Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea” - un proiect de promovare a patrimoniului gastronomic multietnic al regiunii.

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”
Foto: Pixabay.com

20 Iunie 2025, 15:29

Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Direcţia Programe, anunţă începerea activităţilor din cadrul proiectului Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN),ce au debutat cu cele trei ateliere gastronomice, desfăşurate în perioada 17-18 iunie 2025, în judeţul Constanţa.

Proiectul îşi propune redactarea unei cărţi reţetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei! The Taste of Dobrogea! Vor fi selectate, documentate şi alese până la 20 de reţete specifice fiecărei etnii, care vor fi illustrate, documentate şi traduse în engleză.

Atelier gastronomic tătăresc 17 iunie

Atelierul gastronomic tătăresc s-a desfăşurat în bistro-ul Musafir Efendi, situat în centrul istoric al municipiului Constanţa. Copiii din comunitatea tătară au gătit împreună cu părinţii şi mentorii tradiţionalul şuberek, într-un exerciţiu de transmitere intergeneraţională a reţetelor, dar şi de consolidare a identităţii culturale.
Activitatea a pus în valoare rolul educativ al patrimoniului imaterial şi a evidenţiat modul în care gastronomia poate deveni un mijloc de comunicare între generaţii, promovând valori commune, precum solidaritatea, tradiţia şi respectul pentru diversitate.

Atelier gastronomic armân

Proiectul a continuat cu un atelier culinar dedicat comunităţii armâne, desfăşurat într-un cadru autentic, la Ferma Ilie Zelca. Tinerii participanţi au pregătit, alături de membrii comunităţii, o plăcintă tradiţională cu brânză, spanac şi praz, după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Atelierul a reprezentat un gest de recunoaştere şi valorizare a patrimoniului imaterial armân, esenţial în spaţiul dobrogean. Evenimentul a fost susţinut de membri activi ai comunităţii armâne, printre care domnul Petruţ Gheorghiţă, susţinător activ al patrimoniului etnic dobrogean şi membru de bază al comunităţii armâne din România, domnul Ilie Zelca, care ne-a găzduit şi a susţinut întreg atelierul, precum şi de Ansamblul de dansuri armăneşti 'Iholu', care s-au antrenat în concursul de gătit, precum şi Fundaţiei Gheorghe Halit, al cărui sprijin logistic a fost esenţial în reuşita activităţii.

18 iunie - Atelier gastronomic turcesc

La sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - Filiala Cobadin, a avut loc atelierul gastronomic turcesc, menit să recreeze atmosfera unei nunţi tradiţionale turceşti. Participanţii, membri ai comunităţii turce şi tineri din ansamblul folcloric Genc Umutlar, au pregătit şi servit o varietate de preparate emblematice, precum DuÄźun Çorbası (ciorbă de nuntă), Saraylı (desert cu origini otomane), Dolma, Mantı şi Kurdan Kebabı - reţete păstrate cu grijă şi transmise din familie în familie.

Aceste activităţi au avut drept scop documentarea şi promovarea gastronomiei tradiţionale multietnice din Dobrogea, implicarea comunităţilor în culegerea de reţete tradiţionale şi creare de arhive multimedia, precum şi pregătirea unui reţetar bilingv- 'Gustul Dobrogei / The Taste of Dobrogea' - care va fi lansat public în cadrul expoziţiei finale ce va avea loc la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea.

Un demers strategic pentru valorizarea patrimoniului imaterial

Institutul Naţional al Patrimoniului contribuie prin acest proeict la conservarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial

Dobrogea rămâne un exemplu de convieţuire interetnică, iar gastronomia sa - o mărturie vie a unei moşteniri culturale unice. Proiectul continuă pe parcursul anului 2025 cu noi activităţi, documentări şi evenimente care vor contribui la consolidarea identităţii culturale locale şi naţionale.

Tradiții românești uitate, care încă mai supraviețuiesc în sate
Traditii, datini, obiceiuri 27 Noiembrie 2025, 13:04

Tradiții românești uitate, care încă mai supraviețuiesc în sate

În multe sate românești au rămas tradiții vechi pe care doar bătrânii le mai știu și le păstrează, iar aceste obiceiuri oferă...

Tradiții românești uitate, care încă mai supraviețuiesc în sate
Obiceiuri și superstiții românești pe care încă le mai respectăm, fără să ne dăm seama
Traditii, datini, obiceiuri 23 Noiembrie 2025, 13:12

Obiceiuri și superstiții românești pe care încă le mai respectăm, fără să ne dăm seama

Unele obiceiuri și superstiții venite din bătrâni au rămas adânc înrădăcinate în viața noastră, iar mulți dintre noi le...

Obiceiuri și superstiții românești pe care încă le mai respectăm, fără să ne dăm seama
Toaca răsună în Cepari – Ediția a IV-a a sărbătorii de suflet din Argeș
Traditii, datini, obiceiuri 02 Noiembrie 2025, 10:26

Toaca răsună în Cepari – Ediția a IV-a a sărbătorii de suflet din Argeș

Duminică, 9 noiembrie, satul Urluești, aflat pe pitoreasca Vale a râului Topolog, în apropierea municipiului Curtea de Argeș,...

Toaca răsună în Cepari – Ediția a IV-a a sărbătorii de suflet din Argeș
Halloween-ul la sat și la oraș: Între dovlecii americani și strigoii Sfântului Andrei
Traditii, datini, obiceiuri 30 Octombrie 2025, 08:41

Halloween-ul la sat și la oraș: Între dovlecii americani și strigoii Sfântului Andrei

De câțiva ani, sfârșitul lui octombrie aduce în România nu doar frunzele galbene și serile reci, ci și o avalanșă de costume...

Halloween-ul la sat și la oraș: Între dovlecii americani și strigoii Sfântului Andrei
Satul românesc, între tradiție și modernitate – Farmecul etern al timpului suspendat între toaca bisericii și fibra optică
Traditii, datini, obiceiuri 14 Octombrie 2025, 11:14

Satul românesc, între tradiție și modernitate – Farmecul etern al timpului suspendat între toaca bisericii și fibra optică

Într-o epocă obsedată de viteză, de algoritmi și de notificări digitale, satul românesc supraviețuiește ca o oază de...

Satul românesc, între tradiție și modernitate – Farmecul etern al timpului suspendat între toaca bisericii și fibra optică
Portul popular românesc, sărbătorit la Festivalul „Coborâtul oilor de la munte”
Traditii, datini, obiceiuri 18 Septembrie 2025, 13:33

Portul popular românesc, sărbătorit la Festivalul „Coborâtul oilor de la munte”

Baia de Fier devine în acest sfârșit de săptămână gazda unei ample parade dedicate portului popular românesc. Manifestarea va...

Portul popular românesc, sărbătorit la Festivalul „Coborâtul oilor de la munte”
Coborâtul oilor aduce la Rucăr două zile de tradiții ciobănești
Traditii, datini, obiceiuri 08 Septembrie 2025, 10:14

Coborâtul oilor aduce la Rucăr două zile de tradiții ciobănești

Rucărul, una dintre cele mai pitorești localități din județul Argeș, își redeschide porțile pentru tradiționala manifestare...

Coborâtul oilor aduce la Rucăr două zile de tradiții ciobănești
Viața țăranului modern – echilibrul între tradiție și tehnologie
Traditii, datini, obiceiuri 01 Septembrie 2025, 13:26

Viața țăranului modern – echilibrul între tradiție și tehnologie

În satele României, viața țăranului de astăzi este o poveste fascinantă despre adaptare. Departe de imaginea idilică a...

Viața țăranului modern – echilibrul între tradiție și tehnologie