JURNALUL.RO - De ce slăbesc bolnavii de diabet. Tipuri, cauze și simptome ale diabetului zaharat
Diabetul zaharat, denumit în mod obișnuit diabet, este o tulburare cronică. Apare atunci când pancreasul nu secretă suficientă insulină sau atunci când celulele corpului devin rezistente la insulină.
12 Iunie 2017, 10:53
Diabetul se imparte în 3 tipuri:
Diabetul de tip 1 - organismul nu produce insulină. Aproximativ 10% din toate cazurile de diabet sunt tip 1.
Diabetul de tip 2 - organismul nu produce suficientă insulină pentru funcționarea corectă. Aproximativ 90% din toate cazurile de diabet zaharat din întreaga lume sunt de acest tip.
Diabetul gestațional - acest tip afectează femeile în timpul sarcinii.
Cele mai frecvente simptome ale diabetului includ urinare frecventă, sete și foame intensă, pierdere în greutate neobișnuită, oboseală, tăieturi și vânătăi care nu se vindecă, disfuncții sexuale, amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.
Dacă aveți tip 1 și urmați un plan de alimentație sănătoasă, faceți exerciții adecvate și luați insulină, puteți duce o viață normală.
Pacienții de tip 2 trebuie să mănânce sănătos, să fie activi fizic și să-și testeze glicemia. Aceștia pot, de asemenea, să ia medicamente orale și / sau insulină pentru a controla nivelul glucozei din sânge.
Deoarece riscul bolilor cardiovasculare este mult mai mare pentru un diabetic, este crucial ca tensiunea arterială și nivelurile de colesterol să fie monitorizate în mod regulat.
De asemenea, fumatul ar putea avea un efect grav asupra sănătății cardiovasculare, diabeticii ar trebui să renunțe la fumat. (PM)
De ce slăbesc bolnavii de diabet. Tipuri, cauze și simptome ale diabetului zaharat
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că în acest mileniu două boli se vor întinde ca uleiul pe apă: va creşte frecvenţa îmbolnăvirilor de depresie şi de diabet, mai ales diabetul infantil. Suferindul de diabet trebuie să respecte cu sfinţenie regimul alimentar, limitat în carbohidraţi, să facă mişcare şi să îşi controleze glicemia.
Bolnavul de diabet se usucă, slăbeşte, i se topesc muşchii, mâinile şi picioarele lui ajung ca nişte beţe, doar oasele. Are poftă de mâncare, mănâncă însă fără folos. Diabeticul are prea multă glucoză în sânge, pancreasul lui nu produce destulă insulină pentru a neutraliza „zahărul “din sânge, glicemia lui este crescută.
Se produce o dezechilibrare în hrănirea organismului, nu se mai fabrică energie din glucoză. Atunci organismul este obligat să producă energie din propriile grăsimi şi bolnavul de diabet slăbeşte câteva kilograme, aparent fără motiv. Organismul afectat de diabet foloseşte propriile proteine, de aceea diabeticul pare că se topeşte.
Bolnavul de diabet este mereu obosit. Urinează des şi bea multă apă. Organismul e silit să elimine prea multa glucoză prin urină, însă „zaharurile” trag cu ele şi apa. Se simte o deshidratare şi de aceea diabeticului îi e sete tot timpul. Colac peste pupăză, de vină pentru glucoza prea multă rămasă în sânge este şi o aşa-numită rezistenţă la insulină.
Celulele refuză glucoza pentru a fabrica energie, opun rezistenţă glucozei să pătrundă în mecanismul de energie al celulei. Rămâne în vigoare şi cealaltă cauză şi anume insulina insuficientă secretată de celulele beta ale pancreasului. Lumea ştie despre diabet că este o dezechilibrare a metabolismului glucozei.