Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare.

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 27 Mai 2024, 15:57

În testele efectuate de oamenii de știință de la USDA, virusul H5N1 al gripei aviare nu a supraviețuit în hamburgerii gătiți la temperaturi interne de 145 și 160 de grade Celsius, a anunțat joi Departamentul Agriculturii. „Aceste rezultate validează faptul că temperaturile de gătire recomandate de [Food Safety and Inspection Service] sunt suficiente pentru a distruge H5N1 în carne”, a precizat acesta.

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare. Probele au fost testate negativ pentru H5N1.

În cadrul testelor de gătire, oamenii de știință au „inoculat un nivel foarte ridicat” al unui surogat al virusului H5N1 în chiftele de carne tocată de vită de 300 de grame (10,5 uncii) și le-au gătit la diferite temperaturi - 120, 145 și 160 de grade. USDA recomandă gătitul cărnii, păsărilor de curte, ouălor, peștelui și crustaceelor la 145 sau 160 de grade, în funcție de tipul de bucată.

„Nu a fost prezent niciun virus în burgerii gătiți la 145 de grade (mediu) sau 160 de grade (bine făcut)”, a precizat USDA. „Chiar și gătitul burgerilor la 120 de grade (rare), care este mult sub temperatura recomandată, a inactivat substanțial virusul”.

Recomandările USDA privind gătitul în condiții de siguranță sunt disponibile aici.
Graficul temperaturii interne minime sigure
Pașii siguri în manipularea, gătitul și depozitarea alimentelor sunt esențiali în prevenirea bolilor de origine alimentară. Nu puteți vedea, mirosi sau gusta bacteriile dăunătoare care pot provoca boli. În fiecare etapă a pregătirii alimentelor, respectați cele patru orientări pentru a păstra alimentele în siguranță:

Curățați- Spălați-vă des mâinile și suprafețele.
Separați- Separați carnea crudă de alte alimente.
Gătiți- Gătiți la temperatura potrivită.
Răciți- Refrigerați alimentele cu promptitudine.

Gătiți toate alimentele la aceste temperaturi interne minime, măsurate cu un termometru pentru alimente, înainte de a îndepărta alimentele de la sursa de căldură. Din motive de preferință personală, consumatorii pot alege să gătească alimentele la temperaturi mai ridicate.

Temperatura internă minimă a produsului și timpul de repaus
Carne de vită, porc, vițel și miel Fripturi, cotlete, fripturi 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute.
Carne tocată 71,1 °C
Carne de pasăre tocată 73,1 °C
Șuncă, proaspătă sau afumată (nefiartă) 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute
Șuncă complet gătită (pentru reîncălzire) Reîncălziți șunca gătită, ambalată în instalații inspectate de USDA, la 60 °C și toate celelalte la 73,9 °C.
Toate păsările de curte (piept, pasăre întreagă, picioare, coapse, aripi, păsări de curte măcinate, măruntaie și umplutură) 173,9 °C
Ouă 71,1 °C
Pește și crustacee 62,8 °C
Resturi de mâncare 73,9 °C
Caserole 73,9 °C

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2024, 12:41

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la...

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Util in Agricultura 18 Noiembrie 2024, 10:58

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în...

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Util in Agricultura 13 Noiembrie 2024, 13:10

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman

În emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, inginerul Marius Roman de la Pepinierele Afumați, județul Ilfov, a...

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Util in Agricultura 07 Noiembrie 2024, 16:15

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare,...

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Util in Agricultura 03 Noiembrie 2024, 11:37

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere

În iulie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a crescut cu +8% față de luna precedentă, ajungând la 6,1 miliarde...

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Util in Agricultura 31 Octombrie 2024, 16:04

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară, poate aborda criza climatică și poate proteja biodiversitatea

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Prognoza agrometeorologică: Toamna aduce condiții optime pentru lucrările agricole, în toată ţara
Util in Agricultura 27 Octombrie 2024, 14:37

Prognoza agrometeorologică: Toamna aduce condiții optime pentru lucrările agricole, în toată ţara

Ritmurile biologice ale plantelor la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor fi în general normale în aproape toate...

Prognoza agrometeorologică: Toamna aduce condiții optime pentru lucrările agricole, în toată ţara