Ascultă Radio Antena Satelor Live

Temperaturile scad în următoarele săptămâni, iar vremea devine instabilă

Vremea se va răcori către finalul acestei acestei săptămâni în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în perioada 5 - 9 iulie, potrivit prognozei pentru intervalul 3 - 16 iulie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Temperaturile scad în următoarele săptămâni, iar vremea devine instabilă
Foto: Pixabay

03 Iulie 2023, 16:45

În Banat, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă îndeosebi în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 - 31 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar până la finalul săptămânii sunt estimate valori termice în general de 27 - 29 de grade.

În perioada 10 - 16 iulie vremea va redeveni călduroasă, astfel la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 15 şi 17 grade, cu posibile valori mai ridicate după data de 13 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Crişana, în primele două zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 29 - 30 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, astfel că la mijlocul săptămânii sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade.

Ulterior, tendinţa va fi de încălzire treptată, încât după 10 iulie vremea va deveni călduroasă, cu maxime termice în general peste 30 - 32 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative, astfel că pe parcursul intervalului sunt prognozate valori în medie de 14 - 16 grade, posibil mai ridicate spre mijlocul lunii iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. Pe arii mai restrânse vor fi ploi şi în restul intervalului, cu o probabilitatea în creştere după 13 iulie.

În Transilvania, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 28 - 29 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în perioada 6 - 9 iulie sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade.

În a doua săptămână vremea se va încălzi, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 29 - 31 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 14 - 15 grade în perioada 3 - 8 iulie, va scădea la 12 grade în 10 şi 11 iulie, apoi va reveni la 14 grade spre finalul intervalului.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi, în special, în perioada 5 - 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Maramureş, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 27 - 28 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în 6 iulie se va atinge o medie a acestora de 25 - 26 de grade.

Tendinţa va fi de creştere treptată după această zi, astfel că după 10 iulie şi la nivelul acestei regiunii se pot atinge maxime în jurul a 30 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 12 - 13 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (9 - 11 iulie) şi de 14 - 16 grade în cele mai calde.

Vor mai fi averse locale în prima zi a intervalului, dar instabilitatea atmosferică mai accentuată va fi în perioada 5 - 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. Pe arii mai restrânse vor fi ploi şi în restul intervalului, cu o probabilitate în creştere după 13 iulie.

În Moldova, vremea va deveni călduroasă în perioada 4 - 6 iulie, pe arii restrânse caniculară în sudul regiunii (în 5 şi 6 iulie), cu o medie a temperaturilor maxime de 31 - 32 de grade, apoi se va răcori, astfel că în zilele de 7, 8 şi 9 iulie, în general, vor fi valori în jurul a 26 de grade.

Un proces de încălzire a vremii va debuta din 10 iulie, iar în a doua săptămână de prognoză media temperaturilor maxime va atinge din nou 31 - 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 15 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 - 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Dobrogea, vremea se va încălzi în primele zile ale intervalului, de la o medie a temperaturilor maxime de 28 - 29 de grade în prima zi, până la valori în jurul a 33 de grade în 6 iulie, astfel că îndeosebi în partea continentală a regiunii local va fi caniculă.

În perioada 7 - 10 iulie se va înregistra o scădere uşoară până la o medie a temperaturii maxime de 29 - 30 de grade, apoi până spre finalul intervalului se va reveni la 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra pe litoral şi în deltă, până spre 22 - 24 de grade.

Pe arii restrânse vor fi averse în prima zi a intervalului, dar şi în perioada 8 - 10 iulie, când instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Muntenia, tendinţa va fi de încălzire în primele zile ale intervalului, astfel că mai ales în 5 şi 6 iulie, în zona de câmpie va fi caniculă, media temperaturii maxime la nivelul întregii regiuni urmând să atingă 33 - 34 de grade.

Se va răcori în perioada 7 - 10 iulie, când sunt estimate valori în general apropiate de normele climatologice, la o medie în jurul a 30 de grade, însă, spre finalul intervalului (după 13 iulie), se va reveni la 33 - 34 de grade.

La nivel regional, media temperaturilor minime nu va avea variaţii semnificative de la o noapte la alta şi se va situa între 16 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special spre finalul acesteia (perioada 7 - 9 iulie), când aversele vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ. În a doua săptămână, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă îndeosebi în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 - 32 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar până la finalul săptămânii sunt estimate valori termice în general de 28 - 29 de grade.

În perioada 10 - 16 iulie, vremea va redeveni călduroasă, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 32 - 33 de grade.

La nivel regional, media temperaturilor minime nu va avea variaţii semnificative de la o noapte la alta şi se va situa între 15 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

La munte, media temperaturilor maxime pentru întreaga zona montană va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, iar a celor minime va fi de 11 - 12 grade. Valori termice uşor mai scăzute, atât diurne (o medie de 16 - 17 grade), cât şi nocturne (9 - 10 grade) se vor înregistra în perioada 7 - 10 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 - 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ. În restul intervalului, aversele vor fi pe arii mai restrânse în special în timpul după-amiezelor.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 3 - 16 iulie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Etichete : meteo prognoza meteo
Căldură extremă în toată țara. Avertizările cod galben şi portocaliu menținute
Mediu 11 Iulie 2024, 14:43

Căldură extremă în toată țara. Avertizările cod galben şi portocaliu menținute

Meteorologii au emis noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, disconfort termic ridicat şi temperaturi mari,...

Căldură extremă în toată țara. Avertizările cod galben şi portocaliu menținute
Magnitudinea cutremurului produs miercuri dimineaţa în judeţul Buzău, revizuită în urcare la 3,6
Mediu 10 Iulie 2024, 10:07

Magnitudinea cutremurului produs miercuri dimineaţa în judeţul Buzău, revizuită în urcare la 3,6

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit în urcare la 3,6 pe Richter...

Magnitudinea cutremurului produs miercuri dimineaţa în judeţul Buzău, revizuită în urcare la 3,6
Temperaturi extreme: 39 de grade Celsius și cod portocaliu de caniculă în nouă județe și București
Mediu 10 Iulie 2024, 08:58

Temperaturi extreme: 39 de grade Celsius și cod portocaliu de caniculă în nouă județe și București

Capitala şi nouă judeţe se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat pe parcursul zilei de...

Temperaturi extreme: 39 de grade Celsius și cod portocaliu de caniculă în nouă județe și București
Cutremur în Vrancea, de 3,3 grade
Mediu 10 Iulie 2024, 08:55

Cutremur în Vrancea, de 3,3 grade

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 pe Richter s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 8:44, în judeţul Buzău, informează...

Cutremur în Vrancea, de 3,3 grade
Volumul deșeurilor generate de şantiere, egal cu cel al populației și agenților economici
Mediu 09 Iulie 2024, 15:45

Volumul deșeurilor generate de şantiere, egal cu cel al populației și agenților economici

Cantităţile de deşeuri generate de şantiere sunt aproximativ egale cu cele generate de populaţie şi agenţi economici, iar pe...

Volumul deșeurilor generate de şantiere, egal cu cel al populației și agenților economici
Caniculă și seceta predomină: Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni, în fiecare regiune
Mediu 08 Iulie 2024, 14:51

Caniculă și seceta predomină: Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni, în fiecare regiune

Vremea caniculară, cu valori termice maxime ce tind spre 39 de grade în majoritatea regiunilor, va caracteriza următoarele...

Caniculă și seceta predomină: Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni, în fiecare regiune
Râuri din 12 judeţe sub cod portocaliu de inundaţii, până miercuri
Mediu 02 Iulie 2024, 14:39

Râuri din 12 judeţe sub cod portocaliu de inundaţii, până miercuri

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din 12 judeţe ale ţării, unde sunt posibile depăşiri...

Râuri din 12 judeţe sub cod portocaliu de inundaţii, până miercuri
Avertizare de vreme severă: Ploi și furtuni pe aproape tot teritoriul ţării
Mediu 01 Iulie 2024, 12:29

Avertizare de vreme severă: Ploi și furtuni pe aproape tot teritoriul ţării

Instabilitatea atmosferică se accentuează din această seară din sud-vestul ţării, iar de mâine ploile şi furtunile vor...

Avertizare de vreme severă: Ploi și furtuni pe aproape tot teritoriul ţării