Ziua Europei: 75 de ani de la Declarația Schuman. Daniel Buda: „România nu poate fi concepută în afara Uniunii Europene”
9 mai marchează, an de an, Ziua Europei o sărbătoare a păcii, solidarității și unității pe continent.

Articol de Ramona Alexandrescu, 09 Mai 2025, 12:33
Este data care comemorează Declarația Schuman, propunerea lansată în 1950 de ministrul francez de externe Robert Schuman, ce avea să devină piatra de temelie a Uniunii Europene.
Anul acesta, se împlinesc 75 de ani de la acel moment istoric. Cu această ocazie, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost invitat în emisiunea Viața la Țară, moderată de Tatiana Mircea, pentru a vorbi despre evoluția satului românesc și avantajele integrării europene.
„România a primit de la Uniunea Europeană peste 100 de miliarde de euro, în condițiile în care contribuția noastră a fost de aproximativ 30 de miliarde. Asta înseamnă un plus de 70 de miliarde, bani care se regăsesc în infrastructură, educație, sănătate și, mai ales, în agricultură”, a subliniat Daniel Buda.
Potrivit europarlamentarului, fondurile europene au schimbat profund fața satului românesc. Drumuri asfaltate, școli modernizate, grădinițe dotate și spitale reabilitate sunt doar câteva dintre exemplele oferite. „Chiar și drumurile de hotar au fost asfaltate. Cine ar fi crezut, acum 20 de ani, că vom ajunge aici?”
Agricultura românească a beneficiat din plin de fondurile europene. Subvențiile, investițiile în utilaje moderne și ajutoarele de stat în situații de criză (secetă, inundații, înghețuri) au contribuit la menținerea unui sector agricol competitiv.
„Astăzi, fermierii români folosesc utilaje agricole de sute de mii de euro. Acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul Uniunii Europene. Un tractor performant costă 200.000 - 300.000 de euro. Cine și le-ar fi permis, fără fondurile UE?”, a spus Buda.
Totodată, el a precizat că sprijinul oferit nu este un cadou, ci o investiție în siguranța alimentară: „Aceste sume nu sunt bani dăruiți, ci avansuri pentru hrana pe care o consumăm zilnic”.
Întrebat despre nemulțumirile fermierilor români legate de diferențele de sprijin față de omologii din vestul Europei, Daniel Buda a răspuns: „Trebuie să privim partea plină a paharului. România a atras de trei ori mai mulți bani decât a contribuit. Iar diferențele de subvenții nu sunt atât de mari precum se crede”.
El a amintit că, în unele state, precum Malta, subvențiile sunt mai mari din cauza condițiilor dificile de producție. „Trebuie să avem o abordare unitară, pentru că avem nevoie de un sector agricol puternic în întreaga Europă, nu doar în vest.”
În finalul interviului, Daniel Buda a subliniat importanța Zilei Europei ca moment de reflecție: „Trebuie să ne amintim care sunt valorile fundamentale ale Uniunii solidaritate, pace, cooperare. România este parte integrantă a acestui proiect. Nu ne putem imagina viitorul în afara Uniunii Europene”.
În contextul actual, marcat de conflicte și tensiuni geopolitice, vocea Europei unite este mai necesară ca oricând. Iar pentru România, apartenența la UE nu este doar o oportunitate, ci o garanție a progresului și stabilității.