Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimente cu arome de fum și urme de legume

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat în cursul lunii august anul curent 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mâncăruri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

30 August 2015, 06:28

Studiul privind calitatea condimentelor tip adaosuri pentru mâncăruri face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către Conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
1. Analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
2. Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora.
3. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
4. Analiza denumirii produselor din punctul de vedere al clarității mesajului transmis consumatorului.
Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:
La unele produse nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, floarea soarelui etc.
La unele produse, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.
Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.
- 8% dintre produsele analizate nu conțin sare (Solaris, Pirifan, Alex Buna). La 78% dintre produsele analizate, cantitatea de sare variază între 44,7 g și 96 g din 100 g produs (de exemplu, următoarele produse au un conținut foarte ridicat de sare: ARO – 96 g sare din 100 g produs, Cora – 95 g sare din 100 g produs, Gastromix – 80 g sare din 100 g produs, Colonial – 79 g sare din 100 g produs, Winny – 75 g sare din 100 g produs, Maggi Gust de găină – 74, 3 g sare din 100 g produs, Virgin – 72,5 g sare din 100 g produs, Perfecta – 72 g sare din 100 g produs, , Maggi Legume – 71,6 g sare din 100 g produs).
- La 14% dintre produsele analizate, cu toate că pe lista de ingrediente sarea este menționată, cantitatea nu este precizată sau nu există declarație nutrițională care să evidențieze cantitatea. Dietele bogate în sare pot cauza hipertensiune, care poate conduce la atacuri cerebrale, tulburări cardiace, insuficiență renală sau pierderea calciului din organism favorizând osteoporoza.
- La 36% dintre produsele analizate, cantitatea de zahăr variază între 8,7 g și 27,1 g din 100 g produs (de exemplu, următoarele produse au un conținut ridicat de zahăr adăugat: Natex - 27,1 g zahăr adăugat din 100 g produs, Dora - 24,32 g zahăr adăugat din 100 g produs, Vegeta Adaos universal pentru mâncăruri - 22 g zahăr adăugat din 100 g produs, Vegeta Gust de găină - 22 g zahăr adăugat din 100 g produs, Delikat Legume - 21 g zahăr adăugat din 100 g produs, Delikat Gust de găină - 19 g zahăr adăugat din 100 g produs, Mirodenia de la Fuchs - 17,4 g zahăr adăugat din 100 g produs, Ha Vito - 17,3 g zahăr adăugat din 100 g produs, Mikado - 16 g zahăr adăugat din 100 g produs, Rolton - 13,5 g zahăr adăugat din 100 g produs, Maggi Legume - 11,4 g zahăr adăugat din 100 g produs, Maggi Gust de găină - 9,6 g zahăr adăugat din 100 g produs, Maggi Cub găină - 8,7 g zahăr adăugat din 100 g produs).
-La 19% dintre produsele analizate, cantitatea de legume deshidratate este cuprinsă între 0,9 g și 4,1 g din 100 g produs (de exemplu, următoarele produse au un conținut foarte scăzut de legume deshidratate: 0,9 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Cub vită, 1,4 g legume deshidratate din 100 g produs – Knorr Cub găină, 1,6 g legume deshidratate din 100 g produs – ARO, 1,6 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Gust de afumătură, 3,5 g legume deshidratate din 100 g produs – Cora, 3,5 g legume deshidratate din 100 g produs – Gastromix, 4,1 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Gust de găină).
Ingredientele produselor alimentare trebuie indicate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:
- La 89% dintre produsele analizate, primul ingredient este sarea, iar la 11% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de legumele deshidratate.
- La 36% dintre produsele analizate, zahărul adăugat este cel de-al doilea ingredient. La 22% dintre produsele analizate, grăsimile vegetale exotice (ulei de palmier, unt de shea, unt de sal) sunt cel de-al doilea ingredient. La 17% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de către potențiatori de aromă și de gust (glutamatul monosodic, inozinatul disodic, guanilatul disodic și ribonucleotide disodice). La 25% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de către maltodextrină, griș de grâu, condimente, sare de masă.
- La 72% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de potențiatorii de aromă și gust. La 28% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către zahăr, grăsime vegetală de palmier, amidon din porumb, făină de soia, dextroză, texturat roșu din soia, proteină vegetală din soia.
Aditivii alimentari cu frecvența de utilizare cea mai mare în produsele de acest tip sunt potențiatorii de aromă și gust.
- La 25% dintre produsele analizate s-au identificat câte 3 tipuri de potențiatori de aromă și gust în compoziția acestora: monoglutamat de sodiu, inozinat disodic, guanilat disodic (Delikat Gust de găină, Delikat Legume, Rolton, Auchan, Natex, Dora, Knorr Cub Legume, Knorr Cub Vită, Knorr Cub Găină).
- La 25% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de potențiatori de aromă și gust: monoglutamat de sodiu și inozinat disodic/ribonucleotide disodice (Vegeta Adaos universal pentru mâncăruri, Vegeta Gust de găină, Perfecta Adaos universal cu legume pentru mâncăruri, Polimark Legume, Maggi Gust de găină, Maggi Gust de afumătură, Maggi Cub vită, Maggi Cub găină, Maggi Legume).
- La 22% dintre produsele analizate s-a identificat câte un potențiator de aromă și gust: monoglutamat de sodiu (Colonial, Alex Buna, Mikado, Ha Vito, Virgin, Maggi Cub legume, Winny, Cora).
- Doar 14% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari (Pirifan, Solaris, Mirodenia de la Fuchs, Vegeta Naturella). 86% dintre produsele analizate au în compoziția lor între 2 și 9 aditivi alimentari. Produsul cel mai aditivat dintre cele analizate este Legumax (Jasmin).

În urma studiului s-au identificat 2 produse cu denumiri înșelătoare (Knorr Cub găină și Maggi Gust afumătură) aparținând producătorilor Unilever și Nestle. La produsul Knorr Cub găină nu regăsim niciun ingredient care să aibă legătură cu denumirea produsului, ci doar grăsime de pui 2% și extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumătură regăsim doar arome de fum, nici urmă de afumătură.
„Condimentele tip adaosuri pentru mâncăruri, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare și zahăr. În cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie să fie constituit din două sau mai multe legume sau un anumit tip de carne în cazul celor care au acest tip de ingredient în denumirea produsului, nicidecum din sare, zahăr și potențiatori de aromă și gust. Având în vedere compoziția chimică a acestor produse, ne exprimăm temerea în legatură cu potențialul nociv al acestora pentru consumatori.”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC România.

Programul Phoenix - mişcarea de transformare pentru femeile care au trecut printr-un divorţ sau despărţire - continuă din 25 aprilie în varianta online
Utile 23 Aprilie 2024, 16:03

Programul Phoenix - mişcarea de transformare pentru femeile care au trecut printr-un divorţ sau despărţire - continuă din 25 aprilie în varianta online

Într-o realitate în care dezvoltarea personală devine o ancoră esenţială în viaţa multora, Programul Phoenix se afirmă ca un...

Programul Phoenix - mişcarea de transformare pentru femeile care au trecut printr-un divorţ sau despărţire - continuă din 25 aprilie în varianta online
Proprietarii de pensiuni din Deltă vor soluţii pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt, capturat în rezervaţie
Utile 18 Aprilie 2024, 08:58

Proprietarii de pensiuni din Deltă vor soluţii pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt, capturat în rezervaţie

Proprietarii de pensiuni din Delta Dunării le-au cerut, miercuri, autorităţilor tulcene soluţii legale pentru a le oferi...

Proprietarii de pensiuni din Deltă vor soluţii pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt, capturat în rezervaţie
Un prim apeduct ce va alimenta cu apă potabilă un sfert din populaţia judeţului Buzău este aproape gata
Utile 14 Aprilie 2024, 19:07

Un prim apeduct ce va alimenta cu apă potabilă un sfert din populaţia judeţului Buzău este aproape gata

România se află printre ţările serios afectate în ultimii ani de secetă şi vreme extremă. Agricultura are cel mai mult de...

Un prim apeduct ce va alimenta cu apă potabilă un sfert din populaţia judeţului Buzău este aproape gata
Prohibiție totală: Interdicție de pescuit în apele naturale din întreaga țară
Utile 09 Aprilie 2024, 12:14

Prohibiție totală: Interdicție de pescuit în apele naturale din întreaga țară

Prohibiţia generală a pescuitului a fost instituită, începând de marţi, 9 aprilie a.c., în toate apele naturale din România,...

Prohibiție totală: Interdicție de pescuit în apele naturale din întreaga țară
Serviciul de Permise şi Înmatriculări deschide un punct de lucru în Câmpulung
Utile 09 Aprilie 2024, 11:59

Serviciul de Permise şi Înmatriculări deschide un punct de lucru în Câmpulung

Un punct de lucru pentru eliberarea permiselor de conducere şi înmatricularea vehiculelor a fost deschis, marţi, în...

Serviciul de Permise şi Înmatriculări deschide un punct de lucru în Câmpulung
Decizie UE: Utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili nu este interzisă
Utile 05 Aprilie 2024, 17:03

Decizie UE: Utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili nu este interzisă

Uniunea Europeană a declarat recent că nu interzice cazanele, centrale, boilere și alte sisteme de încălzire pe bază de...

Decizie UE: Utilizarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili nu este interzisă
Propunere pentru achitarea rovinietei în termen de 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale
Utile 03 Aprilie 2024, 16:51

Propunere pentru achitarea rovinietei în termen de 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale

Mai mulţi deputaţi PNL propun, într-un proiect de lege depus la Parlament, ca rovinieta să poată fi achitată şi în termen de...

Propunere pentru achitarea rovinietei în termen de 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale
Prevenția în sănătate și concediile medicale
Utile 02 Aprilie 2024, 15:26

Prevenția în sănătate și concediile medicale

Prin pachetele de prevenție, Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmărește să încurajeze persoanele de peste 40 ani să-și...

Prevenția în sănătate și concediile medicale