ANRE şi ANPC fac controale la furnizorii de energie
Ministerul Economiei va propune creşterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respectă legislaţia.
15 Ianuarie 2022, 21:57
Totodată, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor afirmă că instituţia a primit peste 2.000 de sesizări anul trecut şi mai mult de 400 de reclamaţii doar în ultima săptămână. Amenzile date de ANPC la ultimul control se ridică la o valoare totală de circa 450.000 de lei.
În acest moment, furnizorii de energie sunt obiectul a două controale, unul al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar celălalt al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. ANPC a înfiinţat un comandament pentru această problemă şi în ultima săptămână a verificat 72 de furnizori, din care 27 au primit amenzi cu un total de 450.000 de lei, însă nu toţi pentru problema plafonării sau a compensării. Printre aceste sancţiuni ANPC a propus ANRE şi ridicarea licenţei unui operator. Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, spune că toţi aceşti furnizori vor fi obligaţi să refacă facturile până la 31 ianuarie, astfel încât consumatorii să primească reducerile în cauză. Mai mult, până la rezolvarea problemei consumatorii nu vor fi deconectaţi şi nici nu vor plăti penalităţi în cazul întârzierilor până la corecţii. De cealaltă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunţat că până acum a constatat că doi furnizori nu au aplicat schema de sprijin, iar aceştia au fost amendaţi fiecare cu 200.000 de lei. Spre deosebire de ANPC, reprezentanţii ANRE spun că schema de sprijin este neclară în lege şi chiar în normele de aplicare, iar furnizorii nu au ştiut ce să aplice, mai întâi plafonarea sau compensarea. Ei afirmă că cei mai mulţi furnizori au fost de bună-credinţă şi au aplicat schema după cum au crezut şi foarte puţini au fost cei care nu au aplicat deloc măsurile, de unde şi amenzile puţine faţă de ANPC, care a amendat ambele variante. Reprezentanţii ANRE insistă ca ultimele clarificări verbale făcute de ministrul energiei, în speţă că se aplică mai întâi plafonarea şi apoi compensarea, să fie specificate şi în normele de aplicare a legii.
RADOR
Foto: Pixabay