Tradiţia pe care trebuie să o respecţi de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci dimineaţa
Pe 30 noiembrie românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Unul dintre obiceiurile tradiţionale este punerea grâului la încolţit.
29 Noiembrie 2021, 09:13
Tradiţia spune că în dimineaţa de Sfântul Andrei este bine ca românii să pună grâu la încolţit într-un vas.
Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea. În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet. Este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor.
Oricine se poate pregăti să afle cum îi va fi tot anul următor
Într-un ghiveci sau, pur și simplu, pe un strat de vată umedă, se pun la încolțit boabe de grâu. Se folosește câte un recipient pentru fiecare membru al familiei.
Se spune că aceluia al căruia va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug. Tot grâul aduce și ursitul în vis. Trebuie doar să pui sub pernă 41 de boabe.
Dacă visezi că cineva îți ia grâul, sigur cu acela te vei mărita.
Fetele obișnuiau să pieptene grâul, de când apăreau primele fire, pentru a avea un păr frumos și bogat, admirat precum grâul încolțit. Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează.
Firele de grâu frumoase și stufoase înseamnă o recoltă bogată. Se mai crede că firele de grâu încolțit, consumate în salată în Ajunul Bobotezei, aduc în vis chipul ursitului.
Sursa: exquis.ro
Foto: Pixabay