Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare.

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 27 Mai 2024, 15:57

În testele efectuate de oamenii de știință de la USDA, virusul H5N1 al gripei aviare nu a supraviețuit în hamburgerii gătiți la temperaturi interne de 145 și 160 de grade Celsius, a anunțat joi Departamentul Agriculturii. „Aceste rezultate validează faptul că temperaturile de gătire recomandate de [Food Safety and Inspection Service] sunt suficiente pentru a distruge H5N1 în carne”, a precizat acesta.

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare. Probele au fost testate negativ pentru H5N1.

În cadrul testelor de gătire, oamenii de știință au „inoculat un nivel foarte ridicat” al unui surogat al virusului H5N1 în chiftele de carne tocată de vită de 300 de grame (10,5 uncii) și le-au gătit la diferite temperaturi - 120, 145 și 160 de grade. USDA recomandă gătitul cărnii, păsărilor de curte, ouălor, peștelui și crustaceelor la 145 sau 160 de grade, în funcție de tipul de bucată.

„Nu a fost prezent niciun virus în burgerii gătiți la 145 de grade (mediu) sau 160 de grade (bine făcut)”, a precizat USDA. „Chiar și gătitul burgerilor la 120 de grade (rare), care este mult sub temperatura recomandată, a inactivat substanțial virusul”.

Recomandările USDA privind gătitul în condiții de siguranță sunt disponibile aici.
Graficul temperaturii interne minime sigure
Pașii siguri în manipularea, gătitul și depozitarea alimentelor sunt esențiali în prevenirea bolilor de origine alimentară. Nu puteți vedea, mirosi sau gusta bacteriile dăunătoare care pot provoca boli. În fiecare etapă a pregătirii alimentelor, respectați cele patru orientări pentru a păstra alimentele în siguranță:

Curățați- Spălați-vă des mâinile și suprafețele.
Separați- Separați carnea crudă de alte alimente.
Gătiți- Gătiți la temperatura potrivită.
Răciți- Refrigerați alimentele cu promptitudine.

Gătiți toate alimentele la aceste temperaturi interne minime, măsurate cu un termometru pentru alimente, înainte de a îndepărta alimentele de la sursa de căldură. Din motive de preferință personală, consumatorii pot alege să gătească alimentele la temperaturi mai ridicate.

Temperatura internă minimă a produsului și timpul de repaus
Carne de vită, porc, vițel și miel Fripturi, cotlete, fripturi 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute.
Carne tocată 71,1 °C
Carne de pasăre tocată 73,1 °C
Șuncă, proaspătă sau afumată (nefiartă) 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute
Șuncă complet gătită (pentru reîncălzire) Reîncălziți șunca gătită, ambalată în instalații inspectate de USDA, la 60 °C și toate celelalte la 73,9 °C.
Toate păsările de curte (piept, pasăre întreagă, picioare, coapse, aripi, păsări de curte măcinate, măruntaie și umplutură) 173,9 °C
Ouă 71,1 °C
Pește și crustacee 62,8 °C
Resturi de mâncare 73,9 °C
Caserole 73,9 °C

Buzău: Ceapa de Buzău 'Bot de vulpe', soi pierdut şi recuperat din SUA, înscris în Catalogul european
Util in Agricultura 02 Iulie 2025, 12:47

Buzău: Ceapa de Buzău 'Bot de vulpe', soi pierdut şi recuperat din SUA, înscris în Catalogul european

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) figurează în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România şi în Catalogul...

Buzău: Ceapa de Buzău 'Bot de vulpe', soi pierdut şi recuperat din SUA, înscris în Catalogul european
Culturile de plante tehnice potrivite pentru suprafețe mici: oportunități agricole la scară redusă
Util in Agricultura 01 Iulie 2025, 16:17

Culturile de plante tehnice potrivite pentru suprafețe mici: oportunități agricole la scară redusă

În contextul agriculturii moderne, unde eficiența și sustenabilitatea sunt tot mai importante, culturile de plante tehnice...

Culturile de plante tehnice potrivite pentru suprafețe mici: oportunități agricole la scară redusă
Irigarea corectă, pe timp de secetă, a grădinii de legume
Util in Agricultura 27 Iunie 2025, 09:13

Irigarea corectă, pe timp de secetă, a grădinii de legume

Pe timp de secetă, irigarea corectă a grădinii de legume devine esențială pentru menținerea producției, sănătății plantelor...

Irigarea corectă, pe timp de secetă, a grădinii de legume
Ce poți să faci, pe timp de caniculă, în ferma avicolă, pentru a protreja păsările și a asigura target-urile de producție
Util in Agricultura 27 Iunie 2025, 08:57

Ce poți să faci, pe timp de caniculă, în ferma avicolă, pentru a protreja păsările și a asigura target-urile de producție

Într-o fermă avicolă, canicula poate avea efecte grave asupra păsărilor, afectând sănătatea, producția și chiar...

Ce poți să faci, pe timp de caniculă, în ferma avicolă, pentru a protreja păsările și a asigura target-urile de producție
Evitarea stresului termic asupra animalelor, în ferma de ovine
Util in Agricultura 25 Iunie 2025, 09:05

Evitarea stresului termic asupra animalelor, în ferma de ovine

Pe timp de caniculă, animalele dintr-o fermă de ovine (oi) sunt expuse unui risc crescut de stres termic, care poate duce la...

Evitarea stresului termic asupra animalelor, în ferma de ovine
TULCEA: Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol "Nicolae Cornăţeanu" au aflat sfaturi utile despre protejarea animalelor
Util in Agricultura 20 Iunie 2025, 09:53

TULCEA: Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol "Nicolae Cornăţeanu" au aflat sfaturi utile despre protejarea animalelor

La data de 19 iunie 2025, poliţiştii, medici veterinari, din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor al Inspectoratului...

TULCEA: Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol "Nicolae Cornăţeanu" au aflat sfaturi utile despre protejarea animalelor
Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Util in Agricultura 15 Iunie 2025, 18:34

Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)

Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare pe parcursul următoarelor zile, apropiate de...

Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Pericolele care apar vara în fermele avicole: provocări și soluții pentru protejarea efectivelor de păsări
Util in Agricultura 12 Iunie 2025, 19:26

Pericolele care apar vara în fermele avicole: provocări și soluții pentru protejarea efectivelor de păsări

Sezonul cald aduce o serie de provocări în fermele avicole, care pot afecta grav sănătatea păsărilor, productivitatea și...

Pericolele care apar vara în fermele avicole: provocări și soluții pentru protejarea efectivelor de păsări