YVE.RO - Cum îți pui în pericol viața din cauza suprasolicitării. Semne că ești epuizat
Epuizarea este o lipsă severă de energie care afectează capacitatea unei persoane de a-și îndeplini sarcinile mentale sau fizice. Cele mai frecvente cauze ale epuizării includ stresul excesiv și lipsa de somn de calitate.
13 Iunie 2017, 08:09
Epuizarea psihică și fizică poate afecta foarte mult capacitatea unei persoane de a funcționa la locul de muncă și în alte domenii și poate avea un impact negativ asupra sănătății atunci când este cauzată de lipsa de somn. Înțelegerea naturii epuizării mentale și fizice poate ajuta la obținerea unor metode eficiente de prevenire și tratare a afecțiunii.
De asemenea, epuizarea poate fi o caracteristică definitorie a multor boli autoimune. Stresul prelungit, lipsa de somn și abuzul de stimulante, cum ar fi cofeina, sunt posibile motive pentru epuizarea fizică.
Epuizarea mentală poate fi cauzată sau agravată de plictiseală, sarcini mentale sau repetitive și stres emoțional, cum ar fi presiunea de la serviciu și problemele de relație.
Epuizarea mentală și fizică poate duce la probleme grave dacă este lăsată netratată. (PM)
Cum îți pui în pericol viața din cauza suprasolicitării. Semne că ești epuizat
Persoanele care sufera de epuizare sunt adesea obosite, pesimiste, nemultumite de ele insele si au mereu tendinta de a se izola. Urmarile epuizarii pot duce cu usurinta la afectarea relatiilor sociale, la involutia profesionala si la imbolnavire.
Ce este epuizarea?
Epuizarea este definita drept o stare emotionala, dar si fizica, stare ce reprezinta urmarea stresului major si indelungat. Epuizarea se manifesta mai ales la persoanele care nu mai sunt capabile sa duca la bun sfarsit activitatile la care s-au angajat.
Semnele si simptomele specifice epuizarii sunt urmatoarele:
• starea de epuizare se extinde in timp;
• persoana acuza oboseala severa;
• persoana in cauza considera orice sarcina ca fiind una greu de realizat.
Epuizarea are numeroase efecte negative care marcheaza viata persoanei in cauza, aceste efecte negative ajungand pana la influentarea in mod negativ a vietii sociale si familiale.
Diferenta dintre stres si epuizare
Stresul accentuat si epuizarea sunt doua chestiuni total diferite. Daca stresul permite persoanei in cauza sa fie optimista, epuizarea este in sine asociata cu pesimismul acut si lipsa de motivatie.
Caracteristicile stresului sunt reprezentate de supraresponsabilizare, emotii exagerate, energie redusa, decesul prematur, iar cele ale epuizarii sunt reprezentate de retragerea din spatiul social si profesional, pesimismul acut, pornirile suicidale.