Românii aruncă la gunoi în fiecare zi echivalentul unei porții de mâncare
Românii aruncă zilnic la gunoi echivalentul unei porții de mâncare de persoană, potrivit unui unui comunicat de presă al Asociaţiei Lanţul Alimentar Scurt (ALAS). În total, aproximativ 6.000 de tone de alimente sunt irosite în fiecare zi la nivel național.

Articol de Petruț Mazilu, 08 August 2025, 13:54
Conform sursei citate, se aruncă 20% din totalul alimentelor produse, iar gospodăriile sunt cele mai mari surse de risipă alimentară, urmate de HoReCa şi retail.
'Risipa începe când cumpărăm prea mult, continuă când gătim disproporţionat şi se încheie când aruncăm ce a fost muncit cu trudă. Prin intermediul iniţiativei Gospodari la Obor, Asociaţia Lanţului Alimentar Scurt vrea să rupă acest cerc, construind o reţea informală de oameni care nu irosesc nimic - de la legume şi frunze, până la idei şi timp', se precizează în comunicat.
Asociaţia prezintă şi motivele pentru care este important să fie redusă risipa alimentară.
Astfel, primul ar fi că, în faţa taxelor mai mari, oamenii pot învăţa cum să cheltuiască mai puţin, dar mai înţelept.
De asemenea, în loc să se genereze gunoaie, se poate produce compost pentru grădinile urbane şi balcoanele verzi. Nu cantitatea, ci calitatea alimentelor trebuie să primeze pentru românii care vin la piaţă, susţine sursa citată.
Proiectul este finanţat de Platforma de Mediu pentru Bucureşti, prin programul 'În zona ta', şi se desfăşoară în parteneriat cu entităţi precum Academia de Compost, Balconul Obor, Grădini Comunitare Obor, Asociaţia Eco Ruralis, Climatosfera şi mai multe unităţi de învăţământ din Sectorul 2.
'Ce facem mai exact? Instalăm un compostor comunitar lângă Piaţa Obor - pentru ca resturile vegetale să hrănească pământul, nu gropile de gunoi. Organizăm ateliere de gătit comunitar cu legume imperfecte - pentru a reduce risipa şi a învăţa reţete zero waste. Îi implicăm pe copii, seniori, comercianţi şi vecini în ateliere, tururi ghidate şi sesiuni de educaţie ecologică. Derulăm o campanie de conştientizare cu mesaje clare şi simple: Nu risipi nimic la Obor!, La Obor se mănâncă tot, Compost is the new black', a precizat Cristina Chinole, manager de proiect ALAS.
Asociaţia doreşte să arate că legumele imperfecte sunt la fel de gustoase, hrănesc şi oferă energia zilnică astfel încât nu există niciun motiv pentru a fi aruncate.
Proiectul se va derula în Piaţa Obor şi în Parcul Păsărarilor, acolo unde vor avea loc ateliere, picnicuri, sesiuni de compostare şi campanii de informare.
Potrivit Asociaţiei Lanţului Alimentar, ruralul risipeşte mai puţin decât urbanul, în parte pentru că oamenii de la sat au fost mai dezavantajaţi economic, iar o mare parte din resursele lor au fost folosite ca hrană pentru animale.