Telefonul Vârstnicului
Nevoile seniorilor din România în prima jumătate a anului 2025; Se menţin solicitările pentru informaţii utile, dar creşte interesul pentru implicare digitală şi socială.

10 Iulie 2025, 12:19
În primele şase luni ale acestui an, linia socială gratuită Telefonul Vârstnicului - 0800 460 001, operată din anul 2015 de Fundaţia Regală Margareta a României, a înregistrat 5.464 de apeluri din întreaga ţară. Dintre acestea, 1.182 de apelanţi - seniori şi aparţinători - au sunat pentru prima dată, iar 54% dintre vârstnici au declarat că locuiesc singuri.
Serviciul rămâne un reper pentru vârstnicii de peste 65 de ani din România, oferind informare, consiliere socială, sprijin şi îndrumare pentru nevoi diverse - de la recomandări pentru servicii sociale, până la suport emoţional sau activităţi comunitare.
Care sunt nevoile seniorilor care sună
Unul dintre aspectele notabile ale acestei perioade este modificarea topului nevoilor exprimate de seniori. Dacă în anii anteriori cele mai multe apeluri vizau cererea de informaţii utile şi de încredere sau sprijinul practic la domiciliu, în prima jumătate a anului 2025 a urcat semnificativ în top dorinţa de implicare în viaţa comunităţii şi de participare la activităţi specifice vârstei a treia. Categoria Viaţă activă şi participare socială a ajuns pe locul al doilea, cu 330 de apeluri, devansând solicitările pentru îngrijire şi suport în funcţie de gradul de dependenţă, dar şi sprijin material sau financiar.
Această schimbare se datorează şi faptului că Fundaţia Regală a demarat anul trecut şi continuă în anul 2025, alături de Fundaţia Vodafone, proiectul Conectăm Generaţii în Lumea Digitală, dedicat educaţiei digitale pentru seniori. În acest context, 265 de persoane vârstnice au contactat pentru prima dată Telefonul Vârstnicului, în prima jumătate a anului, pentru a se înscrie la atelierele de digitalizare. Aşadar, toţi apelanţii care doresc o viaţă activă au primit informaţii despre posibilităţile de participare la atelierele de educaţie digitală pentru seniori organizate la Bucureşti şi în alte 15 localităţi din ţară, despre oportunităţile de voluntariat în comunitate, precum Centrele Generaţii, sau despre activităţile organizate în cluburile pentru seniori din comunitate sau la TeleClubul Seniorilor.
'Sunt recunoscătoare, chiar m-aţi salvat. Nu credeam că există astfel de cluburi şi la noi în oraş. Ştiţi cum este, decât să stau acasă între patru pereţi, mai bine merg undeva să mai schimb o vorbă cu cineva, să mai învăţ şi lucruri noi sau să merg în excursii împreună cu alte persoane de vârsta mea.' - spune cu bucurie în voce doamna P, în vârstă de 68 ani, care a sunat din dorinţa de a ieşi din casă şi de a cunoaşte oameni de aceeaşi vârstă cu a dumneaei
În continuare, Telefonul Vârstnicului rămâne un spaţiu de sprijin şi încredere pentru seniorii care sună. Nevoia de a afla informaţii practice, utile şi de încredere rămâne pe primul loc. Contacte relevante şi informaţii actualizate pentru situaţii particulare au fost oferite celor 367 de seniori de către asistenţii sociali ai liniei telefonice. Aceştia operează cu o bază de date ce conţine circa 1.500 de instituţii de stat, servicii sociale sau private cu servicii specifice pentru seniori, în continuă actualizare.
Nevoia de îngrijire şi suport în raport cu gradul de dependenţă a ajuns pe locul 3 în topul apelurilor. 258 dintre apelanţii unici au primit informaţii despre serviciile specializate disponibile, referinţe despre cămine pentru vârstnici şi proceduri de instituţionalizare şi resursele disponibile în comunitate, precum şi recomandări privind instituţii care oferă îngrijiri medicale la domiciliu.
Locul 4 în topul apelurilor vârstnicilor au fost solicitările de sprijin financiar sau material, din partea a 115 dintre seniorii care au sunat pentru prima dată la Telefonul Vârstnicului. Echipa a recomandat acestora resursele comunitare adecvate nevoilor individuale, operate de DGAS-uri sau ONG-uri, care pot oferi produse alimentare, igienico-sanitare sau tichete sociale.
Nevoia de sprijin emoţional ocupă locul 5 în top. Pentru 53 de seniori care trăiesc cu greu singurătatea şi provocările personale, Telefonul Vârstnicului a răspuns prin servicii proprii de reapelare săptămânală sau prin redirecţionare către organizaţii partenere cu servicii specializate din comunitatea lor. Până în acest moment al anului, 227 de seniori au beneficiat de sprijin emoţional prin apeluri săptămânale de susţinere.
Cine sunt seniorii care apelează Telefonul Vârstnicului
54% locuiesc singuri, un procent care reflectă o tendinţă naţională: 1 din 3 vârstnici din România trăieşte în izolare. Alte categorii includ seniori care locuiesc cu parteneri (29%), sau cu alte persoane (9%), sau în gospodării extinse, alături de copii sau nepoţi (8%).
Femeile reprezintă 58% dintre apelanţi, iar distribuţia pe categorii de vârstă arată că cei mai mulţi seniori apelanţi sunt în intervalul 70-80 de ani (38%), urmaţi de cei între 65-70 de ani (19%) şi cei între 80-90 de ani (17%). De asemenea, 11% dintre apeluri au venit din partea aparţinătorilor, care au solicitat sprijin indirect pentru vârstnici.
Un serviciu cu impact naţional, operat cu empatie
Telefonul Vârstnicului are acoperire naţională: cei mai mulţi apelanţi provin din Bucureşti şi Ilfov (377 apeluri), urmaţi de seniorii din Transilvania (223 apeluri) şi Moldova (216 apeluri). Provocările seniorilor sunt resimţite mai acut în zonele rurale şi oraşele mici, de unde au venit 454 de apeluri, comparativ cu 348 din Bucureşti.
Echipa Telefonul Vârstnicului este formată din 3 asistenţi sociali operatori şi un (1) coordonator, precum şi 15 voluntari implicaţi în serviciul de reapelare săptămânală. Vârstnicii din toată ţara, care au nevoie de informare, consiliere socială şi alinare a singurătăţii, pot suna gratuit la numărul 0800 460 001, de luni până vineri între orele 08.00 - 20.00 şi sâmbăta între 08:00 - 16:00.
Fiecare apel este o şansă pentru un vârstnic să reintre în contact cu lumea. Fiecare senior este tratat cu empatie şi profesionalism, oferindu-i-se nu doar informaţie, ci şi alinare.