Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ospățul lui Vodă, în ziua de Crăciun, și câteva rețete vechi

În țările valahe, către sfârșitul Evului Mediu, Masa de Crăciun, cu toate ale ei, rămâne la fel de fastuoasă ca odinioară,în casa omului de rând, însă obiceiurile încep să se schimbe la Curtea Domnească.

Ospățul lui Vodă, în ziua de Crăciun, și câteva rețete vechi

25 Decembrie 2022, 18:18

Ospatul pe care il da Voda, in ziua de Nasterii Domnului - asa cum ni-l descrie Paul de Alep, la curtea lui Matei Basarab, ori cum ni-l semnaleaza in secolul al XVIII-lea "Condica lui Gheorgachi" (1762) - il regasim, mai modest, la Alexandru Ioan Cuza. In timpul domniei lui Carol I, maresalul Curtii, generalul Theodor Vacarescu, alcatuieste "Ceremonialul scris al Curtii Domnesti la 1876", din care reiese ca in cele trei zile de Craciun la Palat nu se dadeau receptii. Insa curand avea sa se instituie festivitatea Balului de Anul Nou, sub auspiciile Casei Regale, la care erau uneori invitate si 2.500 de persoane.BUCATE. Ce punea, insa, romanul obisnuit pe masa din ziua Nasterii Domnului? In veacul al XIX-lea - ca si de demult, ca si acum - la loc de cinste se aflau "porcariile", adica bucatele pregatite din carne de porc. De la Ignat pana de Ajun, gospodinele nu mai pridideau cu umplutul caltabosilor, fiertul si afumatul suncilor, aromatul carnatilor si, mai apoi, infasuratul sarmalelor. Asudau framantand cozonacii, dar gateau cu acelasi elan placintele, sarailii si baclavale. Tot la vremea asta, incep a se vinde si prin Bucuresti "vinul de Champagne" si "socolata", branzeturile frantuzesti de lux, iar prin cuhnii se pregatesc mancaruri rafinate - frantuzesti, nemtesti, italienesti - dupa retete culese de prin cartile de bucate, care se tipareau si se cumparau cu un tot mai mare interes. Din cateva dintre aceste carti ale veacului al XIX-lea am facut si noi, pentru dumneavoastra, un florilegiu de retete de cozonac, spre a aduce in timpul prezentat aroma de neconfundat a vremurilor tihnite de-atunci.

Cozonaci 1841
Ia trei oca de faina, faci plamadeala cu o litra de drojdie de bere si cu una litra de lapte, puind si trei oua intregi, lasi de dospeste frumos si pui doua litre si jumatate de lapte, 18 oua intregi, trei litre de unt topit si sarea trebuincioasa si, framantandu-l pana ce se desprinde de mani; apoi il lasa de dospeste frumos si, dupa ce au dospit bine, intoarce aluatul, il mai lasa putin de sede, pe urma, facand cozonaci, ii ungi cu galbanus de ou si-i da la cuptori. M. Kogalniceanu si C. Negruzzi, "200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti", Iassi, Cantora Foaiei Satesti, 1841.

Cozonaci 1865
Ia 100 dramuri de unt caldicel, o oca de lapte tot caldicel, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca topita in lapte, sare, si pui atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane; pe la jumatatea framantaturii adaogi putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipseste aluatu de mani; apoi lasi de se dospesce; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d’asupra cu galbinare de ou, si pui de se coace intr-un cuptor cald. "Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet", Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.


Cozonaci 1871
Se iau 1200 gr., faina picluita si 150 gr., unt proaspat amestecat bine; se pun 9 galbenusuri de ou si 3 oua intregi, si frecandu-le cu o lingura de drojdie de bere, se face plamadeala la o parte a vasului, apoi se pune razatura de la o lamaie, 30 gr., apa de flori, 180 gr., zahar pulverizat si sarea trebuitoare, si se bat cu lingura bine; apoi se amesteca restul fainei si se bate foarte bine. In acest timp formele fiind unse cu unt bine, se toarna aluatul in ele pe jumatate, se lasa sa dospeasca pana ce se umplu formele, apoi se pun in cuptor, care trebuie sa fie ars ca pentru cozonaci, si se pun formele in el umbland foarte incet. Aceste forme se fac de obicei mici. In aluat se pun, dupa voie, si stafide mici fara samburi.

Ecaterina Colonelu Steriade - Buna Menajeră, 1871

Simona Lazăr

Anul Urmuz în Argeș! 140 de ani de la nașterea marelui scriitor
Cultura populara 17 Martie 2023, 09:43

Anul Urmuz în Argeș! 140 de ani de la nașterea marelui scriitor

Timp de 3 zile are loc la Curtea de Argeș un simpozion internațional dedicat marelui scriitor, Demetru Dem. Demetrescu –...

Anul Urmuz în Argeș! 140 de ani de la nașterea marelui scriitor
Un proiect de promovare a obiceiurilor din Bulgaria a câştigat finanţare în Japonia
Traditii, datini, obiceiuri 14 Martie 2023, 12:24

Un proiect de promovare a obiceiurilor din Bulgaria a câştigat finanţare în Japonia

Proiectul "Să păstrăm şi să transmitem tradiţiile, obiceiurile, muzica şi dansul popular bulgar următoarelor generaţii de...

Un proiect de promovare a obiceiurilor din Bulgaria a câştigat finanţare în Japonia
Ce rol au druștele și călăreții la o nuntă tradițională din Țara Năsăudului
Traditii, datini, obiceiuri 14 Martie 2023, 09:52

Ce rol au druștele și călăreții la o nuntă tradițională din Țara Năsăudului

Druștele sunt fetele tinere nemăritate, prietene bune ale miresei, care însoțesc alaiul de nuntă de acasă până la biserică....

Ce rol au druștele și călăreții la o nuntă tradițională din Țara Năsăudului
Simfonia lalelelor, cea mai mare expoziție florală din România, revine cu o nouă ediție
Traditii, datini, obiceiuri 08 Martie 2023, 12:41

Simfonia lalelelor, cea mai mare expoziție florală din România, revine cu o nouă ediție

Evenimentul emblematic al Piteștiului, Simfonia Lalelelor, ajuns la cea de-a 46-a ediție, va fi organizat în mijlocul...

Simfonia lalelelor, cea mai mare expoziție florală din România, revine cu o nouă ediție
9 martie - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști
Cultura populara 08 Martie 2023, 12:37

9 martie - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști

Data de 9 martie marchează atât sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua Deținuților Politici...

9 martie - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști
Cu Dragobetele, la Muzeul Satului
Traditii, datini, obiceiuri 01 Martie 2023, 04:02

Cu Dragobetele, la Muzeul Satului

Ziua Îndrăgostiţilor, consemnată în calendarul tradiţional popular drept Dragobetele, este sărbătorită, la Muzeul Naţional al...

Cu Dragobetele, la Muzeul Satului
Cu mărțișorul, la Roma
Traditii, datini, obiceiuri 27 Februarie 2023, 04:50

Cu mărțișorul, la Roma

Evenimentul 'MĂRŢIŞORUL. Simbolul primăverii inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO' va avea loc de la ora 10:00, în sala...

Cu mărțișorul, la Roma
Târg cu tâlc
Traditii, datini, obiceiuri 27 Februarie 2023, 04:47

Târg cu tâlc

Începând cu 27 februarie vizitatorii sunt aşteptaţi la târgul tradiţional de început de primăvară, „Târg cu tâlc Mărţişorul,...

Târg cu tâlc