Pelerinajul - sursă de vindecare și bucurie
România este o țară care tinde spre dezvoltare, cu multe zone în care sărăcia este ușor vizibilă, cu sate depopulate, profund atinsă de migrație, cu case pustii, o țară care se chinuie să nu-și piardă credința.
Articol de Antena Satelor, 18 Octombrie 2023, 20:56
O parte a românului de azi își pune toate speranțele în forța divină încercând să reziste încercărilor de tot felul, rugându-se pentru sănătatea lui, a familiei și a semenilor.
O demonstrează numărul mare de credincioși de la pelerinajele desfășurate în preajma marilor sărbători religioase.
Societatea românească se zbate în diverse feluri de crize, iar Biserica a rămas singură ei plasă de protecție, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru Radio Antena Satelor.
"Criză e ceva care ne însoțește permanent în ultimii 30 de ani, ne-a însoțit și înainte câteva decenii, apropo de strivirea societății româneștii de un regim ateu, un regim totalitar. Crizele succesive de după 1990, sunt însă de altă natură. Ele sunt în primul rând de natură morală, e vorba de o criză culturală, e vorba de o criză de spiritualitate, în sensul adecvării credinței noastre la niște repere foarte clare și bineînțeles, e o criză a culturii religioase. Astfel de crize au din păcate roade amare, precum ar fi diverse moduri de de corupție, diverse moduri total inadecvate de raportare la ceilalți. Aceste crize se tratează inevitabil tot cu un antidot de tip moral. În acest sens, avansarea pe calea credinței, avansarea pe calea cunoașterii, inclusiv religioase, nu doar strict culturale, constituie antidotul. Adică ne vindecăm, din punct de vedere moral, devenim mai frumoși lăuntric, devenim mai respectabili, mai onorabili în relația noastră cu ceilalți și cu Dumnezeu și cu Sfinții lui. Avansăm pe calea pe care o descrie Hristos și bineînțeles, după el toti marii sfinți creștini.
Pelerinajul din anul acesta, la București, începe chiar sâmbătă aceasta pe 21 octombrie, când vor fi scoase din catedrală moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. De asemenea, vor fi alăturate fragmentele din moaștele Sfinților Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, foarte îndrăgit aici în București, vindecător sfânt. Aceste sfinte moaște vor putea fi cinstite în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale, până duminica următoare pe 29 octombrie, când se va încheia această mare sărbătoare. Pelerinajul are foarte multe conotații, cea mai importantă dintre ele cred că este această manifestare, care ne face foarte bine. Manifestarea credinței noastre în puterea vindecătoare, atât în plan moral cât și în plan fizic, pe care o au anumiți sfinți. Sfinți pe care ne putem apropia inclusiv fizic, ne putem mobiliza să ieșim din casă, să parcurgem un traseu într-un fel inițiatic. Așteptarea ajungerii la racla la cu sfintele moaște constituie și la Iași și în București, o bucurie de natură spirituală.
E multă bucurie pe chipurile obosite, poate, ale acelor oameni. Această bucurie are o origine, are o sursă. Ea este localizată în zona credinței lor."