Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea” - un proiect de promovare a patrimoniului gastronomic multietnic al regiunii.

„Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea”
Foto: Pixabay.com

20 Iunie 2025, 15:29

Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Direcţia Programe, anunţă începerea activităţilor din cadrul proiectului Multiculturalitate şi gastronomie tradiţională în Dobrogea, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN),ce au debutat cu cele trei ateliere gastronomice, desfăşurate în perioada 17-18 iunie 2025, în judeţul Constanţa.

Proiectul îşi propune redactarea unei cărţi reţetar bilingv cu numele Gustul Dobrogei! The Taste of Dobrogea! Vor fi selectate, documentate şi alese până la 20 de reţete specifice fiecărei etnii, care vor fi illustrate, documentate şi traduse în engleză.

Atelier gastronomic tătăresc 17 iunie

Atelierul gastronomic tătăresc s-a desfăşurat în bistro-ul Musafir Efendi, situat în centrul istoric al municipiului Constanţa. Copiii din comunitatea tătară au gătit împreună cu părinţii şi mentorii tradiţionalul şuberek, într-un exerciţiu de transmitere intergeneraţională a reţetelor, dar şi de consolidare a identităţii culturale.
Activitatea a pus în valoare rolul educativ al patrimoniului imaterial şi a evidenţiat modul în care gastronomia poate deveni un mijloc de comunicare între generaţii, promovând valori commune, precum solidaritatea, tradiţia şi respectul pentru diversitate.

Atelier gastronomic armân

Proiectul a continuat cu un atelier culinar dedicat comunităţii armâne, desfăşurat într-un cadru autentic, la Ferma Ilie Zelca. Tinerii participanţi au pregătit, alături de membrii comunităţii, o plăcintă tradiţională cu brânză, spanac şi praz, după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Atelierul a reprezentat un gest de recunoaştere şi valorizare a patrimoniului imaterial armân, esenţial în spaţiul dobrogean. Evenimentul a fost susţinut de membri activi ai comunităţii armâne, printre care domnul Petruţ Gheorghiţă, susţinător activ al patrimoniului etnic dobrogean şi membru de bază al comunităţii armâne din România, domnul Ilie Zelca, care ne-a găzduit şi a susţinut întreg atelierul, precum şi de Ansamblul de dansuri armăneşti 'Iholu', care s-au antrenat în concursul de gătit, precum şi Fundaţiei Gheorghe Halit, al cărui sprijin logistic a fost esenţial în reuşita activităţii.

18 iunie - Atelier gastronomic turcesc

La sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - Filiala Cobadin, a avut loc atelierul gastronomic turcesc, menit să recreeze atmosfera unei nunţi tradiţionale turceşti. Participanţii, membri ai comunităţii turce şi tineri din ansamblul folcloric Genc Umutlar, au pregătit şi servit o varietate de preparate emblematice, precum DuÄźun Çorbası (ciorbă de nuntă), Saraylı (desert cu origini otomane), Dolma, Mantı şi Kurdan Kebabı - reţete păstrate cu grijă şi transmise din familie în familie.

Aceste activităţi au avut drept scop documentarea şi promovarea gastronomiei tradiţionale multietnice din Dobrogea, implicarea comunităţilor în culegerea de reţete tradiţionale şi creare de arhive multimedia, precum şi pregătirea unui reţetar bilingv- 'Gustul Dobrogei / The Taste of Dobrogea' - care va fi lansat public în cadrul expoziţiei finale ce va avea loc la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea.

Un demers strategic pentru valorizarea patrimoniului imaterial

Institutul Naţional al Patrimoniului contribuie prin acest proeict la conservarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial

Dobrogea rămâne un exemplu de convieţuire interetnică, iar gastronomia sa - o mărturie vie a unei moşteniri culturale unice. Proiectul continuă pe parcursul anului 2025 cu noi activităţi, documentări şi evenimente care vor contribui la consolidarea identităţii culturale locale şi naţionale.

Coborâtul oilor aduce la Rucăr două zile de tradiții ciobănești
Traditii, datini, obiceiuri 08 Septembrie 2025, 10:14

Coborâtul oilor aduce la Rucăr două zile de tradiții ciobănești

Rucărul, una dintre cele mai pitorești localități din județul Argeș, își redeschide porțile pentru tradiționala manifestare...

Coborâtul oilor aduce la Rucăr două zile de tradiții ciobănești
Viața țăranului modern – echilibrul între tradiție și tehnologie
Traditii, datini, obiceiuri 01 Septembrie 2025, 13:26

Viața țăranului modern – echilibrul între tradiție și tehnologie

În satele României, viața țăranului de astăzi este o poveste fascinantă despre adaptare. Departe de imaginea idilică a...

Viața țăranului modern – echilibrul între tradiție și tehnologie
Luna august, în calendarul spiritual, agrar și social al românilor
Traditii, datini, obiceiuri 06 August 2025, 16:38

Luna august, în calendarul spiritual, agrar și social al românilor

Luna august ocupă un loc aparte în calendarul spiritual, agrar și social al românilor, fiind dominată de o serie de sărbători...

Luna august, în calendarul spiritual, agrar și social al românilor
Târg de Sfântul Pantelimon, în comuna argeșană Șuici
Traditii, datini, obiceiuri 24 Iulie 2025, 12:20

Târg de Sfântul Pantelimon, în comuna argeșană Șuici

Un tradițional târg de Sfântul Pantelimon va avea loc la acest sfârșit de săptămână, pe 26 și 27 iulie, în comuna Șuici din...

Târg de Sfântul Pantelimon, în comuna argeșană Șuici
Hanul Odobeşti, reconstruit în muzeu - o filă de istorie salvată pentru viitor
Traditii, datini, obiceiuri 16 Iulie 2025, 13:43

Hanul Odobeşti, reconstruit în muzeu - o filă de istorie salvată pentru viitor

Considerat unul dintre reperele identităţii viticole vrâncene, Hanul Odobeşti a renăscut, aproape identic, în incinta Secţiei...

Hanul Odobeşti, reconstruit în muzeu - o filă de istorie salvată pentru viitor
Atmosfera secerișului de altădată, recreată la Suciu de Sus
Traditii, datini, obiceiuri 16 Iulie 2025, 12:42

Atmosfera secerișului de altădată, recreată la Suciu de Sus

În satul Suciu de Sus, din județul Maramureș, un obicei agrar străvechi a fost readus la viață: claca la secerat. Localnicii,...

Atmosfera secerișului de altădată, recreată la Suciu de Sus
"Zi de târg", la Cetatea Făgăraş
Traditii, datini, obiceiuri 09 Iulie 2025, 08:11

"Zi de târg", la Cetatea Făgăraş

Sâmbătă, 12 iulie, între orele 10:00 şi 18:00, Cetatea Făgăraş devine spaţiul unei întâlniri memorabile cu tradiţiile...

"Zi de târg", la Cetatea Făgăraş
„Ziua celor 1.000 de fete secuience” - sărbătoarea tradiţiilor la Şumuleu-Ciuc
Traditii, datini, obiceiuri 05 Iulie 2025, 15:27

„Ziua celor 1.000 de fete secuience” - sărbătoarea tradiţiilor la Şumuleu-Ciuc

Tradiţionala manifestare 'Ziua celor 1.000 de fete secuience', care celebrează tradiţiile populare secuieşti, a reunit,...

„Ziua celor 1.000 de fete secuience” - sărbătoarea tradiţiilor la Şumuleu-Ciuc