dorit pentru mai multe localități hunedorene

  Autorităţile din judeţul Hunedoara consideră că este nevoie de o creştere a numărului de unităţi administrativ-teritoriale care ar putea beneficia de facilităţile conferite de statutul de zonă montană, în condiţiile în care acestea pot accesa fonduri şi subvenţii prin diferite programe europene sau naţionale. Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, Comitetul zonelor montane, care funcţionează pe lângă Prefectură, va pregăti un proiect de strategie ce va fi supus dezbaterii primarilor, documentul urmând să includă măsuri ce vor fi promovate prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020-2027.

 • Peste 400 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri şi ferma de familie, depuse în Bihor

  Peste 400 de proiecte au fost depuse spre finanţare, în actuala sesiune, atât pe programul de instalare a tânărului fermier, cât şi pe cel privind fermele mici de familie, numărul mare de solicitări determinând OJFIR Bihor să ceară sprijin de la centrele regionale pentru soluţionarea acestora. Centrele regionale din Satu Mare şi din Alba Iulia au trimis 20 de angajaţi care îi ajută cei de la Oficiul din Bihor în evaluarea celor 358 de proiecte depuse pe programul privind instalarea tânărului fermier şi 50 de proiecte - pe ferma mică de familie.

 • Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

  Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia. Rolul acestor întâlniri îl reprezintă analizarea problemelor şi speţelor concrete identificate de solicitanţii sau beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) şi soluţionarea acestora pentru a evita eventuale întârzieri sau blocaje de ordin procedural.

 • APIA: 11.000 de fermieri primesc sume restante la subvențiile de anul trecut

  Vestea mult aşteptată de fermieri a fost confirmată recent de către oficiali ai Ministerului Finanțelor Publice. Este vorba despre restanțele din plățile APIA pe 2016, ce urmează să fie distribuite în conturile a peste 11.000 de fermieri. Alocarea de fonduri, la care puţini fermieri mai sperau, este rezultatul unei măsuri legislative care prevede deblocarea a 33 de milioane de euro pentru plăţile APIA pe anul trecut.