-

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Înălţarea Domnului

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Înalţarea Domnului, momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la cer de pe Muntele Măslinilor, de la Ierusalim, la 40 de zile după Înviere.

Înălţarea Domnului este din anul 1920 şi Ziua Naţională de Cinstire a Eroilor. În biserici şi în faţa monumentelor vor fi oficiate ceremonii de comemorare a celor ce şi-au pierdut viaţa în războaie. În a 40-a zi după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor, după cum relatează evangheliile şi cartea "Faptele Apostolilor". Această ultimă întrevedere a avut loc pe Muntele Măslinilor lângă Ierusalim. Iisus le-a spus ucenicilor să nu se depărteze de cetate, pentru că peste 10 zile aveau să se îmbrace cu putere de Sus, puterea ce-i va face convingători în misiunea lor. Se referea la coborârea Duhului Sfânt. După aceste ultime cuvinte, spun cărţile Noului Testament, Iisus s-a înălţat la cer, ducând cu sine, la Dumnezeu, firea umană transfigurată prin jertfă şi înviere. Înălţarea Domnului este şi Ziua Eroilor. Sunt pomeniţi eroii astăzi pentru că ei au mers pe acelaşi drum ca şi Isus Hristos, prin sacrificiu de sine spre înălţare. Astăzi, în faţa bisericilor şi a monumentelor eroilor au loc slujbe de pomenire, iar la ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de cei care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Realizator: Cu prilejul Înălţării Domnului, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Şi Ministerul Apărării va organiza ceremonii militare şi religioase dedicate celor căzuţi la datorie în războaie sau în teatrele de operaţiuni.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite