Ascultă Radio Antena Satelor Live

Temperaturile scad în următoarele săptămâni, iar vremea devine instabilă

Vremea se va răcori către finalul acestei acestei săptămâni în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în perioada 5 - 9 iulie, potrivit prognozei pentru intervalul 3 - 16 iulie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Temperaturile scad în următoarele săptămâni, iar vremea devine instabilă
Foto: Pixabay

03 Iulie 2023, 16:45

În Banat, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă îndeosebi în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 - 31 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar până la finalul săptămânii sunt estimate valori termice în general de 27 - 29 de grade.

În perioada 10 - 16 iulie vremea va redeveni călduroasă, astfel la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 15 şi 17 grade, cu posibile valori mai ridicate după data de 13 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Crişana, în primele două zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 29 - 30 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, astfel că la mijlocul săptămânii sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade.

Ulterior, tendinţa va fi de încălzire treptată, încât după 10 iulie vremea va deveni călduroasă, cu maxime termice în general peste 30 - 32 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative, astfel că pe parcursul intervalului sunt prognozate valori în medie de 14 - 16 grade, posibil mai ridicate spre mijlocul lunii iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. Pe arii mai restrânse vor fi ploi şi în restul intervalului, cu o probabilitatea în creştere după 13 iulie.

În Transilvania, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 28 - 29 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în perioada 6 - 9 iulie sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade.

În a doua săptămână vremea se va încălzi, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 29 - 31 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 14 - 15 grade în perioada 3 - 8 iulie, va scădea la 12 grade în 10 şi 11 iulie, apoi va reveni la 14 grade spre finalul intervalului.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi, în special, în perioada 5 - 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Maramureş, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 27 - 28 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în 6 iulie se va atinge o medie a acestora de 25 - 26 de grade.

Tendinţa va fi de creştere treptată după această zi, astfel că după 10 iulie şi la nivelul acestei regiunii se pot atinge maxime în jurul a 30 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 12 - 13 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (9 - 11 iulie) şi de 14 - 16 grade în cele mai calde.

Vor mai fi averse locale în prima zi a intervalului, dar instabilitatea atmosferică mai accentuată va fi în perioada 5 - 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. Pe arii mai restrânse vor fi ploi şi în restul intervalului, cu o probabilitate în creştere după 13 iulie.

În Moldova, vremea va deveni călduroasă în perioada 4 - 6 iulie, pe arii restrânse caniculară în sudul regiunii (în 5 şi 6 iulie), cu o medie a temperaturilor maxime de 31 - 32 de grade, apoi se va răcori, astfel că în zilele de 7, 8 şi 9 iulie, în general, vor fi valori în jurul a 26 de grade.

Un proces de încălzire a vremii va debuta din 10 iulie, iar în a doua săptămână de prognoză media temperaturilor maxime va atinge din nou 31 - 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 15 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 - 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Dobrogea, vremea se va încălzi în primele zile ale intervalului, de la o medie a temperaturilor maxime de 28 - 29 de grade în prima zi, până la valori în jurul a 33 de grade în 6 iulie, astfel că îndeosebi în partea continentală a regiunii local va fi caniculă.

În perioada 7 - 10 iulie se va înregistra o scădere uşoară până la o medie a temperaturii maxime de 29 - 30 de grade, apoi până spre finalul intervalului se va reveni la 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra pe litoral şi în deltă, până spre 22 - 24 de grade.

Pe arii restrânse vor fi averse în prima zi a intervalului, dar şi în perioada 8 - 10 iulie, când instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Muntenia, tendinţa va fi de încălzire în primele zile ale intervalului, astfel că mai ales în 5 şi 6 iulie, în zona de câmpie va fi caniculă, media temperaturii maxime la nivelul întregii regiuni urmând să atingă 33 - 34 de grade.

Se va răcori în perioada 7 - 10 iulie, când sunt estimate valori în general apropiate de normele climatologice, la o medie în jurul a 30 de grade, însă, spre finalul intervalului (după 13 iulie), se va reveni la 33 - 34 de grade.

La nivel regional, media temperaturilor minime nu va avea variaţii semnificative de la o noapte la alta şi se va situa între 16 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special spre finalul acesteia (perioada 7 - 9 iulie), când aversele vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ. În a doua săptămână, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă îndeosebi în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 - 32 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar până la finalul săptămânii sunt estimate valori termice în general de 28 - 29 de grade.

În perioada 10 - 16 iulie, vremea va redeveni călduroasă, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 32 - 33 de grade.

La nivel regional, media temperaturilor minime nu va avea variaţii semnificative de la o noapte la alta şi se va situa între 15 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

La munte, media temperaturilor maxime pentru întreaga zona montană va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, iar a celor minime va fi de 11 - 12 grade. Valori termice uşor mai scăzute, atât diurne (o medie de 16 - 17 grade), cât şi nocturne (9 - 10 grade) se vor înregistra în perioada 7 - 10 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 - 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ. În restul intervalului, aversele vor fi pe arii mai restrânse în special în timpul după-amiezelor.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 3 - 16 iulie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Etichete : meteo prognoza meteo
Cutremur cu magnitudinea 4,2 în judeţul Buzău, sâmbătă dimineaţa
Mediu 16 Septembrie 2023, 10:22

Cutremur cu magnitudinea 4,2 în judeţul Buzău, sâmbătă dimineaţa

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă, la ora locală 9:16, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit...

Cutremur cu magnitudinea 4,2 în judeţul Buzău, sâmbătă dimineaţa
Cod galben de inundaţii pe râuri din nouă judeţe, până vineri la prânz
Mediu 14 Septembrie 2023, 12:30

Cod galben de inundaţii pe râuri din nouă judeţe, până vineri la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii,...

Cod galben de inundaţii pe râuri din nouă judeţe, până vineri la prânz
Proprietarii de terenuri, obligaţi să realizeze lucrări de combatere a ambroziei
Mediu 13 Septembrie 2023, 15:55

Proprietarii de terenuri, obligaţi să realizeze lucrări de combatere a ambroziei

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a legii privind combaterea buruienii ambrozia, stabilind,...

Proprietarii de terenuri, obligaţi să realizeze lucrări de combatere a ambroziei
Cutremur devastator în Maroc: 820 de morţi, conform unui nou bilanţ al victimelor
Mediu 09 Septembrie 2023, 14:13

Cutremur devastator în Maroc: 820 de morţi, conform unui nou bilanţ al victimelor

Cel puţin 632 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un puternic seism care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă,...

Cutremur devastator în Maroc: 820 de morţi, conform unui nou bilanţ al victimelor
Meteorologii prognozează vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în luna septembrie
Mediu 03 Septembrie 2023, 12:42

Meteorologii prognozează vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în luna septembrie

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind călduroasă cel puţin în primele...

Meteorologii prognozează vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în luna septembrie
Atenţionare Cod galben de ploi în 23 de judeţe pe parcursul zilei de joi
Mediu 31 August 2023, 12:22

Atenţionare Cod galben de ploi în 23 de judeţe pe parcursul zilei de joi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 23 de judeţe,...

Atenţionare Cod galben de ploi în 23 de judeţe pe parcursul zilei de joi
Cod portocaliu de ploi abundente pentru zone din judeţele Timiş şi Cluj. Cod roşu de averse torenţiale în Vrancea şi Buzău
Mediu 30 August 2023, 13:09

Cod portocaliu de ploi abundente pentru zone din judeţele Timiş şi Cluj. Cod roşu de averse torenţiale în Vrancea şi Buzău

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări nowcasting Cod portocaliu de ploi abundente pentru zone din...

Cod portocaliu de ploi abundente pentru zone din judeţele Timiş şi Cluj. Cod roşu de averse torenţiale în Vrancea şi Buzău
Atenţionare hidrologică: Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe - Cod galben pe râuri din 27 de judeţe
Mediu 29 August 2023, 13:15

Atenţionare hidrologică: Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe - Cod galben pe râuri din 27 de judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru...

Atenţionare hidrologică: Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe - Cod galben pe râuri din 27 de judeţe