-

Muzicieni de succes din Mexic, Chile, SUA, România şi Ungaria vor susţine 16 concerte în şură şi în biserica din satul clujean Mera.

Organizatorii ineditului eveniment Mera World Music Festival spun că au pregătit și o serie de alte surprize pentru participanţi.

Concertele, cu excepţia celor din Biserica Reformată, vor avea loc pe scena din şura gospodăriei Szarka, 'cartierul general' al festivalului.

Organizatorii festivalului au şi o cauză socială căreia i s-au dedicat - strângerea de fonduri pentru copiii talentaţi din Mera şi din Ţara Călatei, care nu au posibilitatea materială de a participa la cursuri de dans sau muzică tradiţională.

"Acest fond cultural pe care Mera World Music Festival îl iniţiază este o modalitate prin care festivalul doreşte să contribuie la îmbunătăţirea accesului la cultură al comunităţii, dat fiind că tocmai comunitatea este cea care face posibil festivalul", susţin organizatorii.

Seara, după concerte, vor avea loc jam session-uri, precum şi seri tradiţionale de dans - táncház.

"Sătenii din Mera acceptă acest festival, participă la el, ei înţeleg că avem un aport la viaţa culturală a comunităţii. Suntem bineveniţi, iar acest lucru se datorează şi genului de muzică din cadrul evenimentului - nu cred că ar fi fost la fel dacă organizam un festival rock sau de muzică electronică. Să nu uităm nici faptul că ne desfăşurăm în mijlocul satului, iar acest lucru e atipic pentru un festival de acest gen", a precizat Bethlendi András, co-organizator şi fondator al festivalului.

Publicul festivalului va putea participa, în timpul zilei, la o mulţime de alte evenimente. Astfel, în curtea Muzeului Bivolului va avea loc un târg gastronomic unde producători locali vor expune legume, fructe, brânzeturi, produse din carne, iar pe parcursul târgului vor avea loc şi ateliere de preparare a pizzei cu mozzarella provenită de la bivoliţele din Mera, dar şi de porridge - o 'întâlnire' între Ţara Călatei şi Scoţia. De asemenea, vor putea fi degustate ceaiuri şi siropuri din plante specifice locului. Târgul este coordonat de un cuplu de britanici deveniţi celebrităţi locale - Sarah Meaker şi Douglas McFarlane, stabiliţi în Ţara Călatei în urmă cu mai bine de 10 ani, care sunt promotori ai producţiei şi consumului ecologic şi responsabil.

Proiecţiile de film au un loc special şi în cadrul acestei ediţii a festivalului, în zona numită 'Studioul din şură', iar între peliculele care vor fi proiectate se numără şi două producţii BBC: 'Dancing Room' - o dramă cu dans, în principal contemporan, pe muzica artiştilor de la Muzsikás, laureaţi ai unui premiu Grammy, precum şi 'Transylvania - The Band Plays On' - care vorbeşte inclusiv despre tradiţiile din Mera. Regizorul filmelor, Simon Broughton, va fi prezent la Mera World Music Festival.

Tot în 'cartierul general' al festivalului, în Gospodăria Szarka, se va amenaja şi o zonă de relaxare cu hamace, unde vor avea loc şi discuţii cu artiştii.

În gospodăria vecină, copiii vor fi aşteptaţi cu activităţi concepute special pentru ei - de la meşteşuguri până la poveşti, cântece şi dansuri.

În cadrul festivalului vor exista şi cursuri de dansuri tradiţionale pentru adulţi.

În timpul festivalului vor avea loc şi prezentări ale tradiţiilor din Mera, inclusiv ale portului popular.

Mera World Music Festival are loc între 2 şi 5 august 2018. Satul Mera se află la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, pe teritoriul comunei Baciu. La Mera se poate ajunge cu uşurinţă cu microbuzele festivalului, care vor porni de la Opera Maghiară, iar informaţii complete despre transport pot fi aflate de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Mera World Music Festival / Facebook