Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023
Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate zonele de cultură. Culturile de câmp şi speciile pomi-viticole vor parcurge în continuare starea de repaus biologic, în aproape toată ţara. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), însămânţate în perioada optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), iar culturile întârziate fenologic îşi vor continua răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%). Cultura de rapiţă, funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi ...

27 Februarie 2023, 22:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...9°C, limite apropiate de normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3...12°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului va oscila între -7...5°C în majoritatea regiunilor, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în aproape toate regiunile, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local estul, nord-vestul, centrul și sud-vestul Moldovei. Conținutul de umiditate din sol va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nordul, nord-estul și sud-estul Moldovei, estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de câmp şi speciile pomi-viticole vor parcurge în continuare starea de repaus biologic, în aproape toată ţara. De asemenea, în zonele de câmpie, datorită temperaturilor maxime mai ridicate din aer, izolat vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), însămânţate în perioada optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), iar culturile întârziate fenologic îşi vor continua răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%). Cultura de rapiţă, funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabă. În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va menţine stadiul de repaus vegetativ. Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă. Controlul viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor/ramurilor la viţa-de-vie şi pomii fructiferi. Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole. Continuarea arăturilor adânci pe suprafețele agricole fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol. Efectuarea arăturilor în vederea pregătirii terenurilor pentru însămânţările de primăvară din prima urgenţă, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU
website: www.meteoromania.ro