-

Partidele parlamentare îşi definitivează, în această dimineaţă, strategiile cu care merg la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Discuţiile de la Cotroceni încep la prânz cu reprezentanţii PNL şi continuă cu cei ai PSD şi USR. Vor urma întâlniri cu delegaţiile AUR, UDMR şi cu cea a minorităţilor naţionale. Şeful statului a atenţionat deja că este foarte probabil să nu fie suficientă o singură rundă de discuţii pentru deblocarea crizei, în condiţiile în care nu se evidenţiază o coaliţie de partide care să preia guvernarea.
PNL susţine că, în acest moment, pentru deblocarea crizei politice soluţia cea mai bună este să nu avanseze nicio propunere de premier la prima rundă de consultări. În cazul în care se va contura o majoritate parlamentară, PNL îşi menţine decizia ca preşedintele partidului să fie nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru. USR îi va comunica preşedintelui că nu intenţionează să susţină un guvern minoritar PNL, întrucât doreşte refacerea coaliţiei de guvernare. Liderul Dacian Cioloş preciza că USR poate accepta ca Florin Cîţu să fie ministru într-un viitor executiv, dar nu premier. Pentru social-democraţi alegerile anticipate sunt singura soluţie la actuala criză politică. Ei exclud varianta unui guvern minoritar PNL. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, declara că până la anticipate ar trebui să fie instalat un guvern de specialişti. Aceeaşi strategie politică este susţinută şi de liderii AUR, în timp ce UDMR nu crede în varianta alegerilor anticipate şi doreşte refacerea coaliţiei cu PNL şi USR.

RADOR
Foto: Pixabay