Fructe proaspete în depozite, până la primăvară
Fie că vorbim despre mere, pere, prune, struguri sau gutui, fiecare dintre aceste bogăţii ale toamnei ne încântă cu parfumul, prospeţimea, culoarea şi gustul lor.
Articol de Simona Lazăr, 08 Octombrie 2024, 16:48
Insă, dacă nu deţinem secretul păstrării acestor fructe de toamnă în condiţii optime, nu ne putem bucura de proprietăţile lor decât o scurtă vreme, cât ele sunt pe rod şi în perioada culesului.
Fructele depozitate sunt organisme vii, în care se petrec o mulțime de procese. În primul rând, respirația, în rezultatul căreia se consumă substanțele plastice, acumulate în fructe, și oxigenul din mediul înconjurător, se degajă bioxid de carbon, apă și energie. Pe lângă aceasta, se schimbă gustul, culoarea, se intensifică aroma şi au loc pierderi în masa fructelor.
Ca să te bucuri toată iarna de savoarea perelor, merelor, strugurilor sau gutuilor din propria grădină, trebuie să ţii cont de aceste sfaturi de păstrare şi depozitare.
Pentru a preveni deshidratarea fructelor, umiditatea din încăperea unde se păstrează acestea pentru iarnă trebuie să fie 90%, la începutul depozitării, şi 80-85% pe parcursul lunior de depozitare.
Merele
Cele pentru depozitarea peste iarnă se culeg cu aproximativ 1-2 luni înainte de a atinge maturitatea. Fructele trebuie să fie perfect sănătoase, fără urme de lovituri sau stricăciuni. Merele se înfăşoară individual în hârtie de ziar sau pergament şi se păstrează în încăperi răcoroase şi uscate, aşezate pe rafturi. De asemenea, se mai pot depozita în lăzi, de preferat, fără sa se atingă între ele. Au nevoie de verificări periodice, pentru eliminarea celor care încep să se strice. Mai pot fi păstrate în rumeguş, grâu sau fân.
O metodă relativ nouă pentru prelungirea termenului de păstrare și a calității merelor constă în tratarea produselor depozitate cu 1-metilciclopropen timp de 24 de ore. Ulterior produsele pot fi păstrate atât în depozit frigorific obișnuit, cât și în condiții de atmosferă controlată. Efectul vizibil este păstrarea fermității, suculenței și crocanței fructelor, plus prelungirea termenului de păstrare chiar și după externarea lor din depozitul frigorific.
Perele
Se culeg cu cel puţin 3-4 luni înainte să atingă maturitatea, pentru a se păstra peste iarnă. Şi acestea se tin în aceleaşi condiţii de temperatură ca şi merele, înfăşurate în hârtie şi puse pe rafturi sau aşezate în lădiţe. Perele se menţin foarte bine în timpul sezonului rece şi în straturi de fân uscat.
Gutuile
Doar fructele perfect sănătoase se depozitează în lădiţe fără zăbrele, de preferat căptuşite, pentru a menţine temperatura constantă. Se mai pot înfăşura în hârtie de ziar şi ţine pe rafturi. Şi lor le trebuie o încăpere răcoroasă. Se verifică periodic pentru a îndepărta fructele stricate.
Strugurii
În primul rând se culeg ciorchinii cu ramura pe care au crescut, pentru a rezista mai mult. În caz că au fost culeşi doar ciorchinii, fără ramură, e bine să se sigileze cu ceară de albine capătul codiţei. Peste iarnă, se ţin fie în lădiţe de lemn aşezate una peste alta, dar cu loc pentru aerisire, fie agăţaţi pe o sfoară, în pod.
O altă metodă de păstrare a strugurilor, nouă pentru țara noastră însă folosită de ceva vreme in Republica Moldova vizează evitarea fumigației prin arderea sulfului. Aceste plăci de hîrtie conțin metabisulfit de sodiu, se amplasează în fiecare ladă cu struguri, care respectiv sunt prerăciți și ambalați într-o pungă de polietilenă. Efectul utilizării este în combaterea efectivă a mucegaiului, provocat de Botrytis Cinerea, și menținerea codiței verzi a strugurilor și prospețimea boabelor.