JURNALUL.RO - Sinuzita - o infecţie chinuitoare. Simptome, diagnostic și tratament
Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale, care poate fi cauzată de virusuri, bacterii, ciuperci, alergii sau chiar o reacție autoimună.
10 Martie 2017, 07:33
Simptomele de sinuzită pot include febră, slăbiciune, oboseală, tuse și congestie.
Sinuzita este de obicei însoțită de rinită-inflamația mucoasei nazale. Acest lucru este cunoscut sub numele de rinosinuzita.
Există mai multe tipuri de sinuzită:
-acută, care durează până la 4 săptămâni
-subacută, care durează de 4 până la 12 săptămâni-cronică, care durează mai mult de 12 săptămâni și poate continua timp de luni sau chiar ani
-recurente, cu mai multe atacuri într-un anSinuzita acută începe adesea că o răceală, care apoi se transformă într-o infecție bacteriana.
Sinuzita cronică și sinuzita acută au simptome similare.
Semnele și simptomele sinuzitei cronice durează mai mult și de multe ori provocă o senzație de oboseală. Febra nu este un semn comun al sinuzitei cronice.
Este posibil să aveți mai multe episoade de sinuzită acută, cu o durată mai mică de patru săptămâni, înainte de a dezvolta sinuzita cronică. (PM)
Sinuzitele afectează toate categoriile de vârstă. Potrivit medicilor, între 15% şi 20% din populaţie suferă măcar o dată în viaţă de sinuzită. Unii pot face forme uşoare, asemănătoare virozelor respiratorii, în timp ce alţii fac sinuzite severe, cronice, care se repetă pe parcursul vieţii.
Statisticile arată că bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile de sinuzite.
Cauze
Sinuzita apare când se inflamează mucoasa care căptuşeşte sinusurile. Explică această boală doctorul Ilie Adrian, medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti. La nivelul craniului există opt sinusuri, adică nişte cavităţi de doi-trei milimetri, care sunt anexate foselor nazale.
Fiecare fosă nazală se află în legătură cu patru sinusuri: sinusul frontal (în spatele frunţii), sinusul maxilar (în spatele obrajilor), sinusul etmoidal şi sinusul sfenoidal. Sinusurile sunt tapetate de mucoasă de tip respirator şi în stare normală sunt pline cu aer.
Există riscul ca unul sau mai multe sinusuri să se inflameze şi să se înfunde din pricina mai multor factori externi: infecţii virale sau microbiene, corpi străini în nas, traumatisme nazale. Există însă şi persoane predispuse la sinuzită din cauza unor particularităţi anatomice: anomalii de dezvoltare sinusală, deviaţie de sept.
Se pot întâlni o serie de malformaţii în ceea ce priveşte dezvoltarea sinusurilor: dezvoltare inegală, absenţa unui sinus sau compartimentarea anormală a acestora. Este important ca aceste anomalii să fie depistate printr-o investigaţie numită tomografie computerizată.