INCOMEMAGAZINE.RO - Alunițele, tipuri și dimensiuni. Cum știi dacă ești în siguranță și când trebuie să le monitorizezi
Alunitele sunt niste pete maronii pe corpul nostru, in mai multe dimensiuni si forme care ne pot spune lucruri importante despre sanatatea pielii noastre.
25 Aprilie 2017, 11:48
Înțelegerea tuturor soiurilor de molici acolo și modul de identificare a acestora este cel mai bun mod de a preveni cancerul de piele și a rămâne sănătos.
Oamenii de stiinta nu inteleg de ce se formeaza alunitele sau daca au un scop. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca adultii sa aiba intre 10 si 40 de astfel de semne pe corpul lor.
Cele mai multe alunite se dezvoltă în copilărie. Deși este normal ca dimensiunea acestora să se schimbe sau chiar să dispară, ar trebui să fie verificați alunițele care arată diferit la vârsta adultă.
Melanina, un pigment natural care asigură culoarea pielii, produce celule numite melanocite. Uneori, aceste celule se strâng împreună și provoacă alunite. Cu toate acestea, unii cercetători cred că acestea sunt cauzate de pielea afectată de soare. (PM)
În funcţie de celula de origine, există 2 tipuri principale de cancer cutanat epidermic: carcinoame şi melanom. Pe când prima categorie afecează în general vârstnicii şi determină rar metastaze sau deces, melanomul reprezintă una dintre cele mai agresive tumori umane şi afectează o categorie mult mai tânără de populaţie. Astfel, prevenţia melanomului joacă un rol important în dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezintă controlul periodic al alunitelor (nevilor).
Persoanele cu nevi multipli prezintă un risc crescut de a dezvolta melanom, în special cei cu pielea foarte deschisă, ochii albaştri/verzi şi păr roşcat/blond/şaten. Studii genetice au arătat că aceeaşi mutaţie (CDKN2A) este responsabilă atât de apariţia melanomului, cât şi a nevilor cu probleme (atipici/displazici). De aceea, persoanele cu multe aluniţe trebuie evaluate periodic de către un dermatolog cu experienţă în monitorizarea nevilor şi cu competenţă în dermatoscopie.
Evaluarea nevilor constă, în primul rând, în efectuarea TBSE (total body skin examination), ce reprezintă analiza întregii suprafeţe cutanate, cu selecţia clinică a aluniţelor de către dermatolog pentru examenul dermatoscopic direct. La acelaşi pacient, profilul clinic şi dermatoscopic al aluniţelor trebuie să fie acelaşi; toate discordanţele reprezintă elemente de apel, iar semnul „ratustii celei urate” (o leziune care nu seamană cu restul) este foarte important.