Semnele cerului pe ii şi pe poale
Cândva, portul popular făcea parte din viaţa de zi cu zi a românilor, iar gospodinele se întreceau în măiestria de a reda, cât mai frumos, semnele cerului, splendoarea câmpului înverzit şi a florilor din luncă.
25 Mai 2016, 12:06
Cu câtă iscusinţă îşi realizau străbunii noştri costumele, în funcţie de ocaziile la care le purtau! Chiar dacă anii au trecut, în gospodăriile ţărăneşti regăsim în lăzile de zestre, costume populare de sute de ani, ţesute cu migală, în război.
Ornamentele costumelor populare au forme stilizate cu elemente cromatice, folosite echilibrat, armonios, cu bun gust. Natura este principalul cadru de inspiraţie în costumul popular românesc: cerul cu semnele lui, păsări, flori, animale,atent meşteşugite prin utilizarea nuanţelor de negru, roşu, albastru, verde, violet şi cafeniu închis.
În funcţie de ocazie, costumul popular este cusut sau ţesut cu motive specifice. Aşadar, cândva, costumul popular era purtat şi la muncile cîmpului, dar şi la nuntă, iar gospodinele îşi doreau şi aveau grijă ca membrii familiilor lor să aibă cele mai frumoase straie.