Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fructele care se culeg în luna iulie

Livezile cu pomi fructiferi care sunt culeși în luna iulie traversează o etapă importantă în ciclul agricol, marcând începutul sezonului de recoltare pentru multe soiuri de fructe timpurii.

Fructele care se culeg în luna iulie
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 02 Iulie 2025, 19:19

Această lună este caracterizată prin abundență, culoare și parfum, livezile fiind pline de fructe coapte, gata pentru consum sau procesare.

În funcție de zonă și de condițiile climatice, în luna iulie sunt recoltate următoarele tipuri de fructe:

Cireșe târzii – soiuri precum "Stella" sau "Timpurii de Bistrița" ajung la maturitate în prima parte a lunii.

Caise – soiurile de mijloc și de sfârșit de sezon, precum "Comandor" sau "Maggio", sunt gata de cules în această perioadă.

Piersici – soiurile timpurii de piersici și nectarine încep să fie recoltate din iulie, având o pulpă zemoasă și aromată.

Prune timpurii – cum ar fi "Cacanska Rana", sunt printre primele prune coapte din sezon.

Mere de vară – anumite soiuri de mere timpurii, cum este "Vista Bella", se coc în a doua jumătate a lunii.

Pere timpurii – în special soiurile de vară, cum ar fi "Williams" sau "Favorita lui Clapp", încep să fie culese.

Activități specifice livezilor în iulie

Recoltarea – se face manual sau mecanizat, în funcție de tipul livezii și de mărimea plantației. Fructele trebuie culese cu grijă pentru a evita lovirea sau zdrobirea.

Sortarea și depozitarea – imediat după recoltare, fructele sunt sortate după calitate și dimensiune. Cele destinate consumului proaspăt sunt ambalate atent, iar cele pentru industrializare (gemuri, compoturi, sucuri) sunt trimise către unități de procesare.

Irigarea și îngrijirea pomilor – chiar dacă se recoltează, pomii continuă să aibă nevoie de apă și îngrijire pentru a susține dezvoltarea fructelor rămase și pentru a se pregăti pentru următorul ciclu.

Protecția fitosanitară – iulie este o lună cu risc crescut de dăunători (cum ar fi viermele fructelor sau afidele), astfel că tratamentele fitosanitare sunt esențiale pentru a proteja producția.

Importanța economică

Livezile care rodesc în iulie au un avantaj competitiv, deoarece fructele timpurii sunt foarte căutate pe piață. Producătorii care pot oferi fructe proaspete la începutul verii au șanse mai mari să obțină prețuri bune și să își fidelizeze clienții.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români