Acţiune de voluntariat pentru eliminarea troscotului japonez
19 iulie, Rucăr: acţiune de voluntariat pentru eliminarea troscotului japonez, împreună cu Fundaţia Conservation Carpathia.

17 Iulie 2025, 16:45
Fundaţia Conservation Carpathia invită publicul sâmbătă, 19 iulie, de la ora 11:00, în comuna Rucăr, str. Râuşor nr. 27, la un eveniment dedicat recunoaşterii şi eliminării troscotului japonez, o plantă străină invazivă care pune în pericol ecosistemele locale. Evenimentul combină educaţia cu acţiunea în teren şi le oferă participanţilor ocazia să înveţe cum arată această specie, de ce este periculoasă şi cum poate fi eliminată eficient, alături de echipa fundaţiei, direct în zona afectată.
Pe malul Râuşorului, în inima Rucărului, natura pare liniştită, dar nu şi pentru cei care ştiu să privească mai atent. Printre frunze şi pietre, o plantă cu frunze în formă de inimă şi tulpină groasă se răspândeşte în tăcere, sufocă speciile locale, destabilizeză malurile râurilor şi pune în pericol ecosistemele fragile.
Este troscotul japonez (Reynoutria japonica), o plantă originară din Asia de Est - Japonia, China şi Coreea, adusă în Europa ca specie ornamentală. Pentru că nu are prădători naturali, s-a răspândit rapid şi ameninţă biodiversitatea, stabilitatea solului şi chiar infrastructura.
Ce vom face?
Participanţii vor învăţa cum arată planta, de ce este periculoasă şi cum poate fi eliminată corect, de la biologul Fundaţiei Conservation Carpathia, Oliviu Pop. Apoi, în grupuri mici, alături de câţiva rangeri ai Fundaţiei Conservation Carpathia care cunosc deja terenul, vor participa direct la curăţarea unei zone afectate de troscotul japonez din zona râului Râuşor.
Programul zilei:
- 11:00 - întâlnire şi prezentare, comuna Rucăr, strada Râuşor 27, în faţa sediului Ocolului Silvic Carpathia.
Coordonate GPS: https://maps.app.goo.gl/J5nErSbLcGzvXeud6
- 11:45 - 14:00 - acţiunea de eliminare a troscotului în teren, împărţiţi în grupuri, în funcţie de numărul de participanţi
- 14:00 - concluzii şi încheiere, opţional, cei care doresc, pot vizita Centrul de Vizitare Casa Castorului
Ce e bine să ai la tine: bocanci impermeabili, pălărie sau şapcă, spray anti-insecte, cremă cu protecţie solară, iar cei care au acasă, pot veni cu o foarfecă de grădină, cizme de cauciuc, mănuşi de grădină.
Înscriere: completează formularul online: https://forms.gle/dZ3shZekvcf39y9aA
În Marea Britanie, troscotul japonez este considerat o ameninţare atât de serioasă încât poate reduce valoarea unei proprietăţi şi poate îngreuna obţinerea unui credit ipotecar. La noi, deocamdată, natura plăteşte preţul. Dar putem schimba asta.
Pe 19 iulie, la Rucăr, ai ocazia să fii parte din soluţie. Vino să înveţi, să acţionezi şi să laşi în urmă un loc mai curat şi mai sănătos
Despre Fundaţia Conservation Carpathia
Fundaţia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munţii Carpaţi, în beneficiul biodiversităţii şi a comunităţilor locale. Din 2009, fundaţia românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud estul Carpaţilor Meridionali, achiziţionându-le cu scop de conservare, a plantat peste 4,5 milioane de puieţi pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfăşoară vânătoare sportivă şi de trofee.
Fundaţia contribuie la bunăstarea comunităţilor din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educaţie şi de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Naţional Munţii Făgăraş.
Activitatea Fundaţiei Conservation Carpathia este recunoscută la nivel naţional şi internaţional, recent organizaţia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria 'Planeta Noastră'. Din 1948, BAMBI premiază personalităţi şi organizaţii care se remarcă prin activitate şi au un impact deosebit.