YVE.RO - Glutenul: ai putea sa fii alergic? Cum să descoperi simptomele
Mulți oameni se confruntă cu probleme digestive și de sănătate cauzate de consumul de gluten sau de grâu. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vă confruntați cu intoleranță la gluten sau grâu, există trei afecțiuni medicale diferite care ar putea explica ce se întâmplă: boala celiacă, alergia la grâu sau sensibilitatea glutenului non-celiac.
09 Mai 2017, 08:21
Problemele cu glutenul sunt destul de comune. Asta pentru ca oamenii sunt oarecum constienti de aceste probleme si deoarece painea se face diferit in ziua de azi. Painile facute in casa necesita timp pentru a creste, proces care mai distruge din gluten.
In brutariile moderne, painea creste foarte repede. De asemenea, companiile alimentare experimenteaza cu varietati noi de cereale care pot contine mai mult gluten.
Pana de curand, medicii nu credeau ca graul dintr-o felie de paine sau o portie de paste poate face rau multor oameni. Acum lucrurile nu mai stau la fel. Acum stim ca problemele legate de gluten sunt destul de comune. Stim, de asemenea, ce alimente putem sa consumam.
Glutenul: ai putea sa fii alergic? Cum să descoperi simptomele
Iata ce trebuie sa stim despre gluten
Boala Celiac
Aceasta boala afecteaza cam 1% din populatie. Pentru acesti oameni, alimentele cu gluten pot da dureri abdominale, diaree, balonare, scadere in greutate, oboseala, iritabilitate, depresie si dificultati in gandire.
Aceasta afectiune are legatura cu asimilarea nutrientilor de catre tractul digestiv si poate duce la anemie sau chiar la osteoporoza. Poate suna infricosator, dar aceasta boala este controlabila si vindecabila cu o dieta fara gluten.
Pentru a diagnostica aceasta boala, medicul testeaza sangele pentru a descoperi anticorpi care marcheaza prezenta acestei afectiuni. Se face, de asemenea, o biopsie a intestinului subtire pentru a se detecta o eventuala problema a tractului digestiv.
In mod normal, intestinul are un strat interior de villi, o protectie microscopica ce absoarbe nutrientii din mancare. Cand ai boala Celiac, stratul de villi dispare si o suprafata plata ii ia locul.
Daca ai boala Celiac, trebuie sa eviti mancarurile cu gluten toata viata.