Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri revine la Muzeul Țăranului Român
Muzeul Național al Țăranului Român continuă tradiția celebrării uneia dintre cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei: Înălțarea Sfintei Cruci.
10 Septembrie 2018, 13:36
Celebrarea acestei sărbători se va realiza printr-o nouă serie de întâlniri cu artiști și meșteri iconari, care are loc, în fiecare an, în preajma zilei de 14 septembrie, în cadrul Târgului iconarilor și al meșterilor cruceri. Anul acesta se va desfășura în perioada 14 – 16 septembrie, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.
Muzeul Țăranului păstrează structura târgurilor de iconari și meșteri cruceri sub forma unui act cultural care pune în discuție termenii canon/tradițional/autentic, prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, dar și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari.
Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere și să recupereze frumusețea icoanei, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.
Programul atelierelor:
Vineri, 14 septembrie, orele 11-13 / atelier de pictură icoane pe sticlă cu Bogdan Herascu – vârsta minimă 8 ani (înscrierile se fac numai la telefon 0726 237 376);
Sâmbătă, 15 septembrie, orele 11-13 / atelier de crucerit în lemn cu meșterul Vasile Moldoveanu – vârsta minimă 10 ani și orele 14-16 / atelier de pictură pe sticlă cu meșterul iconar Angela Ludoșanu – vârsta minimă 8 ani;
Duminică, 16 septembrie, orele 11-13 / atelier de pictură icoane pe sticlă cu meșterul Nicu Muntean – vârsta minimă 7 ani
Atelierul costă 5 lei/ persoană și va avea loc lângă bisericuța din lemn. Pentru înscrieri și alte informații vă rugăm să ne scrieți la adresa educatiemuzealamtr@gmail.com. Pentru fiecare atelier sunt 10 locuri disponibile.
Sursă: Comunicat - Muzeul Național al Țăranului Român
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli