Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023
Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va ...
16 Ianuarie 2023, 22:00
Caracteristici meteorologice
Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1...17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...15°C, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4...22°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -2...12°C pe întreg teritoriul agricol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, izolat cu caracter de aversă, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în regiunile intracarpatice, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. De asemenea, local cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Muntenia și Moldova. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei și sudul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va parcurge creşterea frunzelor (5-11 frunze). În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic. Lucrările agricole specifice (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. Lucrări agrotehnice (arături și tăieri) la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. Efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro