Ascultă Radio Antena Satelor Live

Temperaturile scad în următoarele săptămâni, iar vremea devine instabilă

Vremea se va răcori către finalul acestei acestei săptămâni în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în perioada 5 - 9 iulie, potrivit prognozei pentru intervalul 3 - 16 iulie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Temperaturile scad în următoarele săptămâni, iar vremea devine instabilă
Foto: Pixabay

03 Iulie 2023, 16:45

În Banat, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă îndeosebi în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 - 31 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar până la finalul săptămânii sunt estimate valori termice în general de 27 - 29 de grade.

În perioada 10 - 16 iulie vremea va redeveni călduroasă, astfel la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 15 şi 17 grade, cu posibile valori mai ridicate după data de 13 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Crişana, în primele două zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 29 - 30 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, astfel că la mijlocul săptămânii sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade.

Ulterior, tendinţa va fi de încălzire treptată, încât după 10 iulie vremea va deveni călduroasă, cu maxime termice în general peste 30 - 32 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative, astfel că pe parcursul intervalului sunt prognozate valori în medie de 14 - 16 grade, posibil mai ridicate spre mijlocul lunii iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. Pe arii mai restrânse vor fi ploi şi în restul intervalului, cu o probabilitatea în creştere după 13 iulie.

În Transilvania, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 28 - 29 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în perioada 6 - 9 iulie sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade.

În a doua săptămână vremea se va încălzi, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 29 - 31 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 14 - 15 grade în perioada 3 - 8 iulie, va scădea la 12 grade în 10 şi 11 iulie, apoi va reveni la 14 grade spre finalul intervalului.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi, în special, în perioada 5 - 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Maramureş, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 27 - 28 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în 6 iulie se va atinge o medie a acestora de 25 - 26 de grade.

Tendinţa va fi de creştere treptată după această zi, astfel că după 10 iulie şi la nivelul acestei regiunii se pot atinge maxime în jurul a 30 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 12 - 13 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (9 - 11 iulie) şi de 14 - 16 grade în cele mai calde.

Vor mai fi averse locale în prima zi a intervalului, dar instabilitatea atmosferică mai accentuată va fi în perioada 5 - 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. Pe arii mai restrânse vor fi ploi şi în restul intervalului, cu o probabilitate în creştere după 13 iulie.

În Moldova, vremea va deveni călduroasă în perioada 4 - 6 iulie, pe arii restrânse caniculară în sudul regiunii (în 5 şi 6 iulie), cu o medie a temperaturilor maxime de 31 - 32 de grade, apoi se va răcori, astfel că în zilele de 7, 8 şi 9 iulie, în general, vor fi valori în jurul a 26 de grade.

Un proces de încălzire a vremii va debuta din 10 iulie, iar în a doua săptămână de prognoză media temperaturilor maxime va atinge din nou 31 - 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 15 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 - 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Dobrogea, vremea se va încălzi în primele zile ale intervalului, de la o medie a temperaturilor maxime de 28 - 29 de grade în prima zi, până la valori în jurul a 33 de grade în 6 iulie, astfel că îndeosebi în partea continentală a regiunii local va fi caniculă.

În perioada 7 - 10 iulie se va înregistra o scădere uşoară până la o medie a temperaturii maxime de 29 - 30 de grade, apoi până spre finalul intervalului se va reveni la 32 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra pe litoral şi în deltă, până spre 22 - 24 de grade.

Pe arii restrânse vor fi averse în prima zi a intervalului, dar şi în perioada 8 - 10 iulie, când instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Muntenia, tendinţa va fi de încălzire în primele zile ale intervalului, astfel că mai ales în 5 şi 6 iulie, în zona de câmpie va fi caniculă, media temperaturii maxime la nivelul întregii regiuni urmând să atingă 33 - 34 de grade.

Se va răcori în perioada 7 - 10 iulie, când sunt estimate valori în general apropiate de normele climatologice, la o medie în jurul a 30 de grade, însă, spre finalul intervalului (după 13 iulie), se va reveni la 33 - 34 de grade.

La nivel regional, media temperaturilor minime nu va avea variaţii semnificative de la o noapte la alta şi se va situa între 16 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special spre finalul acesteia (perioada 7 - 9 iulie), când aversele vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ. În a doua săptămână, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă îndeosebi în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 30 - 32 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar până la finalul săptămânii sunt estimate valori termice în general de 28 - 29 de grade.

În perioada 10 - 16 iulie, vremea va redeveni călduroasă, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 32 - 33 de grade.

La nivel regional, media temperaturilor minime nu va avea variaţii semnificative de la o noapte la alta şi se va situa între 15 şi 18 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 5 - 7 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

La munte, media temperaturilor maxime pentru întreaga zona montană va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, iar a celor minime va fi de 11 - 12 grade. Valori termice uşor mai scăzute, atât diurne (o medie de 16 - 17 grade), cât şi nocturne (9 - 10 grade) se vor înregistra în perioada 7 - 10 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 - 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ. În restul intervalului, aversele vor fi pe arii mai restrânse în special în timpul după-amiezelor.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 3 - 16 iulie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Etichete : meteo prognoza meteo
Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seara
Mediu 29 Februarie 2024, 16:45

Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seara

O masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României până vineri seara, ceea ce ar putea determina creşteri...

Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seara
Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence, instalate în Deltă
Mediu 28 Februarie 2024, 15:49

Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence, instalate în Deltă

O sută de cuiburi artificiale pentru dumbrăvence au fost instalate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în cadrul...

Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence, instalate în Deltă
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău - instituție de importantă majoră, pentru salvarea patrimoniului genetic românesc.
Mediu 27 Februarie 2024, 19:19

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău - instituție de importantă majoră, pentru salvarea patrimoniului genetic românesc.

Activitatea de cercetare de la nivelul Băncii contribuie major la salvarea patrimoniului genetic autohton din legumicultura,...

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău - instituție de importantă majoră, pentru salvarea patrimoniului genetic românesc.
Temperaturi maxime ridicate şi precipitaţii mai consistente, prognozate în perioada următoare
Mediu 26 Februarie 2024, 17:09

Temperaturi maxime ridicate şi precipitaţii mai consistente, prognozate în perioada următoare

Ultimele zile din februarie vor aduce valori termice maxime de 19 - 20 de grade în unele regiuni, iar temperaturile vor...

Temperaturi maxime ridicate şi precipitaţii mai consistente, prognozate în perioada următoare
Risc însemnat de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu, Godeanu şi Rodnei
Mediu 23 Februarie 2024, 18:47

Risc însemnat de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu, Godeanu şi Rodnei

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu, Godeanu şi Rodnei
Cotele Dunării vor fi peste media multianuală a lunii februarie, în următoarele zile
Mediu 21 Februarie 2024, 15:11

Cotele Dunării vor fi peste media multianuală a lunii februarie, în următoarele zile

Debitul fluviului Dunărea, la intrarea în ţară, se va situa peste media multianuală a lunii februarie, până la finalul...

Cotele Dunării vor fi peste media multianuală a lunii februarie, în următoarele zile
Vreme extrem de caldă în următoarea perioadă. Aria precipitaţiilor se extinde
Mediu 19 Februarie 2024, 14:57

Vreme extrem de caldă în următoarea perioadă. Aria precipitaţiilor se extinde

Vremea va intra într-un proces de încălzire în majoritatea regiunilor, însă în zona montană valorile termice minime vor...

Vreme extrem de caldă în următoarea perioadă. Aria precipitaţiilor se extinde
O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş; nu există victime
Mediu 15 Februarie 2024, 12:16

O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş; nu există victime

O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc în zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, a...

O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş; nu există victime