-

Peste zece localități din județul Covasna au fost lovite de inundații în ultimele 24 de ore, fiind afectate câteva sute de hectare de terenuri arabile și fâneață, drumuri și gospodării.

Una dintre cele mai afectate localitati, aflate, dealtfel, sub cod rosu de inundatii, a fost comuna Sita Buzaului, unde, potrivit primarului, aproape 80% din terenurile arabile si fâneata au fost inundate.

În cursul diminetii de miercuri, timp de aproape o jumatate de zi, circulatia rutiera a fost blocata pe DN 10, între localitatile Zabratau si Crasna, din cauza apei acumulate pe carosabil.

În comuna Barcani, aflata în vecinatate, au murit circa 20 de animale în gopodarii, iar DN13 E, DJ121A si alte doua drumuri comuale DC22 si DC23, au fost afectate de ape si se circula cu dificultate.

Probleme au fost si în satul Zalan, unde strazile au fost distruse în proportie de 80% pe o lungime de 1,2 km, iar trecerile peste pârâul care face legatura între cele doua parti ale satului, au devenit aproape impracticabile.

Apele au început sa se retarga, dar un punct vulnerabil ramâne pârâul Tarlung, fiind posibil sa apara o viitura ce ar putea afecta satul Bacel, din comuna Chichis.

În cazul în care va fi nevoie, autoritatile iau în calcul crearea unei brese în digul de protectie, pentru minimizarea pagubelor produse de viitura.

În Bacel sunt amenintate de inundatii aproximativ 25 de gospodarii din partea dreapta pe pârâul Tarlung, iar în cazul în care va fi nevoie, persoanele evacuate vor fi cazate în caminul cultural din localitate.

OANA NEGREA