JURNALUL.RO - Sindromul rezistenţei la insulină. Ce este și cum ne putem vindeca
Rezistența la insulină poate fi o parte a sindromului metabolic și a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Rezistența la insulină precede dezvoltarea diabetului de tip 2.
10 Martie 2017, 07:48
Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută la deblocarea celulelor organismului, astfel încât zahărul (glucoza) din alimentele pe care le consumăm, poate fi folosit de către celule pentru energie.
Persoanele cu rezistență la insulină au celule cu probleme de absorbție a glucozei, care determină acumularea de zahăr în sânge. În cazul în care nivelul glucozei din sânge este mai mare decât în mod normal, aveți o afecțiune numită prediabet.
Nu e foarte clar de ce unii oameni dezvoltă rezistență la insulină și alții nu.
Persoanele supraponderale sau obeze sunt cele mai predispuse să dezvolte această condiție.
De multe ori, rezistența la insulină nu declanșează nici un simptom vizibil, mai ales în primele faze. Ai putea fi rezistent la insulină ani de zile, fără să știi, mai ales în cazul în care nivelul glucozei din sânge nu este verificat. (PM)
Sindromul rezistenţei la insulină amai fost denumit sindromul X, sindrom X metabolic, sindrom dismetabolic, sidrom plurimetabolic, sindromul metabolic cardiovascular. Nu doar denumirile sunt numeroase.
Acest sindrom este o tulburare complexă a metabolismului energetic, care include tulburări ale metabolismului lipidic, respectiv obezitate şi dislipidemie, glucidic (toleranţă alterată la glucoză), proteic (hiperuricemie, creşterea cantităţii de acid uric şi de uraţi din sânge), dar şi hipertensiune arterială.
Obezitatea abdominală
Simona Carniciu, medic doctorand diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul "N.C. Paulescu", precizează că există numeroase puncte de vedere privind elementele necesare pentru diagnosticul acestui sindrom.
"Valorile pe care ne bazăm noi corespund unor puncte de vedere oficiale ale unor instituţii cunoscute, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)", completează aceasta. Aşadar, valorile pe baza cărora se pune diagnosticul de sindrom al rezistenţei la insulină sunt următoarele:
● obezitatea abdominală, respectiv circumferinţa abdominală mai mare de 102 cm la bărbaţi şi mai mare de 88 la femei n nivelul trigliceridelor mai mare de 150 mg/100 mililitri de sânge
● nivelul colesterolului bun mai mic de 40 mg/100 ml de sânge în cazul femeilor şi mai mic de 50 mg/100 ml de sânge în cazul bărbaţilor
● nivelul glicemiei mai mare de 110 mg/100 ml de sânge
● presiunea arterială mai mare de 130/85 mmHg
Specialistul nostru vă atenţionează că aveţi motive să vă îngrijoraţi atunci când aţi depăşit trei dintre parametrii menţionaţi.