-

Senatul a adoptat două hotărâri prin care sunt agreate propunerile privind paşaportul COVID.

Senatul a adoptat astăzi două hotărâri prin care sunt agreate propunerile de regulament ale Parlamentului European privind cadrul de eliberare, verificare şi acceptare a adeverinţelor electronice verzi, documente interoperabile de vaccinare, testare şi vindecare. Alina Stănuţă transmite că au fost şi argumente împotriva introducerii acestor documente ce vor deveni universal valabile în spaţiul comunitar de la 1 iulie.
În cadrul dezbaterilor, senatorul AUR Sorin Lavric declara că, din punctul său de vedere, cele două documente creează discriminări.
Sorin Lavric: „Când vorbim de adeverinţă de vaccinare, ea introduce o condiţionare, introduce o înlesnire în privinţa celor care circulă şi la fel în privinţa celor care au drept de rezilienţă într-un stat sau altul. Dacă libera circulaţie nu depinde de această adeverinţă, atunci pentru ce, Dumnezeu, o introducem?”

Din contră, declara senatorul PNL Sorin Bumb: „Nu este vorba de nicio discriminare pentru că aceste paşapoarte vor asigura dreptul cetăţenilor români să poată circula. Discriminare este în alt sens, că dacă noi nu o să avem aceste paşapoarte nu o să putem circula liber în Uniunea Europeană. Dacă toată Uniunea impune aceste paşapoarte pentru a se putea circula liber, de ce românii să nu beneficieze de ele?
Reporter: Adeverinţa de vaccinare are trei componente: titularul s-a vaccinat, s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru sau este vindecat - pentru cei care au trecut prin boală. Ambele regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei de COVID-19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii”

RADOR

Foto: Pixabay