Patriarhul Daniel: Prin post ne apropiem de Dumnezeu cu iubire și smerenie
Patriarhul Daniel a subliniat importanța postului ca expresie a iubirii credincioșilor față de Dumnezeu. El a explicat că postul nu este doar o renunțare la anumite alimente, ci și un act de apropiere spirituală, de rugăciune și milostenie.

Articol de Petruț Mazilu, 04 Martie 2025, 12:22
Postul este semnul iubirii credincioşilor ortodocşi faţă de Dumnezeu şi nu un simplu exerciţiu de igienă şi de estetică, a afirmat, luni seară, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, la prima dintre slujbele dedicate Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Preafericirea Sa a subliniat că Postul Sfintelor Paşti este considerat o primăvară duhovnicească, a sufletului, o înnoire spirituală şi de aceea coincide cu primăvara calendaristică, semnificaţia postului fiind legată de înnoirea duhovnicească şi eliberarea de trecutul păcătos, prin pocăinţă, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.
'Postul este o şcoală de luptă duhovnicească, o luptă de despătimire, de eliberare treptată din patimile egoiste pentru a dobândi iubirea smerită şi milostivă care se află în Iisus Hristos, Cel care s-a făcut ascultător până la moarte pe cruce ca să vindece neascultarea protopărinţilor Adam şi Eva', a spus Patriarhul.
Întâistătătorul BOR a arătat însă că 'nu un simplu regret mântuieşte pe om, ci pocăinţa care este o cerere continuă de căinţă şi de iertare a păcatelor, dar şi o schimbare în felul de a gândi, de a vorbi şi de a vieţui'.
'Postul este semnul iubirii credincioşilor ortodocşi faţă de Dumnezeu. (...) Arătăm că ascultarea de Dumnezeu şi comuniunea cu El în rugăciune este mai importantă decât consumarea darurilor date de Dumnezeu pentru hrana trupului', a adăugat Patriarhul.
Postul Paştelui a început luni, în primele patru zile se citindu-se Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
La Catedrala Patriarhală, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul va fi oficiat în cadrul Pavecerniţei Mari până joi, de la ora 16:00.
Canonul Mare se oficiază în primele patru zile din Postul Paştilor în patru părţi, în cadrul Pavecerniţei Mari şi, integral, miercuri, în săptămâna a cincea din Postul Mare.
De asemenea, vor fi oficiate Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obedniţa şi Vecernia. În primele două zile din Postul Mare nu se oficiază Sfânta Liturghie, conform rânduielii liturgice.
Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre posturi pentru că îi pregăteşte pe creştini de cea mai importantă sărbătoare, Învierea Domnului.
De asemenea, în primele şase sâmbete din Postului Mare se recomandă intensificarea rugăciunilor pentru cei trecuţi la Domnul.
În total sunt şase săptămâni, adică 40 de zile de post, amintind de perioada de post pe care a ţinut-o Mântuitorul Iisus Hristos îndată după Botezul Său în Iordan.
Anul acesta toţi creştinii sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi, la 20 aprilie.