SFATULPARINTILOR.RO - Febra la copii: când este cazul să mergi la doctor? Ghidul părinților pentru a trata temperatura ridicată
Febra este un răspuns normal la o varietate de condiții, dintre care cea mai frecventă este infecția. Febra rămâne cea mai comună preocupare de sănătate care determină părinții să se prezinte urgent cu copilul la doctor. Aproape fiecare copil va avea o febră ridicată la un moment dat.
20 Februarie 2017, 09:57
Febra este în mod tradițional definită ca o temperatură rectală de peste 38 ºC, orală 37.8ºC, axilară (sub braț) temperatură peste 37.2ºC, urechi (membrana timpanică) temperatură peste 38ºC, frunte peste 38ºC.
Febra în sine nu pune în pericol viața, cu excepția cazului în care este extrem și persistent de mare, cum ar fi mai mare de 41,6 ºC, atunci când este măsurată rectal.
Febra poate indica prezența unei boli, dar, de obicei, o febră este cauzată de o infecție comună, dintre care cele mai multe nu sunt grave.
Zona creierului numită hipotalamus controlează temperatura corpului. Hipotalamus crește temperatura corpului ca o modalitate de a lupta împotriva unei infecții. Cu toate acestea, o varietate de condiții pot provoca o febră crescută. (PM)
Febra la copii nu este un subiect pe care să-l tratezi cu superficialitate, însă nici nu trebuie să intri în panică. Este adevărat că un episod de febră la copii poate fi atât de descurajator încât primul lucru pe care vrei să-l faci este să suni medicul. Însă majoritatea medicilor pediatri recomandă ca primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te relaxezi.
Febra la copii poate fi periculoasă, însă de cele mai multe ori nu este. Mai mult, febra la copii este chiar un lucru bun. Înseamnă că sistemul imunitar îşi face datoria şi se luptă cu răceala sau cu alte infecţii. Creierul trimite comanda de creştere a temperaturii pentru ca celulele să distrugă „invadatorii”.
Copiii sănătoşi pot tolera o temperatură de până la 41,1 grade fără complicaţii. Deşi sunt rare cazurile în care febra urcă până la asemenea cote înalte, ar trebui totuşi să fii pregătit. Ţi se poate întampla în primii trei ani de viaţă ai copilului.