Ascultă Radio Antena Satelor Live

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în format fizic

Cea mai cunoscută și mai îndrăgită serie de târguri de carte din țara noastră, Gaudeamus Radio România, revine la formula clasică de derulare, adaptată însă condițiilor specifice ale acestei perioade și normelor legale în vigoare.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în format fizic

02 Iulie 2021, 07:36

Deschiderea oficială a celei de a șaptea ediții orădene a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 7 iulie, la ora 11.00.

Prima ediție cu participarea fizică a expozanților și a publicului, organizată în acest an, va avea loc în Piața Unirii din Oradea, în perioada 7 – 11 iulie, și va fi găzduită în mai multe pavilioane expoziționale deschise.

Evenimentul este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.

Târgul va fi deschis zilnic în intervalele orare 9.00 – 14.00 și 17.00 – 21.00, iar accesul publicului va fi permis conform Ordinului comun al Ministerului Culturii și al Ministerului Sănătății (nr. 3.107/851/2021, cu modificări și reactualizări ulterioare), care stabilește că participarea la evenimentele culturale de acest tip este permisă doar pentru persoanele care sunt „vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.”

Iubitorii de carte care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani sunt exceptați de la aceste norme, dar, pentru siguranța tuturor celor implicați, în spațiul alocat târgului este necesară respectarea regulilor de prevenție individuală, cum ar fi portul măștii de protecție – cu excepția copiiilor cu vârste sub 5 ani – și dezinfectarea mâinilor la intrare. În situația în care normele de desfășurare aplicabile evenimentelor culturale se vor modifica, înainte de debutul sau pe parcursul evenimentului, cu efecte asupra modului în care acesta va decurge, regulile de prevenție vor fi adaptate noilor condiții.

În premieră, pentru a oferi celor interesați de ofertele editoriale ale celor aproape 40 de participanți, posibilitatea de a „răsfoi”, fie și virtual, volumele prezentate la Târgul Gaudeamus Radio România, evenimentul în format fizic va fi dublat de o ediție online, găzduită de website-ul www.gaudeamus.ro.

Programul evenimentelor, 7 – 11 iulie

Miercuri, 7 iulie, ora 18.00, live pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus
Editura Noua Acropolă: Prezentare de carte - Ankor Discipolul
Toate popoarele din lumea antică, inclusiv amerindienii, ne vorbesc despre diluvii şi continente scufundate. Platon ne-a lăsat o relatare foarte precisă. Pe ultimul fragment al Continentului Atlant l-am situat pe Ankor, un principe, un filosof, un om. Acţiunea se desfăşoară acum unsprezece mii cinci sute de ani. Totuşi, uneori intriga se va desfăşura în cititorul însuşi al acestor pagini, deoarece întrebarea citată la început continuă să ne preocupe pe toţi. Da, toţi purtăm în inima noastră un “Ankor”. Această povestire ne va ajuta pe mulţi dintre noi să îl întâlnim.

Joi, 8 iulie, ora 18.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Arco Iris: Victoria Furcoiu – Bunica: prezentarea celor mai noi apariții editoriale din Colecția ,,Scrieri pentru copii, de la bunica", urmată de un concurs de ghicitori cu premii.

Joi, 8 iulie, ora 19.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România

Editura Noua Acropolă: Filosofie pentru viață
Filosofia ne învață că am venit pe lume pentru a ne realiza, a avea o familie, a călători, a învăța, într-un cuvânt a ne bucura de viață. Dar, în tumultul acestor demersuri ne pierdem în detalii, între ce și cum trebuie să facem sau ce să nu facem, ne pierdem și ajungem să uităm de noi înșine. Atunci avem nevoie să folosim un altfel de minte, cea capabilă să găsească răspunsuri despre sensul lucrurilor, despre ce merită efortul nostru, despre cine suntem noi și ce este viața. Avem nevoie să ne cunoaștem pe noi, să înțelegem viața și vom putea lua decizia potrivită în fiecare situație. Dar cum?
Avem visuri, avem speranțe, avem idealuri, vrem să fim triumfători în viață, dar pe de altă parte ne este și frică, suntem nesiguri. Și aici există un conflict interior între a-mi urmări visurile, sau a rămâne în starea actuală, la ceea ce am deja, la ceea ce cunosc deja. Cum rezolvăm conflictul?
În cadrul evenimentului Noii Acropole, din această seară de la ora 18:00, sunteți invitați să aflați legătura dintre idei, răspunsuri și transformări.

Vineri, 9 iulie, ora 18.00, live pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus
Editura Noua Acropolă: Prezentare de carte - Eroul Cotidian - Delia Steinberg
Un volum în care sunt transmise în cuvinte simple idei mari despre sensul eroic al vieții umane. ”Când Filosofia Clasică exalta eroii, făcându-i recunoscuţi de toţi, nu cred că se sprijinea doar pe fapte eroice războinice sau pe remarcabile acte de îndemânare psihică sau biologică. Cred că întrevăd, şi nu doar la un singur filosof, o invitaţie tăcută şi subtilă de a ne lua la întrecere cu aceşti eroi începând chiar de la simplitatea propriilor noastre vieţi şi - de ce nu? - din postul de luptă pe care Destinul ni l-a dat fiecăruia dintre noi.
Sensul eroic al vieţii nu se epuizează cu o singură luptă, nici prin vreo situaţie dificilă din care am putut să ieşim victorioşi. De aceea vorbim despre un sens al vieţii, şi nu despre o ocazie în viaţă. Sensul vieţii este ca o direcţie generală, este un drum, cu mai multe sau mai puţine abisuri, care duce la o ţintă.”

Vineri, 9 iulie, ora 19.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
ID Studioul de Artă: Redescoperă Oradea sub semnul identității
Întotdeauna există o legătură între poveste și realitate.
Sub semnul Identității - ID Studioul de Artă organizează evenimentul ReDescoperăOradea: Lansare de carte - Editura ID și prezentarea albumului GENERAȚII – Trupa Mustang.
Te învităm să descoperi și tu cea mai frumoasă latură a vieții – POVESTEA!
INVITAȚI speciali:
Actrița NORA TIU Chiriacși Prof. Maria Agape de laAsociația RedescoperăArta

Sâmbătă, 10 iulie, ora 11.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Doxologia: lansarea colecției „Historia Christiana”
Lansarea va fi moderată de editorul fondator Dragoș Mîrșanu, avându-i invitați pe Pr. lect. univ. dr. Florin Toader Tomoioagă și pe Lect. univ. dr. Ovidiu Sferlea.
Descrierea sumară a colecției:
Colecția Historia Christiana își propune să prezinte pagini din istoria urmării lui Hristos și a misiunii creștine de-a lungul secolelor, explorând fapte (istorie factuală), idei (istorie intelectuală) și texte (traduceri de izvoare).
Colecția se adresează atât specialiștilor, cât și studenților și cititorilor instruiți, oferind volume care beneficiază de îngrijire științifică.

Sâmbătă, 10 iulie, ora 18.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Noua Acropolă: Filosofie pentru viață
Suntem ființe complexe pentru că avem mai multe aspecte care ne influențează: de la nevoile corpului nostru, colorata lume a emoțiilor și sentimentelor, curiozitățile minții noastre cu ajutorul căreia cunoaștem lumea, până la inteligența care ne ajută să discernem și voința care ne face să ne ridicăm de fiecare dată, căutând drumul spre a fi învingători în viață. În același timp suntem și ființe integrale, pentru că formăm o unitate.
Nu este suficient să identificăm aceste aspecte în noi, ci și faptul că între ele există o dinamică. Avem visuri, avem speranțe, avem idealuri, vrem să fim triumfători în viață, dar pe de altă parte ne este și frică, suntem nesiguri. Și aici există un conflict interior între a-mi urmări visurile, sau a rămâne în starea actuală, la ceea ce am deja, la ceea ce cunosc deja. Cum rezolvăm conflictul?
Vom căuta răspunsuri în cadrul evenimentului Noii Acropole.

Duminică, 11 iulie, ora 18.00, în incinta târgului Gaudeamus Radio România
Editura Noua Acropolă: Filosofie pentru viață
În om există și o parte care se întreabă despre sensul lucrurilor, care are nevoie să fie liberă, să exploreze, să se regăsească pe sine, să găsească răspunsuri la nelămuririle și neliniștile sufletului. Cum ne ocupăm de această parte din noi? Cum o dezvoltăm? Logica ne spune că trebuie să căutăm răspunsuri la cei care știu, la experți. Dacă vrem să construim o casă întrebăm un arhitect. Pe cine întrebăm despre neliniștile sufletului? Pe înțelepți. Cine sunt înțelepții? Sunt mari persoane care au descoperit un adevăr și care trăiesc acel adevăr, și nu doar îl trăiesc, ci se și preocupă să îl transmită umanității. Acești mari înțelepți, acești mari oameni și sunt mulți în istorie – ca Platon, Socrate, Aristotel, Buddha, Confucius ne-au lăsat învățăturile lor. Veți spune ei au trăit acum mult timp. Da, dar când vorbim despre neliniști interioare ființa umană este aceeași ca acum 500 sau 5000 de ani. Învățăturile lor au fost verificate și confirmate în timp de mulți oameni mari, nu sunt o modă trecătoare a momentului, de aceea înțelegerea gândirii lor ne este importantă și nouă.

În cadrul atelierului de filosofie pentru viață susținut de Noua Acropolă duminică 11 iulie, de la ora 18:00 puteți vedea felul în care pot fi căutate răspunsuri la întrebări fundamentale prin studiul aplicat al filosofiei.

Corul Academic Radio prezintă „Melocinemateca”
Interviuri si reportaje 14 Martie 2023, 12:32

Corul Academic Radio prezintă „Melocinemateca”

Joi 16 martie, de la ora 19:00, Corul Academic Radio invită publicul la Sala Radio, la un concert-spectacol extraordinar,...

Corul Academic Radio prezintă „Melocinemateca”
Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret
Interviuri si reportaje 11 Martie 2023, 09:02

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret

Radio România aniversează astăzi 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret, care s-a transformat ulterior în...

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret
Un an alături de Ucraina
Interviuri si reportaje 24 Februarie 2023, 19:38

Un an alături de Ucraina

Centrul de Proiecte Timişoara organizează evenimentul special Un an alături de Ucraina. Din program:

Un an alături de Ucraina
Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro
Interviuri si reportaje 23 Februarie 2023, 09:07

Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro

București FM și Agenția de Presă RADOR lansează vineri, 24 februarie, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina,...

Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro
„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”
Interviuri si reportaje 17 Februarie 2023, 08:44

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”

Deschiderea oficială a programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” are loc în perioada 17-19 februarie, un...

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”
Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie
Interviuri si reportaje 08 Februarie 2023, 11:19

Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie

La inițiativa UNESCO, începând din 2011, 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. Tema ediției din 2023 este “Radioul și...

Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie
Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio
Interviuri si reportaje 28 Ianuarie 2023, 10:51

Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio

În 25 februarie, de la ora 19:00, va avea loc un concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio...

Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio
Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată
Interviuri si reportaje 24 Ianuarie 2023, 14:13

Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată

Unii dintre ţăranii români au marcat istoria neamului, laolaltă cu voievozii. Pe cei mai mulți nu-i avem trecuţi în...

Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată