Păstrarea fructelor în stare proaspată I
Articol de Valentin Marin, 23 Ianuarie 2024, 13:13
Am recoltat fructele; o parte ajunge spre comercializare sau procesare si alta parte spre pastrare. Azi vorbim pe scurt despre pastrarea merelor in stare proaspata cat mai mult timp.
In gospodarii:
Merele pot fi pastrate in stare proaspata intre 6-8 luni, daca li se asigura conditii de temperatura si umiditate specifice. Cel mai bine insa se vor pastra merele a caror dezvoltare nu a fost stimulata chimic.
Se recomanda asigurarea unor temp. cat mai aproape de 0 gr.C si la o umiditate crescuta ( 88-92%) a aerului in beciuri sau pivnite.
In fiecare an, inainte de introducerea merelor in depozit, se recomanda sa se faca o dezinfectie si o desinsectie; dupa curatenie, se lasa sa se usuce bine.
Acelasi lucru se face si cu lazile in care se pun merele, evitandu-se transmiterea bolilor si daunatorilor de la o recolta la alta si pt a preveni dezvoltarea mucegaiului ce poate deprecia fructele. Lazile se vor pune sa se usuce la soare.
Merele se recolteaza in fct de soi; dupa recoltare, inainte de introducere in depozite, merele se vor lasa o noapte afara, in lazi de lemn/plastic, pt pre-racire.
Cele mai indicate soiuri de mere pentru depozitare sunt: Jonathan, Idared, Starkrimson, Golden Delicios, Prima și Wagner.
Temp. de pastrare variiaza de la 0-1 gr. C pt soiurile rezistente, la 3-4 gr.C pt soiurile sensibile, la o umidittate a aerului de 88-92%.
Daca la nivelul fermei, aveti depozite frigorifice, iată câteva diferențe între principalele variante de depozite:
- depozit frigorific normal: este folosit pentru depozitarea fructelor după recoltare, într-un spațiu închis; are o temperatură de aproximativ 1 grad Celsius și o umiditate de 85%; deoarece merele sunt mai puțin perisabile și procesele biologice decurg cu intensitate mică, durata de păstrare variază de la 3 la 8 luni;
- depozit frigorific controlat: păstrează aceeași temperatură și umiditate, se poate controla și nivelul de oxigen și dioxid de carbon din încăpere; fructele pot fi păstrate chiar și 12 luni .
- pentru depozitare, se aleg doar merele care nu sunt lovite sau alterate;
- dacă aveti în livadă soiuri diferite de mere, vor trebui depozitate separat, avand diverse grade de rezistență;
- într-un depozit frigorific, se vor depozita merele pe rafturile lui; într-o pivniță sau magazie, cel mai eficient mod de păstrare este în lădițe ;
- pentru ca aerul să poată circula, se lasă o distanță de cca 30 de centimetri între pereți și lădițe și 80 de centimetri între tavan și lădițe;
- merele trebuie și triate constant (verificate și eliminate cele stricate), cel puțin o dată pe săptămână.
- merele pot rezista in medie șase-opt luni, durata lor de păstrare variind și în funcție de soi, spre exemplu:
- merele Golden Delicios/ Starkrimson rezistă aproximativ șase-șapte luni
- merele Jonathan rezistă aproximativ cinci-șase luni.