'Tânjaua Hotenarilor', cel mai vechi obicei agrar din Maramureş, a ajuns la cea de-a 53-a ediţie
Unul dintre cele mai longevive obiceiuri agrare din judeţul Maramureş, 'Tânjaua Hotenarilor', aflat la cea de-a 53 ediţie, îl va sărbători pe Viorel Marinca, primul gospodar al satului Hoteni care a ieşit la arat în această primăvară.
05 Mai 2023, 14:43
'Fără a greşi, cred că 'Tânjaua Hotenarilor' (din satul Hoteni - n.r.) e unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare din Maramureş care s-a păstrat de 53 de ani şi a fost marcat şi-n perioada comunistă.
Satul îl sărbătoreşte pe primul gospodar care a ieşit la arat în această primăvară. În acest an, sărbătoritul este Viorel Marinca.
În dimineaţa zilei de duminică, toată suflarea satului se va întâlni la casa acestuia, unde vor fi împodobite tânjelele (un căruţ cu două roate şi un jug - n.r.) şi de aici se porneşte spre pârâul Dărasca, situat la marginea satului în alai.
Pe drum, sărbătoritul care s-a aşezat pe tânja va încerca să scape, dar va fi prins de flăcăi şi dus la pârâu. Aici, ritualul prevede spălarea cu apă în semn de purificare, dar şi apreciere pentru ca fost primul din sat care a ieşit cu plugul la arat, anul acesta', a declarat primarul comunei Ocna Şugatag, Ioan Oanea, pentru Agerpres.
Edilul a mai precizat că la tânja sunt aşteptaţi să participe numeroşi turişti, dar şi locuitori din judeţul Maramureş.
Evenimentul care e programat să aibă loc duminică este susţinut de Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria comunei Ocna Şugatg.