Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare.

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 27 Mai 2024, 15:57

În testele efectuate de oamenii de știință de la USDA, virusul H5N1 al gripei aviare nu a supraviețuit în hamburgerii gătiți la temperaturi interne de 145 și 160 de grade Celsius, a anunțat joi Departamentul Agriculturii. „Aceste rezultate validează faptul că temperaturile de gătire recomandate de [Food Safety and Inspection Service] sunt suficiente pentru a distruge H5N1 în carne”, a precizat acesta.

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare. Probele au fost testate negativ pentru H5N1.

În cadrul testelor de gătire, oamenii de știință au „inoculat un nivel foarte ridicat” al unui surogat al virusului H5N1 în chiftele de carne tocată de vită de 300 de grame (10,5 uncii) și le-au gătit la diferite temperaturi - 120, 145 și 160 de grade. USDA recomandă gătitul cărnii, păsărilor de curte, ouălor, peștelui și crustaceelor la 145 sau 160 de grade, în funcție de tipul de bucată.

„Nu a fost prezent niciun virus în burgerii gătiți la 145 de grade (mediu) sau 160 de grade (bine făcut)”, a precizat USDA. „Chiar și gătitul burgerilor la 120 de grade (rare), care este mult sub temperatura recomandată, a inactivat substanțial virusul”.

Recomandările USDA privind gătitul în condiții de siguranță sunt disponibile aici.
Graficul temperaturii interne minime sigure
Pașii siguri în manipularea, gătitul și depozitarea alimentelor sunt esențiali în prevenirea bolilor de origine alimentară. Nu puteți vedea, mirosi sau gusta bacteriile dăunătoare care pot provoca boli. În fiecare etapă a pregătirii alimentelor, respectați cele patru orientări pentru a păstra alimentele în siguranță:

Curățați- Spălați-vă des mâinile și suprafețele.
Separați- Separați carnea crudă de alte alimente.
Gătiți- Gătiți la temperatura potrivită.
Răciți- Refrigerați alimentele cu promptitudine.

Gătiți toate alimentele la aceste temperaturi interne minime, măsurate cu un termometru pentru alimente, înainte de a îndepărta alimentele de la sursa de căldură. Din motive de preferință personală, consumatorii pot alege să gătească alimentele la temperaturi mai ridicate.

Temperatura internă minimă a produsului și timpul de repaus
Carne de vită, porc, vițel și miel Fripturi, cotlete, fripturi 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute.
Carne tocată 71,1 °C
Carne de pasăre tocată 73,1 °C
Șuncă, proaspătă sau afumată (nefiartă) 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute
Șuncă complet gătită (pentru reîncălzire) Reîncălziți șunca gătită, ambalată în instalații inspectate de USDA, la 60 °C și toate celelalte la 73,9 °C.
Toate păsările de curte (piept, pasăre întreagă, picioare, coapse, aripi, păsări de curte măcinate, măruntaie și umplutură) 173,9 °C
Ouă 71,1 °C
Pește și crustacee 62,8 °C
Resturi de mâncare 73,9 °C
Caserole 73,9 °C

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Util in Agricultura 06 Iunie 2025, 09:25

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face

Plantarea legumelor provenite din solarii, în câmp, este o etapă importantă în ciclul de producție agricolă, având ca scop...

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:13

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi

În fermele de ovine, animalele pot suferi de o gamă variată de boli, cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau factori de mediu.

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:09

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză

Pentru a scăpa de dăunătorii culturilor de varză, este important să adopți o combinație de metode preventive, biologice și...

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 23:03

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați

Gutuile sunt pomi fructiferi rezistenți, dar nu sunt ocoliți de boli, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau...

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 17:05

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului

Suspendarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică...

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 24 Mai 2025, 22:36

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați

Cireșul este un pom îndrăgit pentru fructele sale gustoase și pentru frumusețea florilor de primăvară.

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Util in Agricultura 17 Mai 2025, 10:44

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon

Într-o primăvară marcată de vreme instabilă și fenomene extreme, pomicultorii din întreaga țară se confruntă cu provocări tot...

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Lucrări specifice lunii mai, în vie
Util in Agricultura 16 Mai 2025, 21:53

Lucrări specifice lunii mai, în vie

Luna mai este una dintre cele mai intense și importante luni în viticultură. Temperaturile cresc, lăstarii se dezvoltă rapid,...

Lucrări specifice lunii mai, în vie