„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”
„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea” - un proiect de promovare a patrimoniului gastronomic multietnic al regiunii.

20 Iunie 2025, 15:29
Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Direcţia Programe, anunţă începerea activităţilor din cadrul proiectului Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN),ce au debutat cu cele trei ateliere gastronomice, desfăşurate în perioada 17-18 iunie 2025, în judeţul Constanţa.
Proiectul îşi propune redactarea unei cărţi reţetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei! The Taste of Dobrogea! Vor fi selectate, documentate şi alese până la 20 de reţete specifice fiecărei etnii, care vor fi illustrate, documentate şi traduse în engleză.
Atelier gastronomic tătăresc 17 iunie
Atelierul gastronomic tătăresc s-a desfăşurat în bistro-ul Musafir Efendi, situat în centrul istoric al municipiului Constanţa. Copiii din comunitatea tătară au gătit împreună cu părinţii şi mentorii tradiţionalul şuberek, într-un exerciţiu de transmitere intergeneraţională a reţetelor, dar şi de consolidare a identităţii culturale.
Activitatea a pus în valoare rolul educativ al patrimoniului imaterial şi a evidenţiat modul în care gastronomia poate deveni un mijloc de comunicare între generaţii, promovând valori commune, precum solidaritatea, tradiţia şi respectul pentru diversitate.
Atelier gastronomic armân
Proiectul a continuat cu un atelier culinar dedicat comunităţii armâne, desfăşurat într-un cadru autentic, la Ferma Ilie Zelca. Tinerii participanţi au pregătit, alături de membrii comunităţii, o plăcintă tradiţională cu brânză, spanac şi praz, după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Atelierul a reprezentat un gest de recunoaştere şi valorizare a patrimoniului imaterial armân, esenţial în spaţiul dobrogean. Evenimentul a fost susţinut de membri activi ai comunităţii armâne, printre care domnul Petruţ Gheorghiţă, susţinător activ al patrimoniului etnic dobrogean şi membru de bază al comunităţii armâne din România, domnul Ilie Zelca, care ne-a găzduit şi a susţinut întreg atelierul, precum şi de Ansamblul de dansuri armăneşti 'Iholu', care s-au antrenat în concursul de gătit, precum şi Fundaţiei Gheorghe Halit, al cărui sprijin logistic a fost esenţial în reuşita activităţii.
18 iunie - Atelier gastronomic turcesc
La sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - Filiala Cobadin, a avut loc atelierul gastronomic turcesc, menit să recreeze atmosfera unei nunţi tradiţionale turceşti. Participanţii, membri ai comunităţii turce şi tineri din ansamblul folcloric Genc Umutlar, au pregătit şi servit o varietate de preparate emblematice, precum DuÄźun Çorbası (ciorbă de nuntă), Saraylı (desert cu origini otomane), Dolma, Mantı şi Kurdan Kebabı - reţete păstrate cu grijă şi transmise din familie în familie.
Aceste activităţi au avut drept scop documentarea şi promovarea gastronomiei tradiţionale multietnice din Dobrogea, implicarea comunităţilor în culegerea de reţete tradiţionale şi creare de arhive multimedia, precum şi pregătirea unui reţetar bilingv- 'Gustul Dobrogei / The Taste of Dobrogea' - care va fi lansat public în cadrul expoziţiei finale ce va avea loc la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea.
Un demers strategic pentru valorizarea patrimoniului imaterial
Institutul Naţional al Patrimoniului contribuie prin acest proeict la conservarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial
Dobrogea rămâne un exemplu de convieţuire interetnică, iar gastronomia sa - o mărturie vie a unei moşteniri culturale unice. Proiectul continuă pe parcursul anului 2025 cu noi activităţi, documentări şi evenimente care vor contribui la consolidarea identităţii culturale locale şi naţionale.