-

1.500 de militari inclusiv străini vor participa mâine la parada militară naţională organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Potrivit MApN vor fi prezentate şi 100 de mijloacele de luptă, iar în funcţie de condiţiile meteorologice vor fi utilizate 30 de aeronave. Şi la Alba Iulia va fi organizată o paradă militară, dar ceremoniile au debutat astăzi.
Activităţile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României au început astăzi la Alba Iulia cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe de flori. Astfel de momente au avut loc la statuia lui Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi la statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. Cu puţin timp în urmă, în Piaţa Tricolorului din Cetatea Alba Carolina a fost arborat şi drapelul naţional al României.
Gabriel Pleşa, primarul municipiului Alba Iulia: „În Piaţa Tricolorului drapelul care flutură pe catarg şi în ziua de 30, Ziua Sfântului Andrei, protectorul României, şi oraşul cu sute de steaguri împodobit, este important să avem acest simbol naţional atât de drag nouă, Tricolorul românesc.”
Programul continuă astăzi cu expoziţii, momente de reconstituire istorică şi un concert vocal simfonic. Ziua de 1 decembrie va fi una bogată în manifestări. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba: În data de 1 cel mai important moment este depunerea de coroane de flori la Monumentul Unirii şi, de asemenea, ceremonia militară dedicată Marii Uniri. Sunt şi alte evenimente organizate de instituţii de cultură din judeţul Alba.
În acest an de la Alba Iulia lipseşte masa populară, iar spectacolul folcloric va fi unul difuzat pe ecrane de mari dimensiuni amplasate în oraş.

RADOR
Foto: Pixabay