YVE.RO. Coacăzul negru ajută la tratarea rinitelor
Coacazul negru ajută la tratarea rinitelor, dar aduce si multe alte beneficii pentru sanatatea ta. Coacăzele negre sunt mici, de culoare închisă. Coacăzele negre sunt adesea folosite pentru a face gemuri, jeleuri și conserve. Sucul de coacăz negru este bogat în nutrienți și antioxidanți. Coacăzele negre oferă o multitudine de nutrienți care nu se găsesc în alte fructe.
27 Aprilie 2017, 10:26
De asemenea, coacăzele negre sunt foarte bogate în vitamina C.
Vitamina C este un nutrient esențial necesar pentru funcțiile normale ale organismului, IAR polifenoli antioxidanți din coacăze negre, în special antocianine, ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, îmbătrânirea și sănătatea creierului, sănătatea tractului urinar și viziunea sănătoasă. (PM)
Coacăzul negru este un arbust stufos, întâlnit cu precădere pe solurile lutoase, mai precis în zăvoaie, lunci şi păduri, în regiunile montane şi deluroase din părţile nordice, mai reci, din Transilvania şi Moldova.
De la acest arbust sunt foarte apreciate în industria alimentară fructele gustoase, din care se prepară sucuri, compoturi, dulceţuri şi băuturi. În farmaceutică, frunzele, vârfurile de lăstari şi fructele sunt folosite ca materie primă la obţinerea unor medicamente şi ceaiuri pentru boli gastrointestinale, hepatobiliare, renale, cardiovasculare etc.
Paleta afecţiunilor în tratamentul cărora fructele şi frunzele de coacăz negru se dovedesc utile este deosebit de vastă, de la gastrite, până la insuficienţă cardiacă, hipertensiune sau ateroseleroză.
În luna iulie se culeg concomitent fructele şi frunzele, ambele deţinând calităţi terapeutice de excepţie, apreciate in medicina populară. Recoltarea mai devreme determină nediferenţierea mugurilor de rod pentru anul următor.
COACAZUL NEGRU REȚETE DE SUCCES
Pentru tratarea aterosclerozei, arteritei, hipertensiunii, litiazei urice, reumatismului sau gutei, folositi infuzia din două lingurite de frunze uscate, măruntite, peste care turnati o cană cu apă clocotită. Lăsati vasul acoperit 15 minute, apoi strecurati. Beti câte trei căni pe zi, înainte de mese.
Efect bun în tratarea aceloraşi afecţiuni are şi infuzia din fructe uscate: o lingurită la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 20 de minute, după care se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi.